În Bucovina se întâmplă ce prevesteam eu acum vreo 8-9 ani și nu mă credea nimeni – vara e plin de turiști, poate anul ăsta mai mult ca niciodată. Impactul financiar pentru zonă e mai mic decât ar putea fi, românii fiind încă repetenți în a oferi oaspeților motive să scape de bani – de asta se câștigă din cazare, mâncare la restaurant și ce se mai ciupește prin parcuri.
Cu valul de turiști, așa cum ni-i știm atât de bine pe-ai noștri, vin și mizeriile bine-cunoscute: trafic și parcări mârlănești, gunoaie pe trasee altădată ferite de bădăranus prostanus, aglomerație și gălăgie în plus.
În afară de deranjul sezonier, turismul de genul ăsta schimbă unele lucruri permanent:
- zona e mai scumpă – proprietarii visează că vor vinde case și terenuri investitorilor în turism și afișează niște prețuri incredibil de ridicate pentru niște mizerii, c-un tupeu incredibil. Asta chiar dacă se vând pensiuni în draci (nu că nu ar fi clienți dar mulți nu-nțeleg că vecinu face bani cu sacul pentru că oferă și ceva pe lângă acoperiș musafirilor – eventual un așternut curat și-un zâmbet la plecare).
- porțiile din farfurie s-au redus în ultimii 3 ani la jumătate, iar calitatea mâncării (care altădată bătea orice altă regiune a țării) s-a dus și ea în jos, dacă e plin oricum de ce să păstrezi standardul?
- apar indivizi mai mult sau mai puțin dubioși când simt vadul.
Ei, în momentul în care banul turistului se împarte unui segment extrem de mic al populației și redistribuirea nu e deloc evidentă, cum împăcăm indigenii cu neajunsurile de care vorbeam mai sus?
Că tot sunt din ce în ce mai revoltați venețienii că nu-și mai pot permite o cafeluță la terasă și că-i sufocă mârlănia turiștilor, zic să luăm problema din timp, până nu ajung și bucovinenii așa…
Vlad B PopaScriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional. Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati |
---|