FILTM 2016

Scris de Claudiu T. Ariesan

 

A cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara (singurul din ţară externalizat în alt oraş decât Bucureştiul) a reprezentat o întâlnire puternică emoţional şi marcată distinct între scriitori speciali din România şi din alte ţări estice cu publicul din oraşul de pe Bega şi numeroşii fani festivalieri ce s-au deplasat în chip special, unii chiar pe speze proprii, aici pentru a prinde pe viu lecturi şi replici ale unor entităţi culturale precum Mircea Cărtărescu, Ludmila Uliţkaia, Ioan T. Morar, Borco Ilin, Ioana Nicolae, Marius Chivu, Clara Uson, Vasile Ernu, Florin Bican, Nikola Madzirov şi alţii.

Subintitulată “La Vest de Est – La Est de Vest”, întâmplarea anuală organizată de Headsome Communications în parteneriat cu sponsori şi parteneri de calibru şi în strânsă colaborare cu numeroase instituţii, publicaţii, organizaţii se distinge prin caracterul ei deschis, fratern pe alocuri, ce alternează întâlnirile “de lucru” gen lecturi publice în Sala Barocă a Muzeului de Artă cu trimiteri în teritoriu, mai precis în instituţii de învăţământ, printre elevi şi profesori îndrăgostiţi de literatură, ale autorilor invitaţi, şi cu cine tare voioase întrunind toate atributele unor evenimente sympotice pe stil nou, unde conversaţiile culturale sunt cel puţin la fel de spectaculare ca rafinatele feluri savurate ori licorile degustate.

Editura Datagroup a fost un partener activ de data aceasta, iar prima cină festivă s-a desfăşurat, pe drum târziu de seară, la Castel Moşniţa, unde s-au sudat afinităţi mai vechi, încropite în ediţiile anterioare sau la alte festivaluri de gen, înfiripându-se şi noi prietenii literare, printre bucate de mare impact gastronomic (e. g. pulpele de raţă izbutite la milimetru, frizând perfecţiunea speciei, au fost evocate la superlativ în zilele următoare de gourmeţii ce testaseră productul pe felurite meridiane ale planetei) şi pocale înspumate de bere Terapia.

Am propus pentru ediţiile viitoare şi o secţiune specială pentru debutanţi sau tineri scriitori, în spiritul proiectului editorial ED, întru evitarea rutinei şi caracterului repetitiv: ca să nu mai vorbim de atragerea unui segment de public proaspăt, ce poate nu doar învăţa live de la specialiştii domeniului ci are, cu puţină şansă şi mult talent, ocazia să îi surprindă, pe ei şi pe mulţii editori ce gravitează în jurul unor atare festivaluri.

 

Spatiul nu a fost niciodata problema mea, nici timpul. Infinitul si vesnicia in schimb, ma omoara…

Leave a Comment.