De ce s-au relaxat românii

România este pe podiumul european, alături de Spania și Ucraina, în clasamentul noilor cazuri de Covid. Am pornit de jos, pe când de-abia strângeam câteva sute de infectați zilnic, iar Germania și Franța numărau ardent miile. Uite că se poate: le-am demonstrat, din nou, esența tare a puilor de daci.
Cum am reușit?

În primul rând, este meritul politicienilor și al autorităților. Într-un clasament al incapacității de a face corect orice, am ocupa singuri podiumul, ca în epoca de aur a gimnasticii românești.

Legiuitorii noștri măiestriți au inventat, printre altele, următorul procedeu: Ești obligat să porți mască atunci când intri într-o sală de sport/fitness. Doar de la recepție până la vestiar. După care o lepezi și transpiri cu spor într-o cameră alături de alți 50 de olimpici.

Singura regulă utilă a fost “Toată lumea în case, ori vă cocoșăm cu amenzi neconstituționale”. Barbar, unidimensional, dintr-o bucată. Orice alte idei scornite de Parlament și Guvern au fost rizibile, au dus în derizoriu pericolul pandemiei.

Pentru că sunt proști. Oricât am căuta explicații savante și ne-am piti după copacul cu eufemisme, nu putem rezuma altfel. Sunt proști grămadă și mai mult nu pot. Copiază măsurile altora, dar nu le pot adapta contextului. Planturoși rudimentari care au văzut săli de sport numai în filme și au citit despre comportamentul românilor în Libertatea și CanCan emit păreri, legi, ordonanțe.

Legiuitorii sunt urmați de instituțiile statului, personalul medical, presă, influenceri.
DSU te poate închide timp de 2 săptămâni într-un spital, chit că esți asimptomatic. La fel îți poate refuza testarea deși te simți rău și prezinți simptome clare de Covid. Te poate face și desface după cum îți e norocul.

Poți nimeri în pixul unui medic panicard sau al unui negaționist. Da, avem medici care consideră Covidul guturai, ba chiar strategie de vânzare pentru “big pharma”.
Nu există o direcție națională, proceduri clare pe care să le urmeze cu toții. Și așa am nimerit în neaoșul registru “după cum ne taie capul”, mediul perfect pentru necrofagii din presă și pentru vedetele noastre tălâmbe.

Incompetența statului, cinismul presei, idioțenia vedetelor ascultate de plăpânzii compatrioți.

Închidem panegiricul celor cu aport la prezența pe podium pomenindu-ne pe noi, cei de rând. Noi i-am ales pe cei care, duduind a ignoranță, au înlocuit precauția din mentalul colectiv cu revoltă și confuzie.

Tot noi preferăm dezinhibarea, ne-am învățat să funcționăm “după cum ne taie capul” și îndrăgim dubla măsură, utilizarea selectivă a argumentelor.

Câți dintre noi știm de ce plutesc avioanele, de ce își păstrează bicicleta echilibrul sau cum funcționează panourile solare? Totuși le folosim și așa neînțelese, le acceptăm misterul pentru că ne ușurează viața. Aduc satisfacție.

Dar nu purtăm “botniță”, nu păstrăm distanța socială, nu renunțăm la chefuri, îmbulzeli, mici plăceri. Pentru că nu înțelegem microbiologia deci să ne lase cu virusul lor. Poate nici nu există…

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

2 Comments

 1. Superficialitate, minciuna, prostie, neglijenta, iresponsabilitate. Cam astea sunt atributele care descriu masurile politice Anti-Covid in Comunitatea Europeana.
  Superficialitatea si minciuna au hranit teoriile conspirationiste.
  Prostia, neglijenta si iresponsabilitatea politicienilor a distrus domenii intregi ale economiei si au decis soarta multor bolnavi cronici, care nu au primit ingrijirile medicale si nici tratamentele necesare in timp util, datorita concentrarii masive de resurse materiale si umane pentru bolnavii de Covid.
  Pentru ca mortii Non Covid nu se numara si nu sunt in responsabilitatea politica.

  Atata timp cat nu va exista o informare transparenta si coerenta din partea oficialitatilor si atata timp cat deciziile si masurile luate sunt irationale, lipsite de orice logica si sunt doar luate ca sa simuleze activitatea politica in timp de pandemie si sa justifice prelungirea starii de alerta (in care politicienii dispun la liber de resursele financiare ale tarii), se vor inmulti cei nedumeriti, neincrezatori si conspirationisti.

  Singura sansa de a opri acest declin economic si social, este protestul in strada. Politicienii din pacate, nu sunt in stare sa inteleaga raul pe care-l fac, cu masurile anti covid.

  Poate ar trebui si noi sa iesim in strada, ca la Berlin in 01.08.
  Au iesit acolo aproape un milion de oameni la o manifestatie Anti Covid, presa centrala a negat amploarea, desi s-au transmis imagini live pe youtube.

  Reply
  • Politicienii regimurilor democratice vestice nu sunt pregatiti de actiune in fata elementelor noi. Totul s-a cladit pe timp de pace, in ultimii 75 de ani, pas cu pas, bazandu-se pe experienta si know how-ul acumulate si lasate mostenire de-a lungul generatiilor. Introdu un pericol nou (o gripa mai agresiva, fara vaccin) si dispare functionalitatea, pentru ca nu exista o reteta la care s-a lucrat 75 de ani.
   Au recurs la minciuni si manipulari deoarece s-au panicat, au fost aruncati intr-un mediu necunoscut.
   In strada cu siguranta se va iesi in toata Europa plus US, dar mai spre iarna, cand se vor simti efectele cele mai mari recesiuni economice din ultimul secol.

Leave a Comment.