Se răpune stejarul numai înainte de nopțile cu lună plină – asta știe orice meșter adevărat de porți maramureșene.
E lumea plină cu tot felul de semnificații mistice și religoase, superstiții care dau un anumit ritual, ritm și ordine în făcutul lucrurilor așa cum trebuie. De ce ar trebui să dai jos stejarul din care o să faci stâlpul porții, numai și numai dacă-n noaptea aia o să fie lună plină?
O pui pe seama unor aiureli ca bătutul în lemn sau aruncatul sării peste umăr, pentru feritul de ghinion sau ceartă, trecute de la meșter la meșter și învățate la fel de serios ca tehnica de purtat dalta printre fibrele lemnului.
Și-apoi se pune cineva să testeze inginerește datina meșterilor și observă că, în nopțile cu lună plină, seva din copacul proaspăt doborât este trasă mai bine de crenguțele cu frunze lăsate doar în vârf, decât în restul nopților.
Și-ajungi și mai încurcat decât la început. Cum să facă cineva, cu nu se știe cât timp în urmă, legătura între cum rămâne lemnul după o noapte cu ce lună e pe cer? Și cum se transformă așa ceva, după ce a fost aflată atât de miraculos, într-o datină cu semnificații mistice?
Vlad B PopaScriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional. Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati |
---|
“Cum să facă cineva, cu nu se știe cât timp în urmă, legătura între cum rămâne lemnul după o noapte cu ce lună e pe cer?”
Din antichitate pana acum nu foarte mult timp, nu au existat prea multe sisteme de referinta in viata oamenilor, fazele lunii pe cer fiind una dintre cele mai importante. Agricultura si vanatoarea de exemplu se raporta la fazele lunii. De ce nu si taiatul pomilor?
in sute/mii de ani, prin trial and error se descopera niste reguli de bun simt, la fel si cu plantele medicinale te intrebi cum si-au dat seama unii la ce sunt bune. dar oamenii neintelegand exact fenomenul din spatele regulii, i-au aplicat conotatii mistice pentru ca sunt la indemana, mai usor de inteles si, mai ales, mai simplu de impus si respectat
Așa e, numai că la astea de băgat în gură, mi se pare intuitiv procedeul – pe când la o bucată de lemn, să vezi o diferență infimă de comportament sub daltă și s-o pui pe seama lunii mi se pare ceva pur și simplu fabulos – și nu e un exemplu singular.
nu neaparat, cum spunea si hary, fazele lunii erau un reper foarte important in vietile oamenilor, nu e absolut iesit din comun sa asocieze diferite activitati la diferite faze ale lunii, iar in sute de ani sa reziste doar cele mai eficiente (cum e exemplul tau cu taiatul copacului pe luna plina)
Da, are sens.
plus ca daca e de taiat un copac noaptea, mai degraba merge pe luna plina atunci cand se mai vede ceva
“plus ca daca e de taiat un copac noaptea” = atestarea istorica a furtului de lemn :))))))
Attilla – :))))), 10+