Fiscul pune biciul pe cetăţeni:
“Pe timpul desfăşurării verificării fiscale aveţi următoarele obligaţii:
1. Obligaţia de prezentare la locul, data şi ora precizată în avizul de verificare
Acţiunea de verificare fiscală se desfăşoară, de regulă, la sediul organului fiscal. În acest scop, veţi fi înştiinţat prin avizul de verificare despre data, locul şi persoana de contact la care să vă prezentaţi.
2. Obligaţia de a furniza informaţii
Dumneavoastră sau altă persoană împuternicită de dumneavoastră aveţi obligaţia să furnizaţi organului fiscal informaţiile necesare pentru determinarea stării de fapt fiscale.
3. Obligaţia de a prezenta înscrisuri
În vederea stabilirii stării de fapt fiscale, aveţi obligaţia să puneţi la dispoziţia organului fiscal registre, evidenţe, documente de afaceri şi orice alte înscrisuri relevante pentru clarificarea stării de fapt fiscale.
4. Obligaţia de a permite efectuarea cercetărilor la faţa locului
Indiferent de locul unde se desfăşoară verificarea fiscală, aveţi obligaţia de a permite funcţionarilor împuterniciţi de organul fiscal să efectueze o cercetare la faţa locului, precum şi experţilor folosiţi pentru această acţiune, intrarea acestora pe terenuri, în încăperi şi în orice alte incinte, în măsura în care acest lucru este necesar pentru a face constatări în interes fiscal.
Aveţi dreptul de a refuza intrarea în domiciliu sau în reşedinţă, caz în care intrarea în domiciliul sau în reşedinţa dumneavoastră se face cu autorizarea instanţei judecătoreşti competente.
5. Obligaţia de a îndeplini măsurile dispuse de organul de verificare fiscală
Aveţi obligaţia de a îndeplini măsurile prevăzute în actul întocmit cu ocazia verificării fiscale, în termenele şi în condiţiile stabilite de organele de verificare fiscală.
6. Obligaţia de a plăti diferenţele de impozit stabilite cu ocazia verificării fiscale, precum şi dobânzile şi penalităţile de întârziere aferente acestora
Sunteţi obligat să plătiţi diferenţele de impozit stabilite cu ocazia verificării fiscale, precum şi dobânzile şi penalităţile de întârziere aferente acestora.”
Extras din planul de cercetare fiscala al persoanei fizice pe care îl puteţi citi aici.
Un articol furibund despre ipocrizia, medievalitatea şi încălcarea drepturilor sfinte ale cetăţeanului pe businesscover.
Cu ipocrizia sunt de acord. Marea evaziune fiscală, cea pe care o resimte bugetul din plin, are loc în sânul afacerilor conduse de oameni sus puşi, politici sau clienţi politici, de care nu se atinge nimeni – aşa că ANAF-ul umblă după firmituri, umflându-şi muşchii penibil ca un luptător de K1 la o babă cu osteoporoză.
Dar, deşi sunt de acord cu penibilul situaţiei în care îţi pui tunurile pe furnici, ţin să spun că nici furnicile alea nu ar trebui să o ducă lejer şi fără nicio grijă. În textul articolului la care am trimis se pomeneşte de familiile de romi din Timişoara care au ajuns să aibă suta de clădiri istorice.
Păi, frăţiuer, ăsta e un argument pro lege nu contra. La zecile de mii de castele ridicate de către persoane care nu au niciun venit, nu plătesc impozite, ba unele beneficiază şi de ajutoare sociale – cum vrei să ajungi? Alea nu-s pe firmă, alea nu-s nicăieri decât în realitate. Pentru exact alea e făcut textul ăsta.
Şi aici ne izbeşte impotenţa sistemului romănesc în toată splendoarea sa, evul mediu. De ce să fie nevoie de asemenea măsuri ca să poţi expune un om care o duce foarte bine dar nu plăteşte impozit?
Ai construit casă cu 16 camere? Ai nevoie de autorizaţie de construcţie, când ai scos-o eşti în baza de date – ai construit fără autorizaţie ditamai hardughia, odată pe an inspectorul primăriei trece pe stradă şi vede că la el nu apare castelul – amendă de-ţi sar capacele şi trecut în baza de date.
Orice teren, casă, maşină pe care o cumperi se înregistrează deja undeva, în douăzeci de ani nu s-a reuşit o simplă sincronizare între instituţiile astea… asta e problema, de asta proiectul respectiv e atât de trist – trebuie să vină zbirul să caute în curte să vadă dacă ai piscină şi castel…
Bineînţeles că sunt cazuri în care nimic nu e înregistrat dar alea sunt din prima de competenţa poliţiei, maşini furate, pungi cu bani cash şi alte din astea – o să vină inspectorul şi interlopul o să lase valiza cu bani de droguri la vedere să plătească impozit…
Trist de tot proiectul ăsta şi, mult mai deprimant de atât, este să ştii că ar fi nevoie de aşa ceva ca să ne facă să arătăm mai puţin fraieri în comparaţie cu calicii pe hârtie, doldora de bani în realitate. Pentru că pe mine chiar m-ar face să mă simt mai bine să văd un proprietar de ăsta de castel şi trei limuzine executat silit pentru neplata impozitului.
