Drac împielițat oltenesc

Studiu de caz – Andrei Ivan, fotbalist oltean în vârstă de 19 ani, legitimat la CS U Craiova.

andrei ivan

Toată presa sportivă românească anunţa ieri transferul lui Andrei Ivan la Steaua. Deşi nu semnase jucătorul, treaba era gata. 100%, nici un motiv să ne imaginăm altfel. Dacă în alte cazuri au urmărit doar senzaţionalul, gazetarii sportivi au avut acum toate motivele să sune trâmbiţa.

Cluburile s-au înţeles pentru transfer. Două milioane de euro pe loc, plus încă 700 de mii dintr-un viitor transfer, plus 200 de mii la impresar. Cum să nu te înţelegi? Patronii Craiovei nu doar au văzut mâna lui Dumnezeu apropiindu-se de cap; au şi simţit-o cum le scarmănă creştetul.

Să plăteşti aproape 3 milioane de euro pentru un atacant de 19 ani, care a marcat 4 goluri în 22 de etape (la o echipă mediocră dintr-un campionat submediocru)? Trebuie să fii Becali pentru aşa ceva.
Şi să ai argumente din categoria: “Hăhăhă, eu dau banii ăştia pe Ivan pentru că mi-a plăcut tumba aia de după gol!”
Dacă ştiam cât valorează o tumbă, mă înrolam în caravana circului.

Avem noi o vorbă (nu ştiu de unde am şutit-o) “Orice minune ţine 3 zile.”
Aşa o fi. Dacă vorbim despre români ca tot omul, nu despre olteni. În cazul lor, minunea a durat trei ore. Până când a deschis gura însuşi Andrei Ivan, direct din Antalya:

“Crede-mă, chiar nu mă duc la nicio Steaua. Am zis și eu și tati că nu merg la Steaua. Am refuzat Steaua. Era vorba să plec, dar nu merg nicăieri. Chiar nu am de ce să semnez cu Steaua. Am zis că vreau să plec în străinătate, acolo să-mi fie locul!”

Cam aşa se şutează cu nesaț în 3 milioane de euro. Nu jucătorul lua banii. Dar pleca totuşi la un salariu de patru ori mai mare.
Nu putem estima dacă Ivan, peste câţiva ani, va juca în Primera Division, Premier League, sau va fi rezervă la Craiova în Divizia B.

Ce mi se pare uluitoare nu este perspectiva fotbalistică a tânărului Ivan, ci lejeritatea prin care spune “Plecaţi, bre, cu banii şi prostiile voastre!” Atacant cu 4 goluri marcate în 22 de etape! Legitimat la o echipă mediocră din campionatul nostru; practic nicăieri. Putea da marea lovitură cu o tumbă.

Asta înseamnă să fii oltean! Pentru olteanul autentic, rasă pură, există un singur adevăr: sămânţa de drac împieliţat. Oricât de sărac ar fi, transformă 3 milioane de euro în 3 ore de tromboane. Până la urmă, asta s-a ales din spectaculosul transfer. Ne-a cântat Becali vreo 3 ore, a venit olteanul cel aprig şi i-a vârât trombonul pe gât.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

13 Comments

 1. Nu cred nimic din ce spune presa.
  Tabloul acesta cu echipele, patronii, impresarii s-au inteles, sampaniile au pocnit, dar a venit fotbalistul (cu sau fara tati) si a dat cu flit, este o fictiune.
  Nu exista asa ceva in circul fotbalistic. Nici macar la olteni sau mai bine zis mai ales la olteni, care sunt cei mai oportunisti dintre romani. 🙂

  Reply
  • De data asta mă îndoiesc să fi fost o înţelegere între Becali, oficialii Craiovei, impresarul jucătorului şi toată presa. De la toţi am auzit aceeaşi variantă.

