Rămâne cum am stabilit

PSD se va surpa sub propria prostie – Titlul articolului postat în toamna anului trecut.
” Absurdul mesajului este absolut și există două variante: 1. PSD-iștii au obosit și vor o vacanță în opoziție măcar zece ani. 2. PSD-iștii au o părere extrem de proastă despre propriul electorat.” – am scris cu o săptămână înainte de alegeri.

PSD-ul a primit cel mai slab scor din istorie nu pentru că este un partid de proști ci pentru că este o adunătură de lași. Oameni mici și slabi, fără principii. Paiațe care s-au adunat în jurul șefului și l-au alienat cu vorbe dulci “Da, boss, 40% pe puțin! Cine, dumneavoastră, dom’ președinte? Normal, dom’ președinte, rupem tot!”
Iar șeful s-a înconjurat numai de oameni slabi, degrabă dispuși să-i dezmierde prostia cu limbile de catifea: politicieni și “jurnaliști”.

O ultimă mostră a prostiei adunate în jurul șefului:

“Eu îi rog pe medicii care au primit de 4 ori salariul să-l dea înapoi sau să plece din țară cum plecau până acum din cauza salariului, profesorii să meargă să muncească la fructe, că înseamnă că n-au fost mulțumiți de creșterile salariale, pensionarii la fel, să voteze USR.” Zise azi, deputatul Cătălin Rădulescu, alias Mitralieră.

Cu Mitraliere, Codrini, Nicolici și Viorici este greu să prostești și niște aborigeni din jungla congoleză care văd pentru prima dată dobitoace în costume scumpe.

Iar șeful pe care, într-un vertigo al disperării, tot mai mulți dintre noi îl considerau “geniu politic” s-a dovedit a fi doar un combinator rudimentar, cu idei puține și proaste.

Scena politicii se curăță treptat, dar nu aș scălda-o în șampanie. Într-un electorat volatil ca al nostru, este posibilă oricând întoarcerea la bezna minții. Aceiași cetățeni care au votat USR-PLUS în proporție de peste 40% au ales și primarii Bucureștiului (toți numa’ PSD!). Iar majoritatea parlamentară este tot bravura noastră, la fel ca votul de ieri.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

8 Comments

  1. “Într-un electorat volatil ca al nostru, este posibilă oricând întoarcerea la bezna minții. Aceiași cetățeni care au votat USR-PLUS în proporție de peste 40% au ales și primarii Bucureștiului (toți numa’ PSD!).”

    Nu sunt de-acord cu aceasta afirmatie. In opinea mea, electoratul PSD nu s-a micsorat substantial, partidul a pierdut poate maxim 200.000 voturi fata de 2016. Daca aduni voturile PSD cu cele ale lui Ponta, numarul de voturi e cam acelasi obtinut si in 2016 la parlamentare. Ele sunt doar altfel distribuite.

    Diferenta o face participarea masiva la vot. Daca in 2016 ar fi votat tot atatia oameni ca la prezidentiale sau acum la europarlamentare, PSD ar fi avut cam acelasi scor ca acum. Oricum, diferentele ar fi fost foarte mici.

    Voturile nu sunt volatile la noi. Electoratul PSD va vota intotdeauna PSD sau ceva foarte apropiat de PSD, cel putin 90-95 % din el. Si cei care au votat acum USR-PLUS nu vor vota niciodata PSD.

    In opinea mea, nu s-a schimbat nimic in societatea romaneasca, din 1989 incoace. Orientarile politice ale electoratului nu s-au schimbat foarte mult.

    Iohannis a iesit presedinte in 2015, pentru ca participarea la vot a fost masiva in turul 2.
    La parlamentare a iesit PSD, pentru ca participare la vot a fost foarte mica. Votantii de dreapta, au stat acasa, pentru ca l-au avut pe Iohannis presedinte. 🙂

    Acum din nou am avut participare masiva => PSD a cazut in cap, desi numarul de voturi PSD + Pro Romania nu este mai mic decat in 2016.

    Din 1989 incoace, Romania a avut intotdeauna un electorat de dreapta mai numeros decat cel de stanga. Diferenta la alegeri a fost ca PSD a reusit de fiecare data sa-si mobilizeze electoratul, spre deosebire de partidele de dreapta.

    Reply
    • Volatil în sensul că poate oricând să se evapore. Electoratul nostru (în special cel de dreapta) nu se mută de la PNL-USR la PSD. Doar dispare și reapare în funcție de emoție, tevatură, anotimp. Duminică era plin de tineri în secțiile bucureștene – evident ce votau. Unde au fost când a căștigat Firea primăria și toate sectoarele Bucureștiului? N-am nici o siguranță că se vor prezenta la parlamentarele de anul viitor.

    • Da, asa este, poate ca am inteles gresit expresia, din cauza propozitiei care a urmat:
      “Aceiași cetățeni care au votat USR-PLUS în proporție de peste 40% au ales și primarii Bucureștiului (toți numa’ PSD!)”

      Eu de asta m-am legat. Am interpretat acel “volatil” in sensul ca un vot “pro PSD” dispare si in locul lui apare un vot pro USR.
      Ceea ce nu este cazul. Aici vorbim de un alt fenomen. Votul pro PSD nu a disparut, deci nu e volatil, ci pe langa el a aparut inca 2 voturi PNL/USR…

    • Ma rog, tu vorbeai de electorat volatil, eu de voturi, care nu sunt volatile. Aici cred ca am vorbit de chestii diferite, deci nu ne-am contrazis. 🙂

      Nu sunt de aceeasi parere, doar cu afirmatia ta, ca aceeasi cetateni care au votat cu PSD, acum au votat cu USR. Am explicat de ce.

  2. Si statul acasa tot vot pentru Firea a fost 🙂 Bucurestenii au ales psd in toate sectoarele, tot bucurestenii au votat 40% usr-plus.

    Reply
    • “Bucurestenii au ales psd in toate sectoarele, tot bucurestenii au votat 40% usr-plus.”
      Corect, dar nu aceeasi… 🙂

Leave a Comment.