Go set a watchman – Harper Lee

Pe Goodreads s-au votat cele mai bune cărți pe 2015, top relevant pentru piața de carte mondială, venit dintr-o comunitate masivă de cititori. Trec cu părerea prin titlurile câștigătoare ale principalelor categorii, azi Go set a watchman, câștigătoarea de la Ficțiune.

Lumea literară a dat în clocot când s-a descoperit manuscrisul. Reacție firească de altfel, Harper Lee a câștigat un Pulitzer pentru To Kill a Mockingbird, a intrat în toate topurile posibile și a avut un impact și influență palpabilă asupra unei întregi generații și… nu a mai publicat nimic.

Așa că, pentru că astea-s vremurile în care trăim, Go set a watchman a fost promovată ca o continuare a primului roman. O minciună gogonată care a propulsat titlul pe primul loc în lista de așteptare a multor cititori și, uite-așa, bestseller.

Și-acum cartea:

Nu e o urmare ci o primă încercare, mai puțin reușită, la To Kill a Mockingbird. Același spațiu, aceeași temă, fără însă tumultul și tensiunea reală a cărții finale.

Relația tată-fiică, butoiul de pulbere inter-rasial pe care stătea America la jumătatea secolului trecut, idealismul tineretului progresist, pragmatismul minților echilibrate și rasismul pur se întâlnesc într-un orășel sudist unde toată lumea cunoaște pe toată lumea.

Cartea este scrisă frumos, într-un stil domol, aplecat spre detalii și nuanțe, cu dialog natural, personaje pline însă îi lipsește ceva, un suport real, fizic, pentru tot schimbul de idei al cărții. Acel ceva care a făcut din To Kill a Mockinbird o carte de referință a literaturii universale.

După părerea mea, Go set a watchman e o carte scrisă frumos, banală, care nu reușește să treacă tensiunea și tumultul personajelor la cititor și al cărui loc în top și poziție în vânzări se datorează exclusiv titlului în care s-a finalizat. Dacă ar fi fost lansată fără pedigree n-ar fi făcut mare lucru, fiind desuetă și lipsită de greutate.

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

Leave a Comment.