Să ies din casă fără să mă enervez a ajuns să fie un eveniment la fel de rar ca aurora boreală ceea ce nu e tocmai plăcut, mai ales știind că mă apropii cu repeziciune de pragul după care bărbații de pe linia bunicii, toți unul și unul, înalți ca brazii, puternici ca taurii, un fel de feți-frumoși așa, au început să se stingă unul după altul de la draci.
De la câți draci își făceau, la fel ca mine pe teme cotidiene, le pocnea inimioara. Toți în afară de unul, care s-a înecat după o băută pe cinste sărind din barcă (fiind ceva șefuleț pe la direcția pașapoarte, a stat securitatea câteva zile pe noi cu lupa până i-au găsit corpul și n-a mai existat suspiciunea de plecat din țară), toți au plecat așa.
Dar divaghez, vă povesteam cum nu reușesc să ies din casă fără să mă enervez. Uite azi m-am dus după rezultatele unui exudat pentru mica lu tata, Ioana mică (tușește săraca de vreo 3 săptămâni și cum se face bine cum se întoarce imediat). Să venim după rezultate luni între 10-12 ni s-a spus joi.
La 10 și un sfert mă prezint în ușa laboratorului, nerăbdător să aflu ce croco-brontozauri are fiică-mea în gât. După ușă nimeni. Adevărul că la un program de ăsta 10-12, e aiurea tare să fii la 10 acolo… pe la 11 fără puțin apare și tanti.
Nu, nu m-am enervat de asta ci doar m-am întristat puțin, mă prost-dispune să văd neseriozitatea românească peste tot… dar s-au întâmplat și două lucruri bune:
– am plătit parcarea (în Dorna s-a băgat parcarea cu plata pe principala orașului și în vreo alte două locuri printre care și unde aveam eu treaba). Mie mi se pare absolut normal ca orașul să-și dea loc unde să parchezi și tu să plătești decent pentru asta. Ultima dată când fusesem mă iritasem puțin că văzusem cum au făcut intrare cu două sensuri și au semnalat că e parcare plătită dar n-aveam de unde să iau bilet.
E acum era omul la datorie și tăia bilețele. Foarte bine, bravo.
– fiică-mea n-avea niciun streptococ în gât, nici măcar unu mic așa că poate de data asta când se face bine n-o mai lasă bona să adoarmă în căruț la minus zece grade și-și revine de tot că săraca numai prin casă stă de o luna și…
Plec spre Penny, de unde am uitat să iau un suport pentru brad ultima dată (îmi trebuie unul solid și greu în caz că fiică-mea se hotărăște să tragă de el), parchez frumos și mă mișc ca o panteră spre supermarket.
În față un jeep negru dă un claxon scurt și slab, de atenționare, gen – grăbește-te un pic, nene, că ai parcat exact în drum. La care tâmpitul care avea parcare de câteva sute de metri pătrați la dispoziție și își pusese mașina în gura magazinului, exact pe culoarul de circulație ce făcea legătura între cele două zone ale parcării, ce credeți că face?
Nu, nu-și ridică mâna moale în semn de scuze și se grăbește să elibereze locul ci se întoarce înjurând violent și arătând cu pumnul ”ce vrei, bă, că îți … un pumn acuma”. Cred că e singura dată când mi-a părut rău că în jipan nu era un ceafă lată mușchii mei minte nu are…
Două lucruri mă scot cu adevărat din sărite – prostia și nesimțirea, când se combină simt că iau foc nu alta. Deci mitocanul pământului după ce parcase ca boul unde nu avea voie și încurca pe toată lumea în loc să își ceară scuze (mai ales că semnalul sonor fusese foarte scurt și politicos) tot el face gură?
Am mărit pasul instant și am ajuns lângă mașina dobitocului exact când intra în ea, bineînțeles că nu m-am putu abține să-i zic în gura mare că e bou.
La mine nu a reacționat sau o fi făcut-o după ce intrasem, dar asta a contat prea puțin. Mi-a luat iar vreo două ore să mă calmez.
Și se miră cititorii de ce spun că suntem un popor de bădărani needucați și nu înțeleg că nu vorbesc de toți, de fiecare dintre noi, ci de impresia generală pe care o lăsăm.
PS. Nu, nu, stați liniștiți cu toți nervii mei vulcanici numai gura e de mine, nu s-a întâmplat să încerc nici măcar o singură educație cu ranga.
Vlad B PopaScriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional. Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati |
---|
Mă bag ca musca-n lapte cu o întrebare: nu i-aţi dat antibiotice, nu? Sincer să fie răspunsul 😀
I-am dat ceva apropiat când, după prima întoarcere violentă a simptomeelor (nu mai putea să doarmă de atâta tusă) ni s-a spus că are viroză și ni s-a prescris ceva ce unii zic că e antibiotic și unii zic că nu…
Eu sunt pentru feritul cât mai mult de antibiotice dar când trebuie-trebuie…
Niciodata in viroze nu trebuie 🙂 cautasem candva, am pierdut ore bune sa ma documentez ca sa-i dau argumente credibile Nasei noastre ca sa inceteze cu antiobioticele la fetita. Racea, febra usoara, antibiotice si la fiecare 2 saptamani ciclul se relua…
Si atata m-am straduit pana a inteles si a trecut pe homeopate. Iar fata nu a mai racit defel duoa o perioada.
