Românii nu trebuie să aibă bani

mezeluriRomânii nu trebuie să aibă bani pentru că nu au cultura banilor. Cea mai vizibilă dovadă stă în mastodonţii multietajaţi, construiţi în zone fără utilităţi. Ne-am rupt cârca foarte mulţi ani prin diferite ţări căpşunăreşti şi am strâns o sumă de bani insuficientă pentru a ne ridica palat pe Bulevardul Aviatorilor (evident).

Dar cu banii respectivi putem ridica o casă cu două, trei camere, la periferie, într-o zonă decentă. Sau putem alege o viloacă de 12-13 camere, de la trei etaje în sus, pe cel mai ieftin teren posibil şi să ne săpăm veceul între păpuşoi, lângă fântână. Care variantă credeţi că a fost preferată în ultimii 20 de ani?

Probabil aveţi impresia că tendinţele astea de sorginte grobiană sunt “de la ţară”. Aşa fac doar “ţăranii needucaţi” şi o anumită categorie etnică. Este o impresie falsă. Vă anunţ că undeva în nordul Bucureştiului există celebra comună Pipera.

Foarte mulţi bucureşteni au plătit sute de mii, chiar milioane de euro, unii dintre ei împrumutându-se la bănci pe viaţă, pentru a se muta într-o zonă mizerabilă, fără canalizare şi fără drum asfaltat. O comună pe care o străbaţi dimineaţa de două ori mai rapid pe jos decât cu maşina. Iar cei care nu au avut bani de Pipera, s-au îndatorat pe viaţă pentru a plăti sute de mii de euro pe o cutie de chibrituri care şi-a înjumătăţit valoarea într-un an. Şi fiecare oraş are “Pipera” lui.

Obiceiul de a ne bate joc de bani (chiar bani pe care nu ii avem) este prezent în toate achiziţiile şi investiţiile româneşti. Doar la noi ai şansa să vezi X5 cu instalaţie artizanală de gaz, familii ce deţin un automobil mai scump decât casa în care locuiesc, tineri cu salarii de 1000 de lei care îşi cumpără iPhone în rate, pe 5 ani, alţi tineri ce se hrănesc exclusiv cu orez şi cartofi, dar au laptop de peste 1000 de euro, ţărani care nu reuşesc să-şi vândă merele cu 3 lei kilogramul. Pentru că românul preferă merele mai aspectuoase şi de două ori mai scumpe din hypermarketuri.

Probabil suntem singura ţară din lumea civilizată în care fructele şi legumele bio sunt mai ieftine decât cele pline de pesticide. Şi cu toate astea, nu se vând! Vara trecută, când kilogramul de roşii gustoase, aromate, de la ţărani era 2 lei în pieţe, vedeam românii plătind în hypermarket 6 lei pe kilogramul de roşii greceşti, fără gust.

Încă un exemplu: Aţi observat că foarte multe magazine vând kilogramul de crenvurşti din pui mai scump decât kilogramul de piept de pui? Şi vând! Fac românaşii coadă la crenvurşti şi la parizer, plătind pe mezelurile preparate din zgârciuri, grăsimi şi carne alterată fiartă mai mult decât preţul cărnii macre, proaspete.

Dacă nu aţi aflat până acum, aşa se fabrică crenvurştii:

Şi ca un gând de final, indiferent de banii pe care îi avem, vom rămâne fruntaşii Europei la consumul de tutun şi alcool şi cei mai anemici cumpărători de săpun şi pastă de dinţi.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

20 Comments

  1. Unde ai vazut tu legume bio mai ieftine ca cele cu pesticide???

    In piata gasesti foarte greu legume de la tarani(pana si in sezon).

    Ce ma bucur ca ai mai au gradina in care cresc legume de tot soiul, gaini si alte oratanii, vara nu cheltui un singur leu la piata, iar iarna scot de la congelator pentru mancaruri 😀

    Reply
    • Fructe si legume bio din piata, nu din hypermarket. Eu am doua piete la distanta de vreo 5 minute de mine fiecare. Si da, chiar sunt tarani cu fructe si legume in ele. Fructe si legume din productia proprie. Iarna nu gasesti, evident. Dar noi preferam fructele si legumele importate chiar si atunci cand se fac ale noastre, in sezon.

