S-a inventat umorul pentru femei

femeiDe câte ori n-aţi auzit o femeie zicând “Îmi plac bărbaţii amuzanţi, bărbaţii care mă fac să râd, bărba…” Stop! Ce sună greşit în enunţul ăsta? Nu este pleonasm, este incongruență.
Bărbaţii amuzanţi, bărbaţii care mă fac să râd.

Dacă faci o femeie să râdă, nu eşti amuzant. Nu eşti acolo, în turma ta de masculi care contează. Eşti amuzant în afara turmei, la marginea oazei, unde te hlizeşti cu hienele.

Râsul femeilor nu se zbârleşte la fel ca al nostru. Fibra lor de sex frumos se gâdilă altfel. Nu simt ironia sau, cel puţin, nu la fel ca noi. Sunt ca un pudel care face sex: o cizmă găurită, o pudeliţă în călduri, cocul stăpânei, idem! “Da, da, e acolo, o simt, o simt, ham-ham-ham! ce-mi mai place…” Hau, hau, hauuu! se mai şi laudă. A simţit-o, i-a plăcut, mai vrea.
Jos de pe picior!

Nu este pentru ele comedia. Avem o infinitate de femei talentate, actriţe fabuloase. Spuneţi-mi o actriţă de comedie. Una! Nu veniţi cu Stela Popescu sau Big Mama. O actriţă într-adevăr amuzantă prin genialitatea ei, nu apariţii fantasmagorice prin raftul scenariilor de nota 4,5.
Sau, că tot veni vorba, o femeie care scrie scenarii pentru comedii de succes.

Au răbdat cât au putut, s-au făcut că nu-i aud pe ţăruşii ca mine – ăştia neciopliţi, misogini şi superficiali – au îndurat cât pentru o eternitate hârâitul morii stricate: “Femeile n-au umor. Femeile n-au umor. Hâr, hâr, hâr! Femeile n-au umor.”
Până le-a ajuns. A venit şi ultima picătură care a umplut cratiţa.
Nu avem? Păi ne facem.

Sfinte Polonic, femeile şi-au făcut umorul lor!
Am fost să-mi fac unghiile la salon. Hai să povestesc. 35 de milioane de vizualizări:

Nu zic, nu-i chiar aşa de rău. Dar totuşi, 35,2 mil?!
Fata a prins curaj şi acum umple sălile în State, este vedetă. O mexicană care face glumiţe despre ţigani, vietnamezi şi nespălaţii de francezi. Nici măcar nu a insinuat că ar fi nespălaţi. A spus-o pe șleau, femeieşte – Pfai, ce put ăştia! Îţi mută nasul.

Chinezi în NBA, un galez, cel mai scump fotbalist din lume, un automobil românesc de succes şi, acum, femei comedianţi. Urmează terorişti tibetani?

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

21 Comments

 1. “Nu este pentru ele comedia. Avem o infinitate de femei talentate, actriţe fabuloase. Spuneţi-mi o actriţă de comedie. Una! Nu veniţi cu Stela Popescu sau Big Mama. O actriţă într-adevăr amuzantă prin genialitatea ei, nu apariţii fantasmagorice prin raftul scenariilor de nota 4,5. Sau, că tot veni vorba, o femeie care scrie scenarii pentru comedii de succes. ” – Daca vorbesti despre Romania, la noi de-abia acum infloreste stand-up-ul tinut de femei, iar rolurile pentru femei din filme sunt in continuare putine (rolurile din comedii sunt si mai putine, pentru ca Romania nu prea produce comedii, ci “filme de hahaiala”).

  Daca e vorba de SUA, de exemplu, sunt o groaza de actrite, scenariste si umoriste talentate. Mai putine decat barbatii? Da. Inexistente, nici pe departe… de la Tina Fey (care-i amuzanta si ca scenarista – vezi The Unbreakable Kimmy Schmidt pentru ceva recent, dar si ca actrita) pana la Amy Schumer si Melissa McCarthy, care a stiut sa nu se foloseasca doar de fizicul impozant, exemple pozitive exista.

