Copilul Deltei (1)

Înainte de toate, vreau să salut două persoane:

– pe Cristina

şi

– pe Hary

Apoi vă salut pe toţi şi vă spun LA MULŢI ANI! de Ziua Copilului. Mă înfăţişez în faţa voastră astăzi pentru a vă prezenta şi a vă recomanda o carte:

Este prima mea carte, apărută la editura Datagroup prin puterea şi efortul lui Hary (Heinrich Loth). Pentru ca echipa să fie completă, trebuie să îi menţionez şi pe Tatiana Neamţu (care s-a ocupat de redactare şi a scris şi vorbele frumoase de pe Pagina 4) şi pe Alin Vasile Adnan (care a realizat o copertă superbă).

 

 

Pentru că sunt adeptul responsabilităţii totale pentru ceea ce facem, nu am să caut scuze sau modestii ieftine, ci am să vă spun de ce să cumpăraţi şi să citiţi cartea, de ce cred eu că merită să aveţi acest volum.

Dacă nu aş fi profesor, mi-aş dori foarte mult să spun:

PENTRU CĂ DIN SERIA CĂRŢILOR ŞI PENTRU CĂ BĂRCI

Sunt, totuşi, profesor, aşa că am să înşir argumentele pentru care „Copilul Deltei” este o carte extraordinară, care se adresează atât copiilor cât şi adulţilor şi pe care nu trebuie să o rataţi:

1. Am scris „Copilul Deltei” în două săptămâni, mai exact în 13 zile, fără oprire (având ca întrerupere doar orele de serviciu), ca într-un foc;

2. Titlul sună foarte bine, e un fel de BRAND DE ŢARĂ;

3. Veţi găsi în ea o temă care cu siguranţă a dat bătăi de cap multor minţi:  FUGA (de acasă, de oriunde);

4. Acţiunea se petrece în Delta Dunării, într-un spaţiu cu adevărat de poveste, fără a pierde contactul cu vremurile în care trăim;

5. Odată începută lectura, nici nu vă veţi da seama când vor trece paginile (asta am observat-o la un elev care nu a citit mai nimic până acum);

6. Limbajul cărţii este unul simplu, nu te chinuie termeni sofisticaţi, dar nici arhaisme uitate de lume. Doar câţiva termeni specifici lumii deltei, fără de care atmosfera acesteia nu ar fi posibilă;

7. Hary a crezut în ea, poate la fel de mult ca şi Cristina (pe mine nu mă întrebaţi, cine a scris ceva în România ştie de ce).

Lista poate continua. Eu mă opresc la şapte deocamdată, pentru că este un număr rotund.

Cartea poate fi cumpărată de pe site-ul editurii DATAGROUP:

 http://www.edituradatagroup.ro/produs/copilul-deltei/

Vă salut şi vă las în compania prezentării cărţii şi a vorbelor frumoase ale Tatianei Neamțu:

„Copilul Deltei este un roman de aventuri ce povesteşte peripeţiile unui băiat de 14 ani din Sulina care fuge de acasă pentru a evita despărţirea de locurile natale, cu gândul să se stabilească în sălbăticia Deltei Dunării.

Laurenţiu Popa este un copil cuminte şi un elev silitor, mereu premiant, cel mai mare dintre cei patru fii ai unei familii modeste. Tatăl, Petrică, ofiţer mecanic, trăieşte cu regretul de a nu fi putut merge la studii pentru a deveni căpitan de vas. Astfel, speră că unul din băieţi îi va îndeplini visul spulberat. Îşi pune toate speranţele în cel mai mare dintre ei, dar se loveşte de îndărătnicia lui Laur, care iubeşte delta, balta, marea şi nu vrea să se despartă de ele. Speriat de tăria cu care tatăl doreşte să îl trimită la studii la Constanţa, în grija unchiului Vili, şi dezamăgit de atitudinea mamei, Sonia, care nu iese din cuvântul soţului, Laur pune la cale un plan de evadare din acel univers ostil…”

„Copilul Deltei este o superbă poveste a devenirii.

Laur Popa este exponentul adolescentului etern, rebel şi încrezător, cu nelinişti şi supărări, cu accese de încăpăţânare, dar şi cu acel curaj specific vârstei.

Laur Popa e fiecare din noi.

Foarte bine scris, cu o desăvârșită atenție la detalii, cu descrieri matematice ale locurilor și momentelor, dar cu o duioșie aparte, Copilul Deltei te poartă prin sălbatica lume a Deltei, pe urmele unui pre-adolescent pe care îl vei iubi de la primele rânduri. Aventurile prin care trece Laur sunt experiențe neobișnuite pentru vârsta lui, dar care îl fac un erou printre copii și adulți deopotrivă. Ca mamă de băiat am suferit alături de tata Petrică și de mama Sonia, le-am înțeles perfect tumultul și le-am simțit lacrimile arzându-mi pe obraji. Și-apoi am înțeles unde greșesc eu și mi-am propus să nu uit cât de importantă e libertatea…

Aștept cu nerăbdare ca fiul meu să aibă vârsta potrivită, iar Copilul Deltei va fi primul roman de aventuri pe care o să-l citească.” (Tatiana Neamţu)

 

Liviu Chifane

Profesor.
Volume publicate:
„Copilul Deltei”
„Eroi din întâmplare – Ninsoare de martie”
„Eroi din întâmplare – Invazia gândacilor”
„Sparg nuci!”

Facebook 

7 Comments

 1. Wait, ați scris un roman în treisprezece zile??? Cum e posibil? Și cu o planificare riguroasă în prealabil tot îmi vine greu a crede… Câte pagini are?

  Reply
  • Cartea are 180 de pagini. Nu m-am gândit dacă e credibil sau nu, pur şi simplu asta s-a întâmplat. Restul sunt detalii tehnice (gen câte pagini am scris într-o zi) şi stări de spirit. Apropo, „aţi scris” e cam tăios, „ai scris” mi-ar plăcea mai mult.

  • Succes atat in vanzari, cat si in proiectele viitoare. 🙂 O s-o iau si eu in ebook dupa ce termin de citit cele cateva carti din biblioteca pe care le-am achizitionat recent.

 2. Am luat-o zilele trecute în hârtie. E captivantă, foarte bine scrisă și construită, te felicit încă o dată! 🙂

  Am terminat-o în mai puțin de 24 de ore :))

  Reply
 3. Salutari de la Sulina.
  E duminica. Caut cu Google pe ,,Copilul Dunarii" si il gasesc pe ,,Copilul Deltei".
  Despre ,,Copilul Dunarii" se spune ca este un film realizat in ultimii doi ani si la filmari a fost selectat si a participat si un elev din Sulina. Inca doresc sa realizez o proiectie a filmului. Dupa 1989, Sulina a atras producatorii de scenarii si filme ( Asta e … / Europolis / Rina si poate altele). Inca nu stiu prea multe despre acest copil. Micul actor mi-a spus ca este vorba despre dorul dupa unul dintre parinti care este plecat sa lucreze in strainatate.
  Despre ,,Copilul Deltei" aflu acum din cateva randuri aparute pe bloguri si citite in viteza. Ca sa aflu mai multe am intrebat pe dna bibliotecara I.M. si mi-a spus ca va cunoste si ca as putea citi volumul pe care l-a primit de la dvs . In prezent mai exista o singura clasa la liceul din Sulina cu profil uman si elevii citesc tot mai putin . Totusi suntem convinsi ca mai exista elevi care citesc si trebuie sa cultivam aceasta pasiune.
  Felicitari. Revin dupa lectura si poate curand veti reveni si dvs cu cartea … acasa.

  Reply

Leave a Comment.