  2. Problema cu taranii e ca sunt hoti, ca numai bio nu mai sunt produsele lor, ca rosiile lor sunt albe si lemnoase in iterior lucru care le face pe cele turcesti o optiune, ca iti pun in plasa si fructe stricate in timp ce la supermarket poti sa alegi. Inainte de criza nimeni nu stia ca or sa cada preturile, iar in Pipera lumea se baza pe faptul ca se vor trage utilitati si se vor asfalta strazile dupa ce s-a construit si pretul imobilelor va creste. Faza cu creditele nici eu n-o inteleg si nici p-aia cu cremvurstii, dar legat de pasta de dinti care chiar nu e sanatoasa, unii folosesc bicarbonat.

    Reply
    • Da, am auzit ca bicarbonatul ala e produsul minune. Vindeca si cancerul mai nou 🙂
      Nici in piata nu e usor. Daca mergi de doua ori pe vara, iei teapa. Trebuie sa mergi de 2-3 ori pe saptamana si sa ai taranii tai. Sa ii cunosti.. Eu cumpar din piata numai rosii din alea cum mancam la bunici cand eram mic. Iar fructele se cunosc. Daca sunt mai mici, mai zbarcite si sunt impuscate de tot felul de puncte negre (eventual si viermi), sigur nu au fost stropite cu pesticide.

    • Mai rau ii ca noul trend printre tarani ii sa incearca sa tina pasul cu “aspectul” legumelor/fructelor ce se vand in supermarket-uri si din prostia lor adauga tot felul de ingrasamante artificiale intr-o combinatie gresita (pe principiul mai mult ii mai bine) si tu ca si cumparator ajungi la solutia ca ii mai bine sa faci foame.

      O gradina proprie suna cel mai bine.

  3. Stati voi linistiti ca nu toti taranii sunt hoti.
    Familia mea produce fructe aproape naturale (minimul de pesticide e necesar pentru ca din cauza anumitor dereglari, fara nici un tratament, productia e aproape zero, si au fost ani in care nu am avut nimic din cauza evitarii chimizarii)
    Fructele sunt mai mici, cu aspect mai prost decat cele din magazine, dar au gust foarte bun.
    Problema e ca in afara de cativa cleinti care stiu sa aprecieze, majoriatatea se uita lung daca ceri peste pretul fructelor din piata care arata ca cele de la supermarket (ingrasaminte chimice stiu cumpara si cei care vand pe piata).

    Reply
    • Stiu. Exact asta am scris si eu. Stiu fenomenul. Dar din motive inexplicabile fiecare are propria lui teorie (bazata pe articole tampe din online) si nimeni nu ma crede. Daca reusesc si ei sa se rupa din fotoliu si sa faca piata macar o data pe saptamana, poate ies din bula onlineista din care arunca pareri..

  4. Dani Corban, minimul de pesticide nu inseamna zero pesticide.

    Du-te in orice gospodarie la tara si vei afla ca taranul da cu pesticide pe mere, cartofi etc.

    Si nu ma refer la cei care traiesc din mere si din cartofi si nu au de ales, ptr ca daca pierd productia e cam dificil cu banii. Ci si la cei care au trei meri in curte pentru consum. Intreaba-ti bunicii, rudele de la tara daca mai ai si nu mai trai in universul tau paralel unde merele de la tarani nu au pesticide.

    Alex, ce inseamna minim de pesticide? De cate ori pe an? Ce fel de pesticid folositi? Bunicul meu stopeste merii de sase ori pe an. Nu mi se pare minim, dar el zice ca nu are incotro.

    Reply
    • Uite, eu ştiu mere fără pesticide şi cartofi fără pesticide şi porumb fără pesticide. Metoda se numeşte “sapă pe caniculă şi îngrăşământ animal” [ştiu unii vor spune că şi îngrăşământul animal conţine elemente dăunătoare]. Cartofii se sapă de 2 ori, porumbul se sapă o dată, merii şi prunii se curăţă şi se îngrijesc. E adevărat că mere nu dau în fiecare an, dar asta e.
      Agricultorul e bunicul meu. Calfele, noi. (Sigur bunicul meu e şi apicultor şi ţine prea mult la albinele lui ca să stropească pomii)

    • Lola, stiu ca tu nu esti de acord cu nimeni, niciodata. Dar incearca sa fii rationala 🙂
      Care mere crezi ca au fost tratate cu mai multe chimicale? Alea mari, lucioase, fara imperfectiuni si fara viermi, sau alea pipernicite, pline de puncte negre si viermanoase?

