Turism de weekend

Marele avantaj al litoralului românesc faţă de cel bulgar este autostrada. Povesteam AICI cum am făcut 4 ore între Ruse şi Giurgiu. Astăzi am făcut 2 ore între Constanţa şi Bucureşti. În total, 2 ore jumate de când am părăsit căsuţa de la Marea Neagră până am intrat în căldurosul apartament din Berceni.

Taxa de pod (Feteşti) se plăteşte acum la orice benzinărie sau prin SMS. Dacă ai uitat să o plăteşti, te încadrezi oricum pe banda liberă şi îţi vezi de drum. Nu te aşezi ca viţeluşul la coada de la ghişeu. După care să înjuri drumarii, statul, universul, pentru că ai stat o oră la soare să achiţi. Îţi vezi de drum şi dai un amărât de SMS la 7577 când ai timp şi chef (preferabil în 24 de ore după ce ai trecut podul).

În rest, mari diferenţe nu sunt între litoralul nostru şi al vecinilor grădinari. Aceeaşi mare tulbure, aceiaşi oameni, aproximativ aceleaşi preţuri. Pentru două zile de bălăceală nu are rost să treci graniţa.
Două-trei valuri, două-trei beri, două-trei poze:

poza veceu
Noua minune a lumii a fost fotografiată în căsuţa care m-a găzduit două nopţi. Am folosit-o cu maximă pasiune şi atenţie, fără să îi desluşesc misterul. De fiecare dată când goleam vezica, făceam şi un duş călduţ pe picioare. Săreau stropii de parcă m-aş fi uşurat direct pe gresie. Nu aveai altă soluţie decât să te aşezi pe tron muiereşte.

De ce ar fabrica cineva asemenea atrocitate? Un prag lin, la nivel, măsurat cu polobocul. Nu care cumva să alunece vreun rahat la vale şi să-l pierzi. Şi gaura de scurgere temeinic ascunsă, să o nimerească doar ăi mai antrenaţi contorsioniști.

Ce a fost în mintea făuritorilor de veceuri când au scos pe piaţă aşa ceva? S-au gândit că vreau să-i fac o poză înainte să-mi iau rămas-bun şi să trag apa? Au vrut iniţial să facă o chiuvetă, dar le-a ieşit gaura prea largă?

Foarte inspiraţi au fost şi proprietarii căsuţei de vacanţă. Nu ai cum să-ţi faci în mod decent treaba, dacă nu tragi apa la fiecare jumate de minut. Într-o rundă completă de contemplare, o tragi de vreo 10 ori. Economie, taică! Vă bubuie capul de atâta deşteptăciune antreprenorială.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

6 Comments

 1. Antreprenorul roman investeste mai putin in afacerea lui, transferand costurile mai mari de intretinere clientilor platitori. Nu trebuie sa-si faca griji din pricina concurentei locale. Ceilalti gandesc la fel.
  Si dupa aceea se minuneaza cum colegii antreprenori din Turcia, Grecia si Bulgaria pot fi mai ieftini.

  Reply
  • În cazul ăsta, nu a fost vorba de indiferenţă ori zgârcenie, ca la majoritatea antreprenorilor locali. Căsuţa era curată, liniştită, avea şi o grădină cu flori şi smochini. Toate bune până când te aşezai pe veceu. Mă îndoiesc să fie mare diferenţă de preţ între vasul ăsta de toaletă şi unul normal.
   Singura explicaţie e prostia. Nu găsesc alt motiv pentru care se fabrică aşa ceva. Ba mai mult, se şi cumpără!

  • Dani,
   Majoritatea oamenilor sunt obisnuiti sa aiba contact vizual cu ce au produs…:)
   De aceea tipul asta de veceu a devenit un standard si cel mai folosit tip de veceu din lumea civilizata. Faptul ca exista si veceuri mult mai “performante”, nu darama cu nimic statutul acestui tip de veceu. Nici faptul ca perioada de glorie a acestui veceu a trecut demult.

   Se cumpara pentru ca este ieftin si acceptat de clienti platitori. Atunci cand nu se va mai cumpara, nu o sa se mai renteze fabricarea lor.

   Societatea de consum functioneaza pe principiul american al pietei libere: “You got what you pay for”.

 2. Data viitoare cand mai mergi la bulgari sa treci granita pe la Negru Voda. Mergi pe autostrada A2 pana a Medgidia si, astfel, scapi de bac si de poduri peste Dunare la granita.

  Din Bucuresti pana la Balchic faci vreo 2:45 – 3:00 ore.

  Reply
  • O medie de 120 este riscant sa incerci, dar poti sta destul de bine intr-o medie peste 100. Te ajuta mult autostrada si faptul ca tot drumul la bulgari este printre tarlale. 🙂

Leave a Comment.