Întortocheate sunt legile Domnului

domnuluiPotrivit unei informări a Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancea, au fost excomunicaţi din Biserica Ortodoxă Română Nela Panaite, Elena Daniela Baneş şi Romică Gavrilă, decizia fiind “motivată de declaraţiile pe care le-au făcut, verbal şi în scris, prin care aceştia dovedesc faptul că sunt o reală ameninţare pentru unitatea Bisericii” (Mediafax)

La prima vedere nu arată a mare tragedie ce s-a întâmplat. Dacă mă excomunicau pe mine, de exemplu, m-ar fi afectat la fel de tare ca retrogradarea Rapidului. Dar cele trei persoane amintite în ştirea Mediafax au fost pedepsite tocmai din cauza activităţii religioase.

Sunt persoane puternic implicate în fenomen; legate afectiv şi spiritual de ortodoxismul românesc. Altfel, şi-ar fi petrecut timpul fumând trabucuri ori alergând veveriţe prin parc. Au ales în schimb să protesteze faţă de deciziile luate de Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei.

Scandalul a pornit de la bani, evident. Ca orice alte gâlcevi de înalt simţământ religios. Preotul Giorgică Vatră din Focşani are o afacere de familie cu obiecte bisericeşti. Şi nu doreşte să împartă frăţeşte cu arhiepiscopia. Iar aşa ceva este într-adevăr intolerabil, motiv pentru care arhiepiscopia l-a trims pe preot 30 de zile la o mănăstire. Un fel de arest preventiv.

Enoriaşii au sărit în apărarea preotului, iar BOR a trebuit să aleagă trei întru pedepsire. Decizia mi se pare înţeleaptă. Sacrificăm trei oiţe cornute, dar restul turmei înţelege mesajul prin exemplul dat. Văd şi o bună doză de corectitudine în ce s-a întâmplat. Noi suntem BOR, voi sunteţi musafiri la masa noastră, la jocul nostru. Nu vă convin regulile, la revedere ş-un cazan fierbinte.

Aş vrea totuşi să cunosc emoţia simţită acum de excomunicaţii Nela Panaite, Elena Daniela Baneş şi Romică Gavrilă. Se simt eliberaţi de sub rigorile castităţii, sau suferă în căinţă? Au rămas copiii Domnului şi după ce valeții acestuia, recte popii, i-au şutat pe uşa din dos?

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

2 Comments

 1. Excomunicarea este pentru un credincios practicant cea mai mare pedeapsa.

  Ma indoiesc insa ca acei enoriasi excomunicati au fost credinciosi practicanti in sensul si spiritul ortodox.
  Este foarte probabil sa simta doar manie si ura fata de institutia bisericii, care i-a dat la o parte.
  Deci putin probabil sa sufere in cainta.

  Reply
 2. Dani, daca chiar VREI s aafli ce simt. Nu cred ca este imposibil sa afli datele lor si sa le dai un telefon sau chiar sa le faci o vizita…

  Reply

Leave a Comment.