  Reply
  • Normal că au încercat şi ele. Mă refer la ceva memorabil, inovativ. O comedie făcută de o femeie pe care să o urmăreşti cu plăcere şi peste 10-15-20 de ani. Ceva care să se apropie măcar de un top 10 al comediilor all time.

  • De-asta spun ca e o problema “de Romania”. Femeile tind in general sa fie mai empatice (la discutiile dintre baieti, se fac mistouri de boli, suferinte, copii, religie…), iar in Romania inca avem impresia ca “o femeie adevarata trebuie sa fie cumva” (vezi articolul lui Manolescu de acum ceva vreme… era simpatic in supararea lui). In contextul asta, e cam greu ca tipa (sau asa presupun) sa iesi si sa povestesti vesela cum te-ai pisat tu in chiuveta dupa o betie (ma rog, intelegi ideea :)) ).

 2. Ce trist. Anunță-mă când avem și noi în România. Nu de alta, dar tare aș vrea să-mi cumpăr bilet. Îmi place Anjelah, în prostia ei face lucrurile bine, iar publicul o adoră. Ce mai contează atât timp cât are fani? E mișto tipa? Este! După părerea mea, în România nu va avea niciuna tupeu să facă ce face tipa asta. De ce? Pentru că nouă, femeilor, ne place să facă bărbații să râdem. Atât de minunate suntem. Un weekend fain și mersi că mi-ai arătat că și femeile pot face bărbații să râdă. Cum? Să râdă de ele!

  Reply
 3. Femeile sunt excelente consumatoare de umor, dar nu există nicio scriitoare de gen majoră, adică de talie mondială, not yet! O să vedeți în Istoria comicului românesc, de fapt o comicologie globală cum stau treburile până acum, cel puțin. Cele mai simple teme sunt si cele mai complicate, mai ales când toată lumea se crede magistru în domeniu! Si poate chiar este. De risibus non est disputandum!

  Reply
  • Depinde de tipul de umor, pentru ca eu nu prea am vazut femei consumand ironia si/sau sarcasmul.

 4. simtul umorului, autoironia, sarcasmul sunt in stransa legatura cu IQ-ul.
  sunt destule femei inteligente, capabile sa produca comedie, dar probabil le consuma timpul planificarea operatiunii:”cum sa le fac praf pe coțohârlele astea”
  sa nu uitam de umorul involuntar, specific blondelor:)))

  Reply
 5. Nu ştiu dacă e nevoie să o mai zic dar femeile nu excelează la nimic în comparaţie cu bărbaţii. Da, Amy Schumer e simpatică, bate orice comediant român la ora actual (o părere superficială că nu am urmărit-o mult şi nici pe ai noştri) dar poate concura cu greii?
  te uiţi la un Seinfeld, te face să râzi fără ca măcar să rostească o înjurătură. Sunt bune până la un punct, mai bune ca unii bărbaţi dar dacă iei cele mai bune femei şi compari cu cei mai buni bărbaţi genetica şi evoluţia îşi spune cuvântul.

  Reply
  • Genetica si evolutia isi spune cuvantul? Da, se poate spune si asa. Insa nu in sensul ca barbatii sunt superiori femeilor. Ci doar altfel.

  • nu trebuie să fie bărbatul superior ca să întreacă o femeie pe toate planurile, doar să fie mai adaptat mediului atât cu corpul cât şi la capacitatea de concentrare, e vorba de testosteron nimic mai mult, care e sinonim cu a concura.

  • Andrei,
   Barbatul intrece femeia pe toate planurile?
   Da, se poate spune si asa. Insa acest lucru se intampla numai pentru ca traim inca intro lume patriarhala in care domina testosteronul si ne raportam la un sistem de referinta construit de barbati.

  • hary sistemul nu e construit de barbati, ci de natura. Noi doar ne-am mulat cerintelor de trai, si am evoluat, descoperit, fara risc si curaj aproape nimic nu se putea face. Dar nu inseamna ca suntem superiori femeilor, asta nu am zis, suntem din aceeasi specie, pot si ele sa faca chestiile astea.

 6. se spune ca una din cele mai mari reusite ale diavolului este ca i-a convins pe multi ca nu exista☺
  si femeia ne lasa sa credem ca noi conducem?

  Reply

Leave a Comment.