Nu mai înjurați săracii!


Am intrat cu mare lehamite într-un nou an electoral: europarlamentare în primăvară și prezidențiale toamna.
Mă aștept ca totul să decurgă la fel, motiv pentru care am un singur îndemn: Hai să nu mai înjurăm săracii! Și când scriu “săracii” mă refer la majoritatea românior. Acei 60-65% care vor absenta din nou la vot plus amărâții care vor duce pungi cu alimente copiilor de acasă.

Îndemnul meu vine și cu un exercițiu de imaginație. Pornim de la date reale: 46% dintre salariații români câștigă minimul pe economie, aprox. 250 EUR. 85% dintre salariații români câștigă lunar sub 700 EUR. Vorbim de categoria activă, cei care, teoretic, “aduc bani în casă”. Pensiile, alocațiile și ajutoarele sociale pentru nemuncitori sunt rizibile, inutil de luat în calcul.

În plus, există județe (Maramureș, Suceava, Vrancea, Harghita, Vaslui, Covasna, Sălaj) unde 60-65% dintre angajați câștigă minimul pe economie.
Terminat datele statistice, începem exercițiul de imaginație:

Faceți parte din majoritatea românilor, sunteți capul unei familii din Jud. Vrancea. Împreună cu soția, ați ajuns la un venit lunar de 500 EUR. Aveți și doi copii pentru că voi sunteți majoritatea, familia reprezentativă, nu paria societății. Presupunem cazul fericit în care aveți casă de pe vremea comuniștilor, nu stați în chirie. 500 EUR pentru patru membri (utilități, hrană, haine, educație copii).

La o cotitură a vieții, unul dintre părinți va rămâne fără slujbă. Sigur se va întâmpla, contează doar când. În cazul majorității discutate, nu există “mă bag în economii vreo 2-3 luni până se angajează soția”. Știi doar că îți trebuie bani, urgent. Altfel ajungeți toți patru sub cerul liber. Acesta este momentul când unul dintre părinți pleacă să muncească afară. Orice! Disperarea are darul de a șterge orice pretenție ori urmă de jenă.

Asta este majoritatea, așa arată România. Familii care sunt continuu apăsate de grija zilei de mâine, de urgențe reale, nu mofturi hipsterești. Câtă energie v-ar mai rămâne pentru politică? Programul de guvernare, platforma 10 a lui Cioloș și pașii lui Iohannis sunt deja fantome din altă lume. Vă mai bântuie înainte de alegeri.

Cei 60% care absentează în ziua votului nu beau vin fiert la Sinaia! Ei sunt Românii, oamenii disperați care s-au rupt complet de politică, instituții, stat. Singura lor opțiune politică este “Să-i ia dracu pe toți!” În paradigma lor, o pungă cu alimente înseamnă un copil sătul pentru câteva zile. Mai mult nu contează.

Este stupid să le recomanzi mai multe studii; să fie mai harnici, mai deștepți și să citească niște cărți motivaționale. Și mai stupid să-i înjuri. În cel mai bun caz, te vor înjura înapoi. Nimeni nu va avea reacția “Băi, m-a înjurat Xulescu de la București. Este IT-ist, sigur știe el ceva… Luați-vă franzela și zahărul înapoi!”

*Datele statistice prezentate apartin PIAROM cu sprijinul Inspecţiei Muncii, anul 2018.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

Leave a Comment.