Am scris AICI pe 15 martie:
“Problema nu poate fi ignorată într-atât de cinic și să ne vedem invariabil de treburi “Asta este, se curăță bătrânii și sensibilii!” Nici cu măsurile impuse acum nu putem trăi, pentru că faliment, revolte, foamete, 2021 – primul an al noului Ev Mediu (…)
Probabil se va alege răul cel mai mic, imediat ce îl identificăm pe Ăla Micu. Până atunci, frica este o senzație ușor de înțeles printre cei capabili să conștientizeze.”
+++
Punctual, astăzi, 21 iunie, ce diferențe observăm față de 15 martie?
Sunt mai puține cazuri zilnice? Diferențe prea mici, depinde cine și cât numără.
Sunt mai puține decese zilnice? Nu. Aici este mai ușor de numărat.
Sunt mai pregătite spitalele să oprească “valul”? În urmă cu trei luni nu declarau directorii spitalelor: Ne pare rău, toate paturile sunt ocupate.
Pare-mi-se că, ajutați de bilanțurile economice pe primele două trimestre, decidenții l-au identificat pe Ăla Micu.
Virusul este la fel de cocoțat pe noi, pe unii îi mai și omoară. S-au schimbat doar discursul politicienilor și abordarea generală.
În urmă cu trei luni: Pericol! Urgie! Amenzi! Trageți obloanele!
Iar populația a fost ascultătoare, peste străzile patriei se rostogoleau ciulini post-apocaliptici.
Acum: Da, pare să crească, dar să nu ne panicăm. Suntem pe drumul cel bun, dar fiți și voi mai atenți, cetățeni.
Iar populația a reacționat la fel de normal, adică relaxare totală, mii de cetățeni îmbulziți prin Centrul Vechi, parcuri, metrou.
Umanitatea nu are soluții pentru trilema unui virus născut în anul 2020 (medicale, morale, economice). Tot ce am putut face a fost să bâjbâim trei luni, asemeni elevului care nu știe să rezolve problema, dar înșiră pe foaie toate formulele cunoscute, sperând că poate se leagă ceva. Și dacă nu, măcar să împuște un 5 din milă.
Izolarea a fost o idee bună pentru problema medicală, dar rămâne nerezolvată economica. Acțiunile de acum, o idee bună pentru problema economică, dar un dezastru medical.
Iar un echilibru între medical și economic este posibil doar ignorând problema morală.