Marea amnistie electorală este corectă

ponta“Se aprobă exonerarea de la plată pentru sumele reprezentând venituri de natură salarială, pe care personalul prevăzut la articolul 1 (personalul bugetar – n.r.) trebuie să le restituie ca urmare a deciziilor de impunere emise de angajatori, drept consecinţă a constatării de către Curtea de Conturi sau alte instituţii cu atribuţii de control, a unor prejudicii.”

Pe scurt, pensionarii, mamele şi bugetarii nu mai sunt obligaţi să înapoieze banii primiţi în plus, ca urmare a incompetenţei statului.
Matematic, decizia este greşită. Pentru că o sumă de bani a fost ruptă din bugetul statului şi distribuită injust unor cetăţeni.

Dar în cazul de faţă, matematica şi logica sunt apă şi ulei. Mi se pare logic ca acei oameni să rămână cu banii primiţi, chiar dacă nu îi meritau. Ei sunt nevinovaţi pentru situaţia creată, nu şi-au calculat personal pensia sau salariul. Şi nici nu cred că şi-au pus de-o parte lunar “surplusul” în caz că se trezesc într-o zi proştii din capul statului că s-a produs o eroare.

Cum să îi spui unui om nevinovat, care nu a greşit în vreun fel, că are de plătit? Orice şi oricât, nu contează. Majoritatea pensinarilor şi a bugetarilor trăiesc la limita sărăciei. Fiecare leu este drămuit atent pentru facturi, mâncare si medicamente. Bagă-ţi tu, stat incompetent, furuncul de putori, bocancii în bugetul omului şi smulge-i aspirina de la gură.

Este asta o decizie electorală? Evident. Dar este una corectă. Spre deosebire de hotărârile anterioare prin care, în cazuri similare celui de faţă, cetăţenii au trebuit să returneze banii. Acelea mi s-au părut nişte abuzuri odioase.

Veţi spune că şi în alte ţări, mai dezvoltate ca a noastră, se întâmplă ca la final de an fiscul să îţi ceară o parte din banii primiţi. Da, aşa este. Dar în cazul respectiv, te aştepţi la decizia respectivă. Poţi chiar să anticipezi suma pe care ţi-o va cere fiscul şi să o agoniseşti în timp. Nu se trezeşte peste noapte statul recuperator: “Ăştia sunt banii de pâine pentru următoarele 6 luni? Ai mei! Mori!”

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

2 Comments

 1. ai dreptate, dar banii trebuie recuperati.nu de la pensionari, de la cei care au calculat gresit.au ajuns atat de multi incompetenti angajati la stat incat cei care se mai pricep cat de cat sa-si faca treaba sunt coplesiti,nu mai pot suplimenta si munca(nemunca) celor angajati pe pile fara nici un fel de competente.ei sunt adevaratii vinovati si din salariile lor trebui recuperati banii.

  Reply
 2. Statul a incercat sa recupereze prin instante judecatoresti paguba produsa, fara succes insa, pentru ca s-au lovit de problema ca oamenii sunt faliti si ca nu mai au de unde sa plateasca acei bani inapoi.
  Procesele ar fi dus in final la executari silite si falimente personale in masa. Sunt convins ca acest lucru ar fi scos o multime de oameni in strada, situatie care in prag electoral ar fi fost un dezastru pentru actualul guvern.

  Si atunci le-a venit ideea geniala.
  Daca tot nu pot recupera banii platiti in plus la oameni, atunci macar sa le castige voturile, mituindu-i cu amnistia.

  Gen, eu te iert pentru faptul ca tu traiesti la limita subzistentei din cauza politicii mele de rahat, pentru ca nu ai cum si de unde sa returnezi niste bani, primiti din greseala in plus de la mine.
  Vezi ce fac eu pentru tine, te iert pentru infractiunea, de a fi prea parlit pentru a-ti plati datoria involuntara cu care tu te-ai ales din cauza politicii mele de rahat si a greselii mele de calcul?

  Du-te la urna si voteaza-ma tot pe mine, pentru ca eu sunt cel care te voi amnistia si pe viitor, pentru infractiunea de a fi sarac…

  Nu exista in opinea mea nimic mai cinic si deprimant in acelasi timp, decat un pensionar amnistiat, care se duce sa voteze cu binefacatorul Ponta…

  Reply

Leave a Comment.