Game of Thrones procrastinează

snowSerialul meu preferat a început să o lălăie la modul cel mai enervant. Am rămas dezamăgit după vizionarea primelor patru episoade apărute anul acesta. Şi-au pierdut scânteia, ingeniozitatea. Acum doar îşi cară anevoie povestea, ca un melc împovărat cu o cochilie prea mare pentru corniţele sale.

Vorbim totuşi despre cel mai vizionat serial al ultimilor ani. În curtea HBO a răsărit o mină de aur şi şacalii hollywoodieni au jurat pe sfântul Tanach că vor exploata zăcământul până la ultima pepită microscopică.

Povestea s-a spart în prea multe planuri narative, majoritatea independente. Deja încep să uit ce rost mai are fiecare personaj, cum şi de ce a ajuns acolo. Devine obositor să urmăreşti în paralel 8-9 acţiuni complexe, în fiecare fiind angrenate măcar vreo trei personaje secundare şi alte zeci de personaje episodice.

Şi de parcă scenariul n-ar fi fost suficient de încărcat, în noul sezon se dezvoltă alte acţiuni, alte subiecte, alte personaje! Iar cele lăsate în coadă de peşte anul trecut, continuă să rămână suspendate pe aceeaşi împuţită coadă de peşte. Există acum atât de multă informaţie încât HBO poate să scoată lejer încă 10 sezoane, dragonii să fie tot pe drum şi iarna aproape.

Înainte să îmi daţi cu cartea lui R.R. Martin în cap “Aşa e cartea, aşa e cartea!”, ţin să vă anunţ că nu R.R. Martin scrie scenariul pentru episoade. El a scris doar un episod din cele 10 ale fiecărui sezon. Iar în al V-lea sezon nu a scris nimic pentru film, omul alegând să se concentreze doar pe scrisul cărţilor.

Da, serialul este inspirat din cărţile sale. Asta nu înseamnă că scenariştii David Benioff şi D.B. Weiss nu pot folosi o idee bună, dezvoltând-o în foarte multe idei proaste.
You Know Nothing, Jon Snow!

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

1 Comments

  1. dupa Red Wedding am incetat sa-l mai privesc cu interes. in vara aia am citit cartile si sunt mai interesante, iar filmul a luat-o pe un drum "gresit" erau o gramada de situatii care puteau fi ecranizate si sa capteze interesul, dar scenaristii au ales prost. parerea mea

    Reply

Leave a Comment.