E furt sau nu e?

La articolul de aici am avut un comentariu în care mi se vorbea de furtul masiv al copacilor din pădure, plus somația să nu spun că nu e furt că se știe cum se primesc aprobările pentru tăiere…

Să facem puțină lumină peste problemă:

Când e vorba de pădurea omului nu, nu e furt, nu are cum să fie furt pentru că e a lui și dacă e a lui nu are cum să se deposedeze de proprietate singur. Nu e legal, nu e corect, nu e logic, e o mizerie cruntă dar nu e furt.

Dacă vă întrebați cum reușesc să taie proprietarii de păduri versanți întregi de copaci cu hârtie la mână, să știți că metodele sunt multiple dar cea mai simplă e să raporteze că arborii-s bolnavi. Bineînțeles trebui să raporteze la cine trebuie că altfel se vine în control și de unde să scoți brazii care abia stau în picioare de mâncați ce sunt? Tot la cine trebuie anunți că ți-a dat jos zăpada/vântul/uriașii peșterilor copacii și tu vrei doar să-i culegi.

După ce ai hârtioara te apuci să razi tot, asta când în zonă se mai fac totuși controale, dacă nu nici nu se mai complică nimeni cu aprobările. Și totuși nu e furt, e o încălcare gravă atât a firii muntelui cât și a legii dar nu e furt.

Efectele tăiatului ăsta se văd în fiecare an când ploile își fac de cap și lasă oamenii fără case. Te-ai aștepta ca cei responsabili să fie niște idioți flămânzi sau niște oameni fără niciun dumnezeu la care totul se rezumă la stomac și efectiv nu-i duce capul cât rău fac.

Îmi pare rău să vă dezamăgesc dar am văzut atâția oameni cu pretenții, chiar dintre cei care spumegă la fel ca mine de ce mizerie e în țara asta și cum românul nu mai are respect pentru nimic, lăsându-și efectiv goale (nici vorbă de plantat în loc) hectarele de pădure pentru care nu au ridicat niciodată vreun deget și le-au primit în brațe din munca bunicului, încât am renunțat să mai cred că tăiatul ăsta atât de jenant și primitiv e cumva legat de sărăcie lucie sau lipsă de creier.

Românul, dacă are de unde lua, va lua acum pe loc, acum îi trebuie, indiferent de lege sau consecințe asupra locului- e pământul meu ce naiba!

Da, furt este când băieții care nu au avut norocul să aibă pădure sau li s-a terminat, fură din fondurile statului, bisericii și așa mai departe. Când se fac mișcări acoperite de baronii locali (Covansa îmi sare în minte), când poliția lasă să treacă camioane întregi fără acte, acolo e furt organizat la cel mai serios nivel.

În curând nu o să mai fie pădure de tăiat în România și atunci, până peste 30-40 de ani când va crește ceva la loc, poate ne mai educăm și noi. Apropo de educație, unde are parcelă statul se plantează la loc – am văzut aici zone care mi se păreau goale și la o privire mai atentă ( că m-a dus mai aproape inginerul silvic cu care eram) am văzut minunea – brazi tineri pe fiecare porțiune golașă, doar că-s mici și cresc greu dar sunt ceea ce pe zonă privată n-ai să vezi nicicum deși ar fi în interesului proprietarului să-și ajute pădurea să crească din nou.

Of

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

11 Comments

    • Ești foarte optimist 🙂

      Și eu merg pe un egal, dar nu o să și pariez pe el. Niciodată nu am pariat pe vreun egal :)) Cel mai probabil o să îmi pun banii la bătaie pe calificarea grecilor.

Leave a Comment.