Problema e că inspectorii ăştia nu se bagă niciodată altundeva decât unde ştiu că li se respectă calitatea de funcţionar al statului, adică la noi fraierii. Să-mi bag undiţele sub pat că alea-s obiecte de lux şi cine ştie cât sunt bun de plată…
Vlad B PopaScriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional. Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati |
---|
despre sincronizarea bazelor de date am eu cate ceva de dulce de spus… cum ar fi faptul a desi sunt in “grija” statului prin indemnizatia de crestere a copilului la medicul de familie ….ghici ce? sunt neasigurata. ce paradox mai mare si mai mare decat sa imi iau plodul in brate si sa ma asez la o coada interminabila dis de dimineata sa ii arat unei imbecile de la un ghiseu minuscul “decizia ” de la primarie.unde mai pui ca stau acolo cu orele si copilul mai trebuie si alaptat…. sa nu spun hranit …etc etc etc. hai sa fim seriosi tu ai vazut cum arata orice program pe calculator al oricarei institutii de stat din romania? arata de parca sunt facute de niste tampiti cateva aplicatii pt prosti. si daca eu nu mai stiu despre cum se creaza o baza de date …. pana si un program de vanzari mai putin performant are o interfata mai buna de mii de ori decat programele pe care institutiile statului platesc sute de milioane..de euro
Pai daca nu face nicio ruda de-a vreunui ministru sau sefulet baze de date, doar nu te astepti sa dea banii unor profesionisti? Pai cu spaga cum ramane?
Ca sa faci o firma iti trebuie obligatoriu la dosar intabularea imobilului sau o adeverinta de la anaf. Am intrebat-o pe cucoana de la ghiseu(aproape retoric) daca ei stiu ca au nevoie de anumite informatii de la alte institutii, de ce nu se poate face legatura intre bazele de date pentru a face doar o interogare, afla informatia(respectiv daca imobilul e inabulat sau nu) si gata, dosarul e ok. Ce dracu trebuiesc atatea hartii cand se pot afla informatiile din cateva click-uri si se pot pune la dosar.
Nu zice nimeni sa le dea posibilitatea de a modifica etc. Ci doar o interogare simpla. Ce dracu o fi asa greu, nu pricep…
Ema și știi ce e cu adevărat enervant? Că nimeni nu plătește pentru greșelile astea. Un prieten de-al meu, tot pe problemă din asta cu alocația copilului sugar a trebuit să meargă la județ să rezolve, pentru că cineva îl pusese aiurea pe o listă.
Pe mine asta mă revoltă că nu există o cale să fie penalizat și ăla care te pune pe drumuri – ai greșit? 5% penalitate pentru fiecare greșeală care mă pune pe mine pe drumuri…
Așa cum e acum pe funcționar îl doare în șpiț că punea lumea la cheltuială, efort și pe drumuri, că oricum lui nu i se întâmplă nimic.
ca pe vremea fanarioţilor când veneau personal să culeagă birurile.
am uitat că e chiţoiu ministru :)))) nici nu e nimic de completat.
Domeniul imobiliar, in special in ceea ce priveste proprietatile statului, este condus de structuri mafiote.
S-au cheltuit multi bani pe transparentizarea ANCPI, tocmai pentru a putea obtine o imagine consolidata a tuturor informatilor despre o proprietate si pentru a putea urmari transferul ei de la o persoana la alta.
Proiectele de digitalizare si unificare a cartilor funciare, la nivel national, au esuat toate. De ce? Pentru ca nu a existat niciodata interesul de a transparentiza tranzactiile imobiliare, in special dinspre stat catre privat.
Procesul de “instrainare” a bunurilor statului este inca in derulare. Perioada cea mai neagra a fost cea a retrocedarilor imobiliare. Tiganii din TM s-au specializat in cumpararea imobilelor retrocedate de la noii proprietari, care au fost mai mult sau mai putin “siliti” sa-si vanda imobilele la pret de nimic.
Atata timp cat inca mai este ceva de luat si instrainat de la stat, nici nu se va schimba nimic…
Voi ati baut vreodata Ursus verde cu miros de menta? 🙂
Am desfacut o doza de Ursus de ieri, de la conferinta. Doza normala, nu scrie nimic neobisnuit pe ea. Ingrediente: apa, malt din orz si hamei. Asa scrie.
Dar este verde si miroase a menta :))
:)) O sa te sun maine dimineata la prima ora, daca nu raspunzi inseamna ca ca e de la ursus