The girl on the train – Paula Hawkins

Pe Goodreads s-au votat cele mai bune cărți pe 2015, top relevant pentru piața de carte mondială, venit dintr-o comunitate masivă de cititori. Trec cu părerea prin titlurile câștigătoare ale principalelor categorii, azi The girl on the train, câștigătoarea de la Mistery & Thriller.

Ca să vă zic drept pe mine cartea m-a scos pur și simplu din sărite așa că, fiind votată de peste 100.000 de oameni și având un rating de 4 și 5 stele de la peste 60% dintre cititori, considerați că rândurile care urmează sunt o părere crunt minoritară și pot veni din partea unuia la care cartea nu a prins.

Titlul este un alt exemplu de marketing excelent (am văzut foarte mulți cititori referindu-se la hitul ecranizat Gone Girl, presupun că așa a fost recomandată cartea – drept un fel de Gone Girl) iar dacă prezentarea ei ar fi fost – trei perspective feminine se întretaie într-o sumbră poveste cotidiană – aș fi zis că e în regulă.

Dar nu, e câștigătoarea genului mister/suspans și are pe copertă o linei despre cât de teribil de tensionată e lectura.

Pe readerul meu are 414 pagini, prima sclipire de interes pentru ceva din carte a venit la pagina 220, iar singura bucată care ar putea fi concepută oarecum alertă și relativ tensionată sunt ultimele 20-30 de pagini. Mister? Ce mister?

Am să pun succesul indiscutabil al unei cărți de mister și suspans care nu are nici mister și nici suspans pe baza plăcerii de a urmări și poate a identificării publicului feminin (am scanat  câteva reviewuri și publicul pare covârșitor majoritar feminin) cu unul sau mai multe din gândurile disfuncționale ale personajelor.

Vrei enigmă și suspans? N-ai să găsești, din punctul ăsta de vedere cartea e de 1 stea din 5.

Vrei să urmărești firul gândurilor unor tipe spre o tușă sumbră? The girl on the train e perfectă. Gândurile-s credibile, de multe ori crude și se leagă frumos.

PS. Dacă n-aș fi considerat că e parte din job să verific trendul lecturii contemporane aș fi lăsat cartea după cel mult 50 de pagini, eu nefiind cititorul ideal pentru gânduri cotidiene feminine despre căsătorie, băbați și alte alea.

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

Leave a Comment.