Începem de la nivelul zero

Una dintre dulcețurile sărbătorilor de iarnă este trândăvia generală. O stare națională de hibernare, oportunitatea să ne resetăm. Indiferent de ardoare, de energia investită într-un proiect ori într-o idee, când apăsăm “Reset”, ne ascundem capul într-un nimic statornic. Îl lăsăm liniștit în nimicnicia lui, la maturat.

Suficient un an de împletit idei (fie inutile, fie tardive) – prea multe frunze rupte de vânt, prea multe crengi crescute strâmb. La final, ne căutăm rădăcinile. Și o luăm de la început, de la nivelul zero:

Marea Neagră trebuie vizitată acum, la începutul anului. Este mai curată și mai iubăreață: mai puțini clienți, mai mari porțiile de dragoste. Are timp să te asculte, să-ți răspundă – este curtezana de lux care își întoarce fața către servitori, atunci când au plecat stăpânii.

Până și stațiunile românești sunt mai frecventabile iarna. Te deprimă, dar mai milos. În absența kitsch-ului estival, poți digera sluțenia geometrică și paragina.

Și dacă tot a venit vorba scrisul în zona deprimantă a litoralului românesc…

Pe drumul de întoarcere la civilizație, ne-am angrenat într-un joculeț, să mai scurtăm autostrada. Reguli simple: Cineva se gândește la o entitate cunoscută de întregul grup (entități unanim-cunoscute, nu subtilități de nișă). După ce și-a ales-o, le răspunde celorlalți prin “Da” sau “Nu”. Câștigă cel care ghicește primul numele entității.

Jocul este mult mai simplu decât explicația mea, totul a mers uns, se ghiceau după maximum 10 întrebări nume de la Eric Cartman la Piotr Ceaikovski (și orice v-ați putea imagina în intervalul dintre). Mai puțin unul.
S-au irosit toate întrebările de bun-simț și zeci de kilometri din autostradă. Inutil. NIMENI nu a reușit să-l identifice pe Adrian Enache.

Energia entității sale a fost atât de fadă încât au ignorat-o toți receptorii. Genul de nume pe care îl știm cu toții, dar îl ținem încuiat în lădița de sub pat. Trăim zilnic cu ea, ne culcăm peste, dar nimic nu ne îndeamnă să o deschidem.

Da, întregul litoral românesc ar putea fi botezat Stațiunea Adrian Enache.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

2 Comments

  1. Trândăvia e generală și prin lume. Privesc siderat meciul de Cupă Juventus-Torino în direct pe Rai1 … fără comentariu, că jurnaliștii italieni sunt in grevă. De ce să nu lungească Sărbătorile că la ei nu e Boboteaza așa importantă, dar vine vrăjitoarea Befana pe 6 cu cadouri ca Moș Nicolae la noi. Gool: Douglas Costa, 1-0 Juve. Ce fain e în vacanță. Bine că ăia cu reluările profi sunt la post…

    Reply
    • Vărs acum o lacrimă şi un pahar de roşu sec, bio, de la Adamclisi. Săracii sportivi! Mai ales englezii, cu Boxing Day în loc de pomana porcului, cu pecetluirea titlului în prima zi a anului (15 pct. avans Guardiola!). Italienii, la fel. Viaţă de câine, să bubui băşica azi, pe 3 ianuarie. Nu mai zic de Halep, meciuri de Revelion şi azi. Cel mai hain şi istovitor blestem: să nu fii mediocru.

Leave a Comment.