      Bunicul tau o fi avand vreun meth lab in pivnita si arunca surplusul pe meri. Nu am mai auzit pana acum de tarani care isi stropesc merii de sase ori pe an, sincer. Se mai stropesc si la mine pomii, primavara, cu sulfat de cupru (e o chestie albastruie). Dar cam atat..

  5. Legat de partea cu mastodontii si WC-ul in papusoi, parerea mea e ca gresesti. Nu sunt devina cei care se muta in astfel de periferii ci intreg sistemul (da, iar dam vina pe sistem) urbanistic din tara. Primariile nu construiesc drumuri si utilitati (si dau vina pe lipsa banilor), dar nici nu obliga dezvoltatorii imobiliari sa introduca utilitatile. Oamenii satui de cutiile de chibrite de la bloc prefera sa se mute la casa, chiar daca trebuie sa mearga cu masina prin noroi. Asta nu-i face niste prosti.

    Reply
  6. Dani Corban, mananc organic de opt ani. Sa cumperi mere organice este un must. Ca si capsunile, nectarinele, strugurii si piersicile. Cam greu in Romania. Dar nu toate fructele trebuiesc cumparate organic, nu dispera. De exemplu: kiwi, mango, grapefruit, papaya, pepene, astea sunt in regula. Aceeasi treaba si cu legumele. In fine, te poti informa si tu din diferite surse, poti citi una alta etc.

     

    Nu inteleg chestia asta: ai citit pe internet, trebuie ca e o prostie. Ti se pare un site fantoma acel site pe care l-am dat? Nu este un blog generalist unde autorul le stie pe toate si nimic, este un site pe care se scrie fix despre ce vorbim aici. Nu uita ca si acest blog se afla pe internet nu in biblioteca Academiei Romane, deci este o prostie.

     

    Pentru mere se folosesc cele mai multe soiuri de pesticid. Si sunt stropite cel mai des. Ptr ca au multi daunatori, multe boli, sunt fructe destul de sensibile etc. Nu-i asa alex?

    De asta m-a amuzat articolul tau cu merele si taranii. Afla ca si in acel loc idilic si bucolic numit ‘la tara’ marul se imbolnaveste de boala plumbului, exista gargarita florilor de mar si paduchele verde, puricele, omida si viermele.

    Cumva s-a impamantenit ideea asta ca tot ce inseamna de la tara e ferit de boli si daunatori printr-o minune si nu se folosesc pesticide. Sunt putini cei care produc curat. Iar micii producatori care o fac isi vand produsul cu sigla bio/organic pe el si il dau la supermarket la un pret ceva mai ridicat, pentru ca necesita costuri, timp, grija etc. iar prodcutia nu poate fi industriala. Ma refer la producatorii care respecta regulile, nu cei care spun ca folosesc un ‘minim de pesticide’ pe an si ca o singura data prin 1997 chiar nu au folosit deloc. OK.

    Alex, ce va opreste sa nu folositi pesticide deloc for ever, sa produceti bio si sa vindeti in piata? E o intrebare retorica. Nu este rentabil, iar daca pui pret de organic nu iti cumpara nici dracu. De 50 de ani de cand exista ‘revolutia verde’ taranul a avut timp sa preia  – erbicid, pesticid, fungicide, ingrasamant chimic etc. Stati calmi.

    Alex, ca idee, ce inseamna minim de pesticid. Dat o singura data primavara cum zice Dani Corban? Fii serios.

    Imi place foarte tare ca s-a format un fel de grup ocult al celor care cunosc cativa tarani care produc mere si legume fara pesticide, mere si legume la care au acces doar initiatii, cunoscatorii, cei care au trecut prin diverse probe si practici.

