Pink Sunday

tokyo-hakone-083In Moldova ploua de trei zile. E namol, e frig, e miros de cocean mucegait si de caine ud. Si mai e vin. Mult vin.

Crasma din sat e aproape in faliment. Am fost in vizita si am gasit doar doua cupluri pe la 40 si ceva de ani. Discutau la o apa plata despre campionatul mondial de sah recent incheiat. Satenii sunt foarte discreti si sobri. Comunica in soapta si folosesc exprimari cuminti. In trei zile nu am auzit o injuratura sau un cuvant vulgar. Toate casele din jur par legate printr-un snur de echilibru si armonie. Pisici si cațelandri beau laptele din troc. Si iepurasii roz, țop-țop.

Sunt in comuna Pârjol, satul Tărâța. La marginea satului este raul Tazlau si comuna se continua cu satele Băsești si Hăineala. Intre cele doua se afla Facultatea de Litere si Muzeul de Antropologie, despartite de Țăruș-Health Club and Spa. Astazi este zi libera, prilej de bucurie (cu moderatie, bineinteles) Fac hore moldovenii si canta langa foc. Si iepurasii roz, țop-țop. Fac cozi la biblioteca si n-au baut deloc. Si iepurasii roz, țop-țop.

Aici, in satul Tărâța, respectul si armonia au trecut demult granitele umane. Animalele sunt considerate prieteni, chiar membri ai familiei. Este strict interzisa lovirea lor sau agresarea verbala. Ultimul asasinat in randurile populatiei porcine dateaza din iarna lui 1994. A fost opera lui Jean Macelarul, teribil om. Un monstru. Avea un duh rau, o umbra pe suflet. Multi cred ca s-a nascut cu cârnățoreala in sange. Dar orice padure are uscaturi. A fost o palma pe care au simtit-o cu totii, un dus rece, un pas dureros, dar un pas catre emancipare: „Noi crestem purcelusii ca sa-i pupam in bot”
Si iepurasii roz, țop-țop.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

4 Comments

  • Cum sa nu stiu de cartea de calatorii? 🙂
   Dar mult mai potrivite mi se par editorialele de vara trecuta despre Delta, Gura Portitei, Cheile Bicazului..
   Asta de mai sus nu are valoare artistica. Se vrea amuzant si atat.

 1. “Animalele sunt considerate prieteni, chiar membri ai familiei. Este strict interzisa lovirea lor sau agresarea verbala.”

  Pesemne ca femeia nu este considerata nici macar cu indulgenta animal social prin partile alea de romanie…

  Reply

Leave a Comment.