  • In fotbal nu exista asa ceva.
   Asta-i spune un oltean la altul in birtul satului, la un zaibar, cand vorbeste despre banii dusmanului de clasa. 🙂

   In circul fotbalistic, banii nu au miros, iar Becali e cunoscut ca un finantator care mai si face ce spune, adica isi onoreaza intelegerile. Nu Becali e problema pustiului si nici Steaua. Mai degraba oferta care i s-a facut, care probabil a fost de rahat.
   Nu cred in sumele vehiculate in presa.
   Eu cred mai degraba ca toti astia de-l pun pe fotbalist in postura de oltean prost, au un interes comun. Probabil ca cluburile (patronii), impresarul lui Ivan si Becali s-au inteles la masa verde si au optat pentru un win-win care-l exclude pe fotbalist. De genul, “da-l ma in pla mea de oltean prost, la asta-i dam o eugenie si e multumit, ca doar o sa joace la Steaua.”
   Daca fotbalistul nu a primit o oferta pe masura transferului sau, in mod evident ca nu e incantat de transfer.
   In acest context e normal ca toti cei implicati in transfer sa arate cu degetul pe fotbalist, spunand aceeasi poveste. Astfel pun presiune pe el, obligandu-l sa accepte niste conditii de trei lei la Steaua, in timp ce impresarul sau si patronii clubului Craiova incaseaza lozul cel mare de la Cioban. 🙂

  • Citat Becali:
   “Prin impresar, Ivan a transmis ca vrea un salariu de 16 mii de euro pe luna, plus 50 de mii de euro la semnatura. Pai, e un copil, un mucos, n-a aratat nimic. Sa ramana la Craiova si cu asta basta”

   Asta spune tot.

  • Eu nu zic că-i “oltean prost”. Zic că are sămânţă de drac. Cu totul altceva, chiar la pol opus 🙂
   Banii pentru Ivan se ştiu. Avea 3 mii/lună (euro) la Craiova. Becali i-ar fi dat de patru ori mai mult (12 mii) plus bonusuri de performanţă. Dacă salariul nu era real, am fi auzit dezminţiri de la Ivan sau familie.
   Impresarul este Sorin Paraschiv, fost fotbalist la Steaua.

 2. cred ca totusi fotbalistul a avut alte motive: de ex supraevaluare si prostie, nicidecum gandul ca il cumpara un puscarias analfabet .

  Reply
 3. Totusi fotbalistic, nu cred ca mutarea la Steaua ar fi o solutie buna pentru Ivan, mai ales in comparatie cu o mutare in strainatate intr-un campionat serios, chiar daca ar juca la echipa de rezerve.

  Steaua n-a reusit sa integreze cu succes un jucator tanar in echipa de mult timp (vedeti si Stanciu, care abia dupa vreo 3 ani misca un pic, desi s-ar putea ca Reghecampf sa il faca rezerva, restul gen Gardos sau Chiriches deja aveau 22-23 de ani cand au venit la Steaua), are un patron foarte volatil, care daca joci un meci prost sau faci o greseala mare, te poate scoate lejer din echipa sau te poate toca psihic cu critici dupa fiecare meci, are o situatie instabila si cu stadionul si baza de antrenament si e o echipa care in general asteapta ca jucatorii sa aiba impact imediat. Pentru cine e acum jucator tanar si bun, daca are ceva in cap, scopul principal nu e sa ajunga la Steaua, unde cel mult poate ajunge la nivelul unui Dodel sau Adrian Cristea, iar cel mai rau ar ajunge ca Ochirosii, Andrei Ionescu sau Onicas.

  Reply
 4. Foarte bine a facut, asteapta pana ii expira si pleaca in strainate direct gratis. Becali mereu face niste clauze abuzive doar in favoarea lui, i-a pus si acum o clauza ca sa nu se poata transfera numai daca nu plateste o echipa o suma exorbitanta cu multe milioane. Trebuia sa fie prost sa accepte,cand el spune clar ca vrea sa plece afara, fa-i un contract cum vrei dar sa poata sa se transfere afara dupa 1-2 sezoane. Nu e vina pustiului ca e supralicitat la pret, plus ca numa prostii spune prin presa Becali, a zis ca familia lui sunt niste saraci, ca vor bani ca plm, necioplit.

  Reply

Leave a Comment.