    Pe orice blog, forum etc. sunt cei care iti vor spune: ‘Eu am taranul meu de la care cumpar. Si cumpar doar de la el, pentru ca nu foloseste pesticide. Mi-a zis el mie. Trebuie sa stii si de la cine sa iei.’ Cumva, taranii lor sunt mai buni decat taranii altora. Unii au tarani buni, altii au tarani rai. Trebuie sa cunosti etc., sa discuti cu taranul, sa-i cunosti viata, familia, sa mai treci pe la el prin livada cand curata frunzele de omizi cu mana, sa petreci cu el sarbatorile. Nu cumperi asa de la orice taran. Doar de la taranul tau.

     

    Reply
  7. Mie mi se pare o chestie de normalitate si de educatie sa-ti gasesti un producator in care sa ai incredere, indiferent ca e de mere, pere sau carabusi argentiniei… si da, uneori asta te duce spre o cultura bio, uite fiica-mea mananca mere stropite o singura data si asta e un lucru cert, la fel mananca spanac crescut cum trebuie, da, sunt exceptii dar la fel cum am sursa de miere naturala desi 80% din borcanele de miere de pe piata sunt pline de sirop, ideea e sa cauti de unde iei pana gasesti.

    Chestia asta cu bunicu stropeste de 6 ori si zice ca e minim, nu-l face brusc pe bunicu cercetator in pomicultura si exemplu de cum se face treaba. Nu vrei sa ai niciun vierme si toate florile sa dea mere? Stropeste tata da nu-mi vinde gogosi ca altfel nu se poate… si nici ca toata lumea stropeste la fel..

    Cat despre kiwi si alte fructe exotice care nu-s stropite asta m-a topit :)))) – n-o fi stropite dar sunt coapte in camion, iradiate, date cu luciu si asa mai departe.

    Si da , evident exista tarani care-si respecta clientul, aia cu obraz subtire si tarani care nici nu-s producatori dar joaca un rol, sau genul ala de om care indoaie tuica de prune cu zeama de sfecla si zice ca e pura, genul ala de om care face sirop din zahar si umple juma de butoi de miere asa, genul de taran capitalist. Da, unii cumpara de la taranul bun, pentru ca au avut norocul sa dea de el – de ce ar fi asta un lucru asa ridicol?

    Reply
    • Ce-ti veni, ma? Cum sa stropesti merele o singura data? Tu nu ai vazut articolul de pe site-ul “nefantoma”? Merele trebuie stropite de cel putin 10 ori. Altfel nu se poate. NU se poate, clar! Nu e asa cum am vazut ca se face de cand ne-am nascut. E asa cum scrie pe net.

  8. Vlad
     
    Este ridicol pentru ca toata lumea cu care am discutia chestiunea asta cumpara de la taranul bun. Wishful thinking. Si tu si Dani Corban si anatati.
     
    Ba anatati scoate cartofu bio doar din sapa. E adevarat, zice anatati, ca merii nu dau mere chiar in fiecare an daca nu dai cu pesticid, dar asta e. Pai aluia din piata nu prea ii convine acest asta e.
     
    Astfel, si postarea lui Dani Corban devine ridicola, pentru ca pe o parte spune ca romanul nu stie ce cumpara, dar daca te uiti in comentarii toata lumea stie ce cumpara. Bineinteles, TOATA lumea de aici stie ce cumpara pentru ca cei care comenteaza pe net sunt mai informati decat ‘omul de rand’. Insa, daca nu iti convine ce spun cei care comenteaza pe net, deodata nu mai sunt informati, ci habar nu au realitatea din teren, vorbesc din ce au citit pe net.
     
    Este ridicol pentru ca taranii aia care stau de dimineata pana seara in piata o fac pentru a castiga bani. Nu pentru ca sunt taranii cuiva. Nu din dragoste pentru natura si pentru cultura si educatia bio. Pentru a castiga bani au nevoie de pomi sanatosi. nu de asta e-ul lui anatati.
     
    Este ridicol pentru ca “merele româneşti conţin cele mai multe pesticide, potrivit raportului anual de monitorizare a pesticidelor în România realizat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) pentru anul 2012.” […]  “merele – aveau în compoziţie între 2 şi 7 tipuri de pesticide. Au fost analizate 29 de mostre de mere, dintre care 17 (58,62%) erau româneşti.”
     
