Red Queen – Victoria Aveyard

Pe Goodreads s-au votat cele mai bune cărți pe 2015, top relevant pentru piața de carte mondială, venit dintr-o comunitate masivă de cititori. Trec cu părerea prin titlurile câștigătoare ale principalelor categorii, azi Red Queen, câștigătoarea de la Debut Author.

E prima carte din top pe care o consider câștigătoare pe merit. Nu pentru că e o capodoperă a stilului sau rămâi mut în fața ideilor ci pentru că recunosc o rețetă bună, care merge unsă la un public consistent și e bine executată.

Povestea se petrece într-o lume în care o parte a omenirii a evoluat spre ce am numi azi super-eroi, cu puteri care de care mai variate și o parte care a rămas așa cum o știm. Argintii și roșii. Societatea și-a impus o ierarhie naturală, primii devenind boieri iar ceilalți iobagi, iar personajul principal intră în scenă într-o vreme complicată, de război între argintii și început de revoluție roșie.

Avem partea de fantasy, cu abilități diverse și o castă fascinantă, iar în ea se strecoară, mai mult decât mi-ar fi plăcut mie dar probabil excelent pentru publicul țintit de autoare, partea de romanță. Cum să nu fie reușit conceptul, dacă e scris bine și unește genurile cele mai căutate ale perioadei – fantasy/romance?

Lectură ușoară, alertă, personaj feminin în centru (și știm bine că a ajuns o condiție ca să nu fii huiduit de hoarda feministă), o lume frumos pictată, romanță, intrigă & trădare. Mă gândeam că are potențial de ecranizare mult peste chestii ca Divergent sau Maze Runner ca să aflu apoi că deja i s-a cumpărat opțiunea de ecranizare.

Asta se întâmplă când un autor cu fler pentru ce vrea publicul are parte de un marketing pe măsură – dă lovitura.

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

Leave a Comment.