Primul pas spre Marte

S-a întâmplat vineri, 5 decembrie, ora 7:05 am EST (Eastern Standard Time)

Video recomandat pentru un prânz duminical. Mesteci în strachina cu borş de cocoş, adulmeci hreanul, plumbul din cer şi iarna jilavă. În timp ce priveşti primul pas spre Marte. Cum s-ar spune la Cape Canaveral Florida: This is the life!Nu vă voi plictisi cu toate cifrele comentate în timpul lansării. Relevante mi se par cele de final. După 8 minute, capsula Orion se afla la o altitudine de 142 “statute miles” şi la o distanţă de 900 “statute miles” de Kennedy Space Center (locul lansării).

1 statute mile = aprox. 1,6 km

După 8 minute şi 30 de secunde, viteza capsulei era de aprox. 14.000 “miles per hour”. Cum în comentariu nu se specifică despre ce mile per oră este vorba, voi presupune că ne referim la mile nautice. M-aş aştepta ca viteza orizontală să fie dată în noduri, adică mile nautice per oră.

1 nautical mile = aprox. 1.85 km.

Asta înseamnă o viteză de aproape 26.000 km/h, destul de repejor. Cifre impresionante şi un video spectaculos pentru tiparele noastre telurice. Cum va ajuta acest prim test drumul foarte lung spre Marte, habar nu am. Sunt detalii care mă depăşesc, mai ceva ca un ghepard trecând pe lângă un melc adormit.

În orice caz, le urez succes. Şi am încredere în ei că vor transmite imagini cu primul om păşind pe Marte, în timpul vieţii mele.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

5 Comments

  • Dătător de spernaţe. După primul pas, astept si finalitatea. Cand au facut rusii primul pas spre Luna, in 1959, americanii l-au facut pe ultimul, in ’69. Pana sa ajunga americanii pe Luna, rusii au avut toate atuurile: Primul satelit, prima drona aselenizata, primul om in spatiu.

   Ar fi culmea sa se intample acum fix pe dos. Si sa ajunga rusii primii pe Marte :))

  • M-as bucura sa ajungem acolo oricum, prin rusi, americani, chinezi. Problema este de buget.
   Bugetul NASA este tot mai mic si de aceea orice proiect spre Marte sau chiar spre un asteroid se intinde pe 10-20-30 de ani. Mult peste durata unei administratii prezidentiale. De fiecare data cand vine alt presedinte, se schimba strategia spatiala si se mai taie din buget.
   Nu e vorba de bani, cand au trebuit sa salveze bancile au gasit peste noapte 800 miliarde USD/euro. Bani care s-au tradus in bonusuri grase in anul respectiv.
   Eu nu cred ca generatia noastra o sa vada o misiune pe Marte decat daca descoperim ceva revolutionat in materie de propulsie. Poate o sa mai vedem misiuni pe Luna si asteroizi.

Leave a Comment.