Fir-ar el de Black Friday să fie!

De data asta nu m-am uitat la nici o ofertă de Black Friday pe absolut nicăieri, asta din pricină că vistieria familiei s-a golit din nou (să mor dacă-mi explic unde se duc roabele de bani pe care le aducem amândoi în casă că fiică-mea nu cere decât monezi să le pună în pușculiță… deci numai noi suntem de vină).

În schimb n-am putut să stau deoparte de fenomen, fiind invadat online-ul cu articole și comentarii care de care mai neaoșe.

Două mari categorii:

I. că Black Friday-ul românesc este o rușine și că reducerile sunt de toată jena și nici nu trec de 40%, păi n-ați văzut la americani cum e?

Da, la americani, toate produsele – inclusiv cele abia apărute pe piață, sunt reduse cu minim 80%  că aia nu fac comerț pentru ei e sărbătoare caritabilă. În afară de asta nu poți aștepta de la o piață mică și fără producători să poată reduce la fel de mult ca o piață de sute de mii de ori mai potentă din motive simple:

– achizițiile se fac la prețuri mai mici pentru că pe total se câștigă mai mult

– dialogul direct cu producătorii înseamnă de multe ori că pe modele mai vechi pot fi vândute la preț de – să mai scoatem ceva pe ele –

– prețul e în dolari, pentru toată Europa fiind în euro că așa e de când lumea inclusiv la produse unde nu există cheltuieli suplimentare sau service local (eu plătesc licență Adobe dublu față de un american pentru că euro+tva pam-pam)

Mi-am cumpărat televizorul cu numai 30% reducere, păi se poate???

II. buey, rumânașilor, black friday-ul e pe 29 după thanks giving day nu înainte, disperaților!

da, exact așa suna un comentariu de pe facebook – cât dispreț suveran față de acești români disperați care nici măcar nu știu când e Black Friday și ce blasfemie să muți așa o sărbătoare clasică și strâns legată de tradiție… de parcă n-ar fi ceva legat de marketing, comerț, reduceri, vânzări ci de cine știe ce eveniment sacru.

Nu c-aș ține partea magazinelor, nu că nu aș fi conștient că se dau și țepe, nu că seriozitatea în comerțul electronic e la noi literă de lege dar mai lăsați fraților miorlăiala asta românească generalizată de parcă ar crede toți că ai vreun drept special din naștere să poți cumpăra cu reduceri de 80% sau pe gratis.

Și-acu apare unu, dacă tu nu știi cum e la americani nici nu mă obosesc cu tine. Sterilizare.

 

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

8 Comments

 1. hi hi hi… sa vezi faza tare rau de tot! sotul meu dragut bradut mi-a refuzat politicos iesitul la cumparaturi joi in supermarket pe motiv de “bere la bord”, n-am zis nimic ci doar am aprobat gingas, eu una stiind ca urmeaza vineri ,adica tentativa aia romaneasca de vinerea reducerilor si am acceptat propunerea lui de a merge la cumparaturi ziua urmatoare, adica fix ziua fatidica de “blecfraidei”.
  nu vreau sa iti spun ce injuraturi si-a tras sotul meu iubit si drag singurel pt ca nu a vrut sa mearga joi la cumparaturi….si pt mine si baieti a fost raiul cumparaturilor pt ca erau reduceri inclusiv la dulciurile noastre preferate.
  asa barbat sa tot ai, uituc sau bine intentionat fara voie 😛

  Reply
 2. Dar reducere la “zama” pt noi astia care am stat blocati in trafic de blec fraidei nu fu bre.
  Ca ce a fost ieri pe strazi ziceai ca e ajunul Craciunului.

  Reply
 3. Am și eu o problemă cu Black Friday. Prea puține site-uri / magazine reușesc să asocieze conceptul de “Black” cu ceva original, gen un Ninja(???) așa că în perioada asta mă trezesc asediat de mâțe negre.

  Da’ ce-aveți fraților cu bietele animale?

  Reply
  • Gabi, scuză-l pe Dani, a băut niște vin moldovenesc (din ăla de care noi trebuie să bem o damingeană să ne atingă) și acum vede numai locuri întunecate și umede…

   Da care-i baiu cu mâțele din concept, ai mustrări de conștiință când îl vezi pe ăla micu cum nici nu se uită la ele, că saracu nu mai are cu ce?? :))

Leave a Comment.