    Este ridicol pentru ca n-ai sa vezi scris pe taraba taranului acela bun de la care cumpara acesti oameni initiati: mere organice fara pesticide. Pentru ca ramane fara autorizatie. Ai sa vezi scris mere romanesti. dar despre mere romanesti am mai vorbit.
     
    Sau poate ca nu am vazut eu sa scrie mere organice pe tarabele taranilor. Voi ati vazut?
     
     
    *Cand te-ai nascut tu, Dani Corban, pesticidele, erbicidele etc. erau in floare si in Romania. Ca nu vorbea nimeni despre pesticide si cancer e alta problema. Dar se foloseau. Cam greu sa produci pentru o populatie de 20 de milioane respectand regulile bio/organics. Tin minte si acum mirosul de pesticide din aer dupa ce erau stropite culturile de la tara, probabil cele de grau din care faceau bunicii mei paine.
    Sau te referi la acum zece mii de ani in urma cand a devenit omul agricultor si cand exista o Marea Foamete la fiecare cinci ani.

    Reply
    • well, să-mi dai adresa, îţi trimit cartofi, îi duci la analiză şi dacă vei găsi în ei pesticide chimice (din comerţ) să vii să vorbeşti.

      diferenţa e că eu nu fac comerţ cu cartofi şi nici nu mănânc cartofi din alte surse decât ai mei (şi pot spune că-s chiar ai mei la cât mă chinui cu ei în fiecare primăvară şi toamnă, de mi-aş dori să fiu oriunde nu să-mi murdăresc manichiura în pământ).
      e chiar culmea, au trecut inspecţia ecologică [atenţie nu organică ptr. că pentru asta trebuie mult mai multe certificări decât simpla absenţă a pesticidelor] şi nu trec inspecţia unui deştept de pe internet care ştie el mai bine cum cultiv eu cartofii. şi cu merele la fel (deşi la mere nu garantez la fel, pentru că dacă nenea care are rândul următor de meri lângă mine i-a stropit pe ai lui aia e…; deşi stau liniştită şi aici ptr. că nenea a murit şi nu mai lucră nimeni pământurile lui).

      şi bunicul tău rău face că stropeşte pomii de 6 ori pe an; la noi în sat cred că nici pe vremea colectivului nu stropeau comuniştii pomii atât de des, dar nu pot băga mâna-n foc…

  9. Reveniti-va frate! Stau la Obor, vara iau toti producatorii la rand. Am gasit fructe si legume nasoale si mai putin nasoale, dar de alea mai naturale niciodata in piata. Mai gust uneori aduse de mama care le-a primit de la cine stie ce baba care are un mar in curte, dar aia nu vinde, nu e producator. Iar miere, in 10 ani am cumpat odata de la un producator care a disparut intre timp, in rest numai sirop…Nici merele cu bube si viermi nu au gust si mai sunt si malaiete.

    Reply
  10. Deci nu cautarea unei surse decente este ridicola ci siguranta cu care credem vorbele taranilor.

    Sunt “tarani” care au grija de gradina dupa pensie si scapa de surplus, sunt tarani care vor sa faca un ban in plus din gradina/livada si sunt tarani care vor sa traiasca bine din asta, sa faca o afacere…

    In prima categorie produsul organic e majoritar pentru ca nu se baga bani in el, in a doua categorie poti sa dau de produs naturel sau stropit cat de cat iar in a treia vei da intotdeauna de produsul cel mai rentabil, in general ajutat de chimicale pana il ia dracu…

    A patra categorie, cea a omului de agricultura care creste totul curat si are o clientela anume, care ii plateste bani bun pe produsele sale si are o afacere rentabila pentru ca clientii ii sustin metoda de cultivare prin pretul substantial mai mare, este inca la inceput in Romania.

    Primele doua categorii nu le gasesti la piata ci la botul calului.

    Reply
  11. Da. Stau momentan la tara, si confirm absolut fiecare punct expus de tine in articol ! Nu inceteaza sa ma mire de unde naiba au tot felul de tarani cocliti Audi Q7 de 40.000, si altele de genul, iar eu de-abia ma descurc cu un amarat de Audi de 2.000 euro….

    Reply

Leave a Comment.