Uimiții inteligenți ai patriei

De când a început criza medicală, urmăresc cu atenție sfaturile și cercetările savante întreprinse de inteligenții patriei: “Elefantul, vrăbiuţa plus bursucul şi maimuţa
muncesc cu aprindere la o întreprindere.”
Iar cine are chef de identificări zoologice poate căuta elefantul din cameră, ascuns printre maimuțe.

Și, urmărind arealul de vreo două luni, am observat că inteligentele somități (chit că-s politicieni sau medici) sunt într-o continuă uimire. Îmi lasă senzația că acum învață mersul în patru buși, descoperind lumea. Mai bagă ceva în gură și privesc spre cer cu ochii dilatați într-o emoție profundă: Uaaaaa!
Nu, lasă-l jos, e caca!

Ce uimiți au mai fost când CCR le-a declarat neconstituțional unul dintre infantilisme: “Sabotorii, anarhiștii, slugile PSD aruncă țara în haos!” – au inceput să zbiere maimuțicile împiedicate în mersul patruped.
Nu putem să înzecim amenzile peste noapte și să lăsăm orice sumă între două mii și douăzeci de mii în voia pixului chinuit de un semianalfabet, fost bodyguard de boschete?!
Uimitor!

Nu suntem în stare să redactăm o lege deșteaptă, clară și cuprinzătoare. Nu am fost vreodată timp de 30 de ani; culmea să reușim acum, în câteva zile.
Hai să-i lăsăm libertate de acțiune unui boschete-guard samavolnic, sigur se vor întâmpla numai lucruri bune.
Cum nu? Uimitor!

Jandarmeria și Poliția se făleau pe facebook și în presă cum au reușit să cocoșeze populația cu amenzi de sute mil. euro. Într-una dintre imundele spelunci ale internetului (Pagina de Facebook a Jandarmeriei Române), se postau pamflete la adresa unui coate-goale amendat cu două mii, pentru că s-a certat cu nevasta și a ieșit într-o piață pustie să își bea cafeaua.

În aceeași zi, pe Aeroportul din Cluj se împachetau câteva mii de cetățeni, aduși cu zeci de autocare din județele Moldovei. Este voie în aeroport ca sardinele, noi avem treabă să hăhăim sardonic în nasul celor amendați.
De-a dreptul uimitor cum partidul de guvernământ a pierdut vreo 15 procente în două luni.

Din lungul șir de uluieli, ultima a venit astăzi:
“Medicul Alexandru Rafila, șeful Societății Române de Microbiologie, spune că și-a schimbat părerea în privința redeschiderii teraselor chiar în această seară, prima din starea de alertă, când a văzut grupuri mari de oameni care socializau în stradă, fără a păstra distanța.” (digi24.ro)

Cine s-ar fi gândit că, după două luni de izolare, cetățenii vor socializa în stradă? Dar să-i ținem buluc, în București, trei milioane. Ce să cauți la munte, mare, prin păduri și pe câmpii? Trei milioane pe străzi și în parcuri: fără declarații, fără amenzi, numa’ cu blagoslovenie în suflet și cu disciplină dacică!
Așa uimire o să ne lovească spre finalul lunii…

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

Leave a Comment.