Când banii nu ne aduc nimic

Dacă ne întrebi care ni-s ofurile cred că în primele trei se află mult iubitul nostru sistem de sănătate, care ne umilește pe toți și pacienți și medici, în ultimul hal. Dacă într-un spital ajungi să te trimită să-ți cumperi până și o nenorocită de fașă sau 5 cm de leucoplast e clar că nu te poți opri să te întrebi unde naiba se duc banii pe care tot îi dai, tu și ceilalți.

Nu că ar fi vorba de sume enorme, până la urmă salariul mediu în România este mizer, iar contribuțiile la sănătate sunt mari pentru cei care le dau însă nu la nivel de economie. Chiar și așa însă simți, pur și simplu simți că ceva nu e în regulă și că sărăcia asta lucie din spitale nu e chiar vina noastră, a contribuabililor.

Și dacă nu știi de achizițiile de 4-5 ori mai mari decât prețul pieței pe care directorii le fac, nici de furturile constante de medicamente, mâncare și orice altceva se poate lua din spital de către personal, tot îți dă cu minus…

E pur și simplu imposibil să crezi că e normal ca la un spital de capitală să trebuiască să-ți cumperi tu leucoplastul sau că un spital de oraș poate sta ani de zile fără anestezist, de să nu se poată face acolo (deși chirurgi sunt) nicio operație…

Când e totuși prea mult? Când e clar că de banii pe care îi dai nu primești decât bătaie de joc și e timpul să îi ceri  înapoi? Se pare că momentul devine extrem de clar când moare cineva.

Adina Pasere vrea să dea în judecată CAS-ul și să ia înapoi contribuția plătită de soțul ei, care a murit după ce ambulanța a venit târziu și fără medic.

Răspunsul la așa o atitudine vine prompt ”Noi vorbim aici de principiul solidarităţii. Beneficiem de servicii medicale atunci când avem nevoie. S-ar putea ca în decursul unei vieţi unele persoane să beneficieze de mai multe servicii medicale. Şi sunt unele persoane care sunt mai sănătoase şi nu beneficiază de foarte multe servicii medicale” -Luminița Târziu CAS Brașov.

În afară de potriveala numelui Târziu în tot contextul ăsta numai mie mi se pare absolut grețos și ordinar răspunsul dat? Păi femeia vrea să te dea în judecată pentru că au beneficiat alții mai multă grijă medicală sau pentru că soțul ei a murit pentru că nu s-a găsit un medic care să se uite la el? Zici că e politruc, a stai că de fapt…

Așa aș vrea să le dea justiția o palmă peste bot nesimțiților ăștia de la CAS care pe lângă cheltuirea unei bucăți masive din fondurile de sănătate nu fac absolut nimic constructiv pentru asigurați – să le zică răspicat și clar Asigurarea garantează un minim de serviciu medical pe care poți să contezi iar dacă nu l-a asigurat, plătiți naiba să vă ia, că mor oameni cu zile și voi aveți tupeu să spuneți că s-au respectat procedurile. Asta e procedură să n-ai medic ore în șir în caz de urgență?

Marș și să n-aud. Mare dreptate avea taică-meu care, când s-a făcut CAS-ul a zis – au mai făcut ăștia un loc unde să se piardă banii și să crească hârtiile, ai să vezi ce bătaie de joc o să fie. Management al fondurilor pe dracu…

Vorbe de medic trecut prin multe….

sursa

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

1 Comments

  1. cand copilul tau de 6 saptamini are febra 38,5 in momentul in care pleci cu el de acasa si in plus s-a nascut cu hidronefroza chistica iar cu 2 zile in urma ia-i fi facut o ecografie la rinichi si doctorita ti-ar fi explicat clar ca la primul semn de febra sa “zbori” literalmente cu el la spital pt ca sigur va face infectie urinara este totusi un semn de preocupare al unui medic despre soarta copilului tau, cand insa ajungi la spital iar copilul are deja febra 39,2 si este controlat de cel putin 3 medici din care 1 pe nicaieri si 2 iti spun ca sigur este infectie urinara ca nu se vede rosu in gat, celalalt ii aproba diagnosticul si se apuca de pus “punguta pt colectare urinei” pt un sumar de urina ,mai ca-ti vine sa ai incredere in sistem insa, cand o creatura care nu are ce cauta intr-o sala “upu” se uita la copilul tau cu febra 39,5 si-ti spune senina ca are rosu in gat dupa ce alti 2 medici cu analizele in mana pun diagnostic de infectie urinara ,nu-ti vine sa o intrebi mai intai politicos daca macar s-a uitat pe analize sau daca a vazut istoricul copilului? mai ales ca fusese dignosticat “intrauterin” cu hidronefroza, adica inainte sa se nasca!!!!
    e o intamplare cat se poate de reala ,mi s-a intamplat mie la primul copil. slava Domnului ca avea macar sumarul de urina si ecografia facute ca altfel imi tratau o infectie urinara drept un rosu in gat si puteam sa ma trezesc cu altele pe cap. de altfel doctorita care l-a luat in primire in seara aia e una dintre cele mai bune din spitalul de copii.
    cat despre tratament,….. cat am stat in spital am avut partea mea de paduchi gandaci de bucatarie pureci si alte lighioane desi dezinsectie se facea in fiecare zi de 2 ori pe zi si cand spun dezinsectie ma refer la solutii lasate sa actioneze vreo 3-4 ore si mutat copiii si mamicile scoase din camere sa stea cu copiii in alte saloane cat se face dezinsectia. n-am avut bafta sa dau atunci banii pe medicamente pt copil dar am dat cand am fost eu internata la “infectioase” cu febra 40 si “galcile” cat un ou de abia mai puteam respira.

    Reply

Leave a Comment.