Nu mai sunt femeile de altădată

strip clubÎncep să am tot mai des senzaţia că mă înghite noul val, generaţia tânără. Sunt diferenţe enorme de comportament şi mentalitate între 21 şi 28 de ani (da, nețărmurita paletă de culori a douăzecilor). Nici nu vreau să mă gândesc cu ce spaimă privesc spre noi bătrânii, ăia trecuţi de 30.

Mă recunosc depăşit de galopul avangardist al tineretului, sunt o discketă îndesată cu forţa în CD-ROM.
Cel mai la îndemână exemplu – Cum se agăţau femeile pe vremea mea?

Nu, nu le scoteam la horă. Dar mergeam “în oraş”, într-un loc unde aveau băuturi şi (opţional) mâncare; un loc iluminat şi liniştit. Iluminat, din motive logice de verificare a mărfii înainte de achiziţie închiriere. Şi liniştit ca să… Cum se numea chestia aia? A, să te poţi auzi unul pe celălalt, om cu femeie. Conversaţie, mă, ăsta era termenul!
Dar conversaţie din aia de rânduială strămoşească. În viu grai. Fără asl-plm-stf-IheartU

Cum agaţă tineretul astăzi? În club. Ştiu pentru că, din motive bahice incomplet desluşite, mai calc şi eu pe acolo o dată la câteva săptămâni. Cluburile de astăzi nu mai sunt ca discotecile de odinioară. Când dansai cu fata, îi cumpărai o American Cola, o plimbai sub clar de lună în pădurea de salcâm din spatele discotecii. Iar spre dimineaţă, te alerga frate-su cu uluca ruptă din gard. IheartOlanu.

Cluburile de astăzi sunt nişte camere de tortură pentru masochiști. Dacă nu îţi sar plombele de la cei 150 decibeli, siguri îţi sângerează urechile. Ceva e musai să-ţi ţâşnească din cap la aşa urlet apocaliptic. Şi, cel mai important, este întuneric! Nu cumva să vezi cum arată fata pe care încerci să o impresionezi prin semne maimuţăreşti.

Clubul modern trebuie să fie invenţia femeii. Poate vorbi orice şi oricât, fără teama că te plictiseşte ori bubuie de “imaginaţie”. În plus, orice bondoacă scorojită, pe care la lumina zilei te grăbeşti fie s-o ocoleşti, fie s-o sari, devine o siluetă pizmuită în unanimitate de ginta masculilor erecţi.

La lumină de beci, cu creierul dizolvat de muzică proastă-zgomotoasă, şi ajutat de două sticle de vin, toate femeile arată de la nota 8 în sus. Ele ştiu asta şi se comportă ca atare.

***

Bun, deci n-ai reuşit să agăţi în club. Doar nu te duci aşa plouat acasă. Mergi să te relaxezi puţin într-un bar de striptease. Marele avantaj în Centrul Vechi – cluburile, barurile de striptease şi saloanele de masaj sunt toate într-un perimetru de maximum trei pogoane.
Cum arăta un bar de striptease pe vremea mea? Păi avea un ring, o bară şi nişte mese în jur. Stăteai liniştit la masă, cu o bere, două, nouă, şi admirai fetele cum se freacă de bară.

Nu mai e aşa. Astăzi, barurile de striptease sunt de fapt bordeluri la suprapreț. Nu poţi sta liniştit cu berea ta la masă, că vine ţopârlana de pe ring, se pune în poala ta şi începe să-ţi înşire tarife.

– Mmm, îmi iei şi mie un cocktail la 100 de lei?
– Ce măăă?! De ce rahat aş face aşa ceva? Ăsta al meu la 20 de lei ce-are?
– Mmmm, vrei să îmi iei o sticlă de şampanie la 400 de lei şi să o bem amândoi în privat?
– Fuck off! Ăia e o poşircă de Murfatlar, nu şampanie. Cu 400 de lei iau şampanie din Champagne.

Lista de preţuri continuă. Mie nu mi-au propus până acum servicii mai scumpe de 400 RON; nu sunt chiar atât de habarniste, se mai uită şi la om. Dar am mers odată la striptease cu un prieten îmbrăcat mai elegant (purta cămaşă) şi am aflat ce primeşti pentru 600 de lei. Şşşşş!

Nu m-ar deranja atât de tare dacă ţi-ar spune tariful, ai refuza politicos (cum am făcut de fiecare dată) şi te-ar lăsa să-ţi termini berea liniştit. Nu, tată, fetele au personalitate, nu sunt doar dansatoare la bară. Nici măcar studente, ca pe vremea mea. Acum au terminat cel puţin două facultăţi şi îşi pregătesc doctoratul. Cel puţin impresia asta ţi-o lasă prin atitudine. Ce îmi zice ultima, după ce n-am fost excitat de ideea unei poşirci la 400 RON:

“Mh, este foarte trist cum voi, românii, nu ştiţi să apreciaţi munca altor români. Hai, ciao!”

Băi, m-am simţit vinovat trei zile. Mi-am bătut joc de munca sărăcuţei românce. Măcar un 400 de lei acolo dacă-i vâram în chiloţi.

Ehe, pe vremea mea…
Chiar aşa, mai există în Bucureştiul ăsta vreun bar în care stripăriţele te scutesc de profunzimea bibilicii din dotare şi fac striptease, nu filozofie?

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

5 Comments

 1. “un loc iluminat şi liniştit. Iluminat, din motive logice de verificare a mărfii înainte de (achiziţie) închiriere”
  Și se regăsesc în continuare reflexe ale stilului în care judeci “femeia” ca pe o marfă (sexuală, bănuiesc). Deduc că femeile care nu se conformează unui standard de frumusețe împărtășit de tine nici n-ar trebui să aibă încredere îl ele când ies în club sau să se exprime (plictisitor, de altfel, concluzia e că vorbesc prea mult).
  De parcă te forțează cineva să te duci în aceste locuri slab luminate (menite decepției, că nu vezi bine “marfa”) și să bei alcool care în plus spui că îți alterează percepția, ca să agăți. Te conformezi acestei “mode”, așa cum o identifici, apoi deplângi fractura asta în schimbarea socializării. Și când ieși cu cineva “la întâlnire” (chestie pe care, din câte știu, ești liber să o faci până azi), cunoști dinainte acea persoană de undeva. Nu e ca și cum ai agățat-o pe loc la restaurant sau la terasă când te-ai dus :)) Așa poți să ai o ulterior o întâlnire cu cineva cunoscut în club, ca să te lămurești într-un mediu mai liniștit cum e persoana, dacă vreți să vă mai vedeți etc.
  Nici n-am înțeles dacă tu ieși în club, să te relaxezi, distrezi, deconectezi, să dansezi. Părea că tre să fii alcoolizat și să faci shaming femeilor pradă sau trofeu cu care oricum n-ai avea chef să stai de vorbă.
  Sexist și trist. E ceva timp de la articol, poate e altfel acum, dar… bleh

  Reply
  • Din ce-am citit mai sus, omul n-a încercat să se justifice (sau incrimineze). Nici de ce iese în club n-a zis, nici cum se raportează el la femei – nimic de acest gen. Tot ce a zis e că femeile (și vremurile) s-au schimbat, și a adus câteva argumente, arătând în ce mod s-au schimbat.

   Găsești că are dreptate sau nu?

Leave a Comment.