Daea, Oaia și Cocoșul

Astăzi am fost pomenit de Amos News prin vocea scriitorului Stelian Țurlea (link articol).

Am fost deopotrivă măgulit de prezentare și amuzat de încadrarea în topicul “Cultură și artă”. Gândul că mi-ar putea cocheta Cocoșul cu arta ori (mai grav!) cultura trebuie să rămână încuiat în cutia cu pozne și obscenități.

Tot pe Amos News am descoperit articolul Ministrul Petre Daea a vizitat caravana “Alege Oaia” (sursa)
Totul cinstit în acest caz, cuplul Daea și Oaia lunecând natural în topicul Agricultură. Cinstit, dar parcă incomplet.

Petre Daea: “Uitaţi ce zi frumoasă. Aseară a plouat. După întâlnirea asta o să plec în câmp să văd cum râde grâul la agronom când se uită la el şi natura l-a ajutat să iasă din sol, apoi să înfrăţească. Râde şi grâul şi râde bine, şi frumos chiar.

Lirismul ministrului Daea transcende agricultura. Da, aceasta este artă. Artă genuină, de la brazda câmpului, de la jilavul stors între unghiile oii. Rog echipa redacțională a site-ului Amos News să repare incompleta clasificare și să mă înfrățească topologic, homotopic cu d-l ministru Daea: Țărani și artiști.

În deplină sinceritate recunosc injusta stigmatizare a d-lui Daea. Conștiința civică, împunsă adesea de sulița otrăvită a presei, l-a plasat pe aceeași treaptă cu Liviu Pop, ministrul educației. Amândoi lasă impresia bizareriei, a neiscusinței, a ignoranței. Amândoi par devianți, deliranți, călăresc abuziv cuvinte și expresii.
De acord în cazul lui Liviu Pop. La Petre Daea, sunt doar răutăcismele presei ostile.

Unul este un semidoct agramat, un trișor, un păcălici cocoțat pe umerii tovarășilor de combinații și furtișaguri. Un ghemotoc fetid care umilește nu doar un minister, ci societatea. Mă rog, acea parte a societății care nu adoră perversiunea și încă simte umilință.
Iar celălalt este Petre Daea, țăranul liric. Din punctul meu de vedere, cel mai inofensiv membru al actualei clase de parveniți cu funcții.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

Leave a Comment.