Game of turds

Ştii că te uiţi la serialul greşit atunci când majoritatea comentariilor laudative par scrise de un fecior care repetă clasa a patra.
Şi începuse atât de frumos…

game of turds

Asta se întâmplă când geniile de la HBO condimentează produsul pentru gustul majorităţii. Şi nu sunt ironic când spun “geniile”. Atunci când numeri click-urile, like-urile şi ecranele aprinse ca pe stropii de ploaie, cauţi o furtună vulgară, nu roua dimineţii agăţată pe flori de colţ.

Moş Martine, aşa onoare să ai? Ce mai faci, taică, la vârsta ta, cu atâţia bani? În locul tău, piteam cartea la subsuoară şi mă duceam să mor împăcat, la căldurică, pe o insulă pustie. Aveai bani şi de două, câte una în fiecare emisferă. Nu ştii în ce anotimp îţi sună ceasul.

Cu ocazia asta, se va lansa un nou concept în cinematografia mondială: Spectatorii îşi fac singuri filmul!
Scenariştii gândesc doar un început în coadă de peşte. Ceva care poate duce nicăieri şi oriunde. Băgăm buget gros în actori buni şi efecte speciale, captăm atenţia.
Urmează ca spectatorii să voteze continuarea. Live.

Se poate şi prin telefon. Tasta 1, dacă vrei să moară Gigel. Tasta 2, dacă vrei o scenă sexy între Gigel şi sor’sa. Tasta 3, dacă vrei să învie Tutankhamon. Zombii vin în pachetul standard, oricum îi iubim cu toţii.

Mai contează că eşti ultra-previzibil, toată lumea ştie în detaliu ce va urma? Le-ai făcut pe plac, ura şi la gară!
Vrei un boost de audienţă? Spinteci o mireasă gravidă, arunci un bebeluş hrană la câini, artă!

Şi începuse atât de frumos…
Până au realizat geniile că stropii de ploaie arată la fel.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

13 Comments

 1. Martin e ocupat cu Winds of Winter, nu se mai implică de ceva vreme la serial, e în deplinătate pe mâna producătorilor. Oricum, serialul are povestea sa acum și va avea și finalul său, nu mai e pe aceeași lungime de undă cu cărțile. 🙂

  Reply
  • Nu, nu mai. Scena din ultimul episod a fost ultima picătură. Ok, înţeleg că faci învierea lu’ peşte. Dar măcar fă-o într-un fel anume. Ceva spectaculos, ceva diferit, demn de admirat. Nu îl freci cu bureţelul şi bolboroseşti un descântec.
   Şi sunt mai multe aspecte deranjante.
   Nu mai sunt legat de personaje. Au dezvoltat în atât de multe planuri că nu mai ştiu exact ce vrea fiecare. În afară de pitic şi eunuc, mi se par fade. Nu mai au farmec, nu mai au replici, nu mai au lipici.
   Iar, acţiuni lipsite de logică. Capitala nu mai avea apărare? Lannisterii nu mai au armată? Acum sunt stăpâni nişte sectanţi îmbrăcaţi în halate şi înarmaţi cu bâte. Serios?
   Dacă Lannisterii nu mai au armată, de ce nu îi cucereşte altcineva? Babuinii ăia cu bâte sunt noua forţă?
   S-au adunat prea multe, gata.
   Rămân doar cu Vikingii.

  • Nici eu n-am reuşit să înțeleg nici până la această oră faza cu sectanții. E chiar frustrantă. În rest nu mai am critici la adresa serialului.

 2. Domnul Martin nu are ce să comenteze, din mai multe motive, cel mai important e că nu a avut cartea completă pentru film, astfel s-a făcut ce se face în aproape orice serial de succes cu mulţi fani, numai că aici vorbim de cel mai de succes şi cu cei mai mulţi fani serial din toate timpurile. Şi acum să te întreb de la un serialofil la altul ai văzut tu un serial care să fie mai bun sau mai captivant pe la sezonul 5-6, la fel cum era în primele sezoane când te-o atras?

  Reply
  • Da, am multe exemple. Breaking Bad nu a scăzut calitativ, ba din contră. Seinfeld, bun cap-coadă. Doctor House, Twin Peaks (ăsta a crescut de la un episod la altul, deşi s-a limitat la 2 sezoane).
   Vikings, la fel, mi se pare mai bun pe măsură ce trec sezoanele.

  • Singurul exemplu bun care îl ai e Breaking Bad. House şi Seinfeld nu aduc nimic nou pe parcursul episoadelor, mereu urmează aceeaşi reţetă, intrigi scurte pe episod, şi o iau de la capăt. În schimb la Twin peaks sezonul doi e sub primul, şi asta au zis-o şi fanii şi regizorul. Faptul că ne place până la capăt serialul Twin Peaks e din pricina locaţiei, personajelor, muzicii, atmosferei frumoase. Partea a 2-a are elemente de telenovelă dacă eşti atent, şi nu e prima alegere a lui Lynch, el a vrut să încheie povestea cu multe întrebări în primul sezon, uită-te şi la audienţe dacă nu mă crezi, primul le are cele mai mari de aceea au tras de regizor să vină cu o continuare făcută pe genunchi.

  • Nu mi s-a părut mai slab sezonul doi. David Lynch nu are în obicei să reîncălzească ciorba. Atunci când insistă pe o idee, caută perfecţionarea, nu audienţe din inerţie.
   Exemplu Lost Highway şi Mulholland Drive. Mi se par foarte asemănătoare – acelaşi stil, aceeaşi idee. Dar Mulholland Drive, parcă mai bun, deşi a urmat la 4 ani după Lost Highway.
   Am mai discutat aici despre ele:
   http://reactii.ro/twin-peaks-si-nebunia-lui-david-lynch/

  • mda, finalul serialului e super, recunosc, e bun per total, dar dacă e să evaluăm cele doă sezoane nota mai mare o ia primul. Tocmai că primul sezon se încadrează cel mai mult în opera lui Lynch şi e comparabil cu filmele artistice, te lasă să presupui şi nu îţi dă nimic gratis, în schimb sez 2 are 22 de episoade spre deosebire de 9. Cum să ai aceeaşi calitate în 22 de episoade? A trecut mult timp de când l-am văzut a 2-a oară, în 2009 parcă dar ştiu că diferenţa era mare între sez 1 şi 2.

Leave a Comment.