Chevron tace şi face

03-f1_03_5e21cee7d3Mai ţineţi minte scandalul de la Pungeşti de luna trecută? Mai mulţi vasluieni s-au unit într-un veritabil lanţ uman pentru a împiedica explorarea gazelor de şist din zonă. Cei de la Chevron sunt cu un pas în urma RMGC, adică la nivel de explorare. Momentan sunt doar curioşi. Vor să vadă dacă avem gaze. Presupun ca urmează exploatarea în cazul unei explorări de succes. Este puţin probabil discursul „Da, aveţi gaze. Bravo! Să le stăpâniţi sănătoşi! Noi ne strângem acum jucăriile şi mergem să explorăm pinguinul african”

De ce s-au revoltat bravii moldoveni? De frică. În cazul lor nu a fost vorba de simţiri patriotice sau ecologice. S-au speriat de cutremurele din Buzău, apărute tot pe bază de şist. S-au speriat că vor rămâne fără case, că vor tremura la fiecare Richter ce la va hâţâna chirpiciul din pereţi.

Soluţia nu era abandonul celor de la Chevron. Pentru interesul naţional, abandonarea proiectului ar fi avut efecte negative. Nu cred că ar mai fi existat vreo firmă serioasă din afară interesată de şisturile noastre. Dacă o mână de săteni răzvrătiţi are putere de decizie într-un caz de interes naţional, înseamnă că România este un teren nesigur pentru orice investitor.

Soluţia nu era şi în continuare nu este abuzarea localnicilor. Pentru mintea mea, probabil necoaptă, singura variantă de bun-simţ ar putea veni din partea Guvernului. Cei de la Chevron au semnat contracte cu statul român, nu cu pungeştenii. Statul român are obligaţia de a negocia cu pungeştenii, de a le explica riscurile explorării şi de a le oferi GARANŢII materiale în caz de diverse.

Bineînţeles că statul român nu a făcut nimic din toate astea. Şi nici nu are de gând să facă. Este mult mai simplu să le vâri sătenilor pumnul în gură cu ajutorul instanţelor de judecată. 14 primării au votat în consiliile locale interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist pe teritoriul lor. 13 au fost atacate de Prefectură în instanţă şi 9 au pierdut. Pentru comuna Pungeşti cazul încă se judecă.
De notat strategia discretă şi eficientă a Chevron. Au fost suficient de inteligenţi pentru a nu bombarda publicul cu reclame penibile în favoarea exploatării. Spre deosebire de alţii. Au tăcut, au răbdat, au executat. Şi acum urmează să-şi bage sonda în Pungeşti.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

1 Comments

Leave a Comment.