Iar un remediu ptr care am sa militez forever and ever – cu ajutorul caruia am adus copilul propriu pana la 7 ani fara raceli si doar o singura data cu antibiotice (tot din vina mea ca n-ar fi trebuit) este miere cu tinctura de propolis (cu alcool tinctura) in cure succesive de cate 10 zile cu 10 zile pauza. Repet: in 7 ani doar o singura data antibiotice. In zona ta n-ar trebui sa fie probleme sa gasesti produse apicole curate. Da, iti trebuie tarie de caracter sa aiba fata febra 38 si sa tuseasca de zici ca acuma da plamanii afara, iar tu sa-i dai doar miere cu propolis, dar promit ca daca esti consecvent functioneaza.
Iar la primavara te duci frumusel si culegi muguri de brad, faci un sirop gros din muguri de brad cu miere (bun si cu zahar) si daca dupa ce-i administrezi doar asta consecvent mai tuseste imi tai limba 🙂
Ca fiu de medic știu ce înseamnă o linie de mijloc – leacurile băbești, leacurile tradiționale, medicamentele homeopate (dintre care multe, lucru recunoscut de către producători, nu au nici un fel de substanță activă) sunt foarte bune – nu strică organismul, îl lase să lupte și să se fortifice – până când sunt rele. Taică-meu băga ceaiuri în mine cam pentru orice și nu sprijinea deloc medicamentația, dar erau cazuri când spunea clar antibiotic.
la fel cum nu e bine să-ți îndopi copilul cu medicamente și antibiotice non stop că-i faci praf imunitatea naturală, la fel nu e bine să crezi că orice situație se rezolvă cu chestii naturale.
știu o mamă plină de curaj care și-a ținut copilul în ceaiuri și siropuri de casă la o fază din asta, ajungând cu el la spital când avea o meningită de toată frumusețea și 2 zile a stat cu inima în sân că nu se știa dacă micuțul o să fie bine.
Linia pentru mine e undeva pe la mijloc și depinde foarte mult de condiții – e răceală simplă, e ceva foarte nasol care a pus la pământ deja vreo zece copii din zonă, e cu febră e fără (la un copil mic mic să-l lași cu febră mare poate avea consecințe grave de tot), e cu carcalaci în gât și așa mai departe.
Sirop de brad producție proprie e, miere de brad e (miere de brad e rarisimă dar și foarte puternică, miere cu cătină e, sirop de merișoare făcut de noi e și așa mai departe. Toate astea însă nu o să ferească un copil de răceli și virusuri dacă intră în contact cu copii bolnavi sau prinde un o boare de -10 / – 15 și respiră pe gură. Poate să aibă propolis până-n urechi :))) ideea e să îi treacă într-un timp decent nu să stea o lună în tuse.
Sumetrolin e chestia care i-am dat-o, de unii zic că e antibiotic și alții că de fapt nu e. A fost indicația medicului și pare că a mers (acu dacă situația s-a schimbat în bine de la ăla, de la aerosoli, de la miere, de la echinaceea sau pur și simplu de la natură, asta nu se poate spune cu certitudine).
Vlad, Sumetrolim e un antibiotic la care nu faci rezistenta.
Trimetroprimul din componenta sumetrolimului e antibiotic. nu exista dubii.
Partea buna este ca poti sa-i dai la copil ca si prima indicatie, iar dupa ce stii despre ce e vorba (infectie virala si nu bacteriana) sa opresti administrarea, fara sa risti ca bacterile sa creeze rezistenta la substanta.
Aha, de unde și părerile că n-ar fi chiar antibiotic. De ce nu le fac taică pe toate așa, să n-avem treabă cu creatul de rezistență…
Antibioticele trateaza cauze bacteriene si nu virale. Indiferent cat de urata e raceala, daca nu e provocata de o bacterie, antibioticele doar amelioreaza pentru moment simptomele, in niciun caz nu vindeca. De aia “revine” raceala dupa 2 saptamani.
Nu ca tin mortis sa ma contrazic, but I will fight to death impotriva antibioticelor administrate in “raceli”, mai ales cand le prescriu medicii :))))
anatati,
si de unde vrei tu sa stii daca o raceala este de sursa bacteriana sau virala?
daca un copilas face febra 40 nu mai stai pana-i faci si pana iti iese rezultatul la exudat, ci administrezi un antibiotic de spectru larg. Ca si prima indicatie biseptol/sumetrolim.
Nu vorbim de raceli simple cu subfebrilitate ci de gripe serioase care netratate pun in pericol serios sanatatea copilului.
Daca tu tratezi meningita bacteriana simptomatic, fara antibiotic ce crezi ca se va intimpla? Si da meningita bacteriana, debuteaza ca o raceala simpla, care netratata la timp si necorespunzator, nu o mai poti controla. Cele mai multe meningite bacteriene sunt cauzate de unul dintre cele mai “banale” bacterii, streptococcus pneumoniae, care traieste bine mersi in cavitatea nazala si bucala a fiecarui om.
Nu poti juca la cacialma cand este vorba despre sanatatea copilului tau.