Trigger Warning: Short Fictions and Disturbances – Neil Gaiman

Pe Goodreads s-au votat cele mai bune cărți pe 2015, top relevant pentru piața de carte mondială, venit dintr-o comunitate masivă de cititori. Trec cu părerea prin titlurile câștigătoare ale principalelor categorii, azi Trigger Warnings: Short Fictions and Disturbances, câștigătoarea de la Fantasy.

Neil Gaiman e un titan al literaturii fantasy și sf, autor gustat de foarte multă lume, atât critici cât și public. Scrie foarte bine – pune cuvintele unul după altul de parcă se așează singure, așa cum se atrag ele natural – și cu lucrul ăsta pare a fi toată lumea de acord.

Când lupa se mută pe conținut nu stil, consensul general mai pierde un pic din putere. Unii chiar strâmbă din nas și uită c-au și citit ceva de autor în tinerețe, atât de lipsită de zvâc li se pare acțiunea.

Gaiman nu scrie pentru finalitate ci mai mult pentru detalii și substrat, lăsându-și cititorul să umple foarte multe aspecte și de multe ori chiar finalul. Cui îi place să facă asta, sare în sus de plăcere, cui nu, nu.

De asta colecția de proză scurtă Trigger Warning este un început bun pentru cine vrea să-l citească. Are în cuvântul autorului și trimiteri/explicații pentru chimia din spatele subiectului diverselor povestiri și îl poate obișnui pe cititor cu stilul omului, înainte de a investi câteva zeci-sute de pagini de roman până să prindă felul în care acțiunea e secundară.

 

 

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

2 Comments

  1. Ma simt vizat pe finalul articolului, eu – natingul care a intrat cu forta in Zeii Americani si care dupa 400 de pagini a zis “bagu-mi-as si dregu-mi-as in ea de…” :))

    Reply
    • Adevărul e că între telefonul de după achiziție și telefonul de după lectură era o diferență de ton de la cer la pământ :)))))))))))))))))

Leave a Comment.