Oltenisme

olgutaÎntr-un meci anost, dar urmărit de un stadion plin, CSU Craiova a fost eliminată din Cupa României de Steaua Bucureşti. Ghinion! Poate nici măcar atât. În monotonia de ploaie mocănească prelungită – cât un anotimp – Steaua a ratat în prima repriză două ocazii foarte mari. Nu putem spune că s-au calificat nemeritat.

Singura fază cotroversată, în care arbitrul Tudor putea să decidă în ambele sensuri, a fost acordarea penaltiului transformat de Rusescu. Unu la zero pentru bucureşteni şi aventura craioveană în Cupă s-a terminat.

Dar totuşi, parcă nu eşti tu oltean, şarpe de dudău şi palma lu’ Dumnezău, până nu faci spume la gură şi sari să iei arbitrul la bătaie.

După meci, a fost nevoie de trei inşi solizi să îl stăvilească pe Uraganul Cârţu. Ţipa, tremura, zvâcnea din ochi şi din jugulară. Să scape dintre braţe, să-şi rupă lanţul şi să sfâşie între canini arbitrul.

Nu a fost tot. Au urmat reacţii din partea oficialilor craioveni, plângeri, lamentări. Scandalul tradiţional de la dolj, acompaniat de corul bocitoarelor. Iar la final o Scrisoare deschisă către stimabilul domn Tudor

Doar câteva scurte rupturi:

“Domnule Alexandru Tudor, se pare că problema dumneavoastră este una foarte gravă pentru fotbalul românesc. Reprezentați un caz clasic de incompetență, probată de atâtea ori pe stadioanele unde ați fluierat.”

“Se spune că fiecare om promovează într-o funcție până când atinge primul prag de incompetență. Dumneavoastră ați reușit să ajungeți acolo încă de la începuturile carierei de arbitru. Dovadă stă simpla căutare pe „Google“ după propoziția-cheie „Alexandru Tudor a condus excelent meciul“, care nu oferă nici un rezultat. Nici aseară, la meciul Universității cu Steaua, nu ați reușit să vă dezmințiți istoricul. În câteva secunde de „luciditate“ ați reușit să batjocoriți 47 de ani de istorie.”

Talentaţi la scris oltenii mei, n-am ce zice. Dar vorba lui Emil Grădineascu: De unde 47 de ani de istorie? Bre, sînteţi înfiinţaţi de un an şi jumătate! Terminaţi-vă!

Parcă mi se făcuse dor de nişte oltenisme calde şi îmbietoare, ca la mama acasă. Sper să nu cadă psihic craiovenii mei după acest rezultat. Pot face un sezon foarte bun în prima ligă. Mai sper şi să-i treacă supărarea Olguţei. După ce a pierdut Ponta alegerile, doamna primar s-a ofuscat într-atât de tare încât a zis că nu le mai face craiovenilor stadionul promis.

Păi frumos e doamnă? Să vă plimbaţi aşa votanţii, cu prazul de zăhărel…

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

Leave a Comment.