Sportul nostru naţional – Dota

Sala Polivalentă din Bucureşti a găzduit la finalul lunii aprilie a cincea ediţie de DreamHack. Este un festival la care se strâng fete şi băieiţi, în special băieţi, din toată lumea, pentru a se juca.
Jocuri pe calculator, în reţea. Care este marea brânză la treaba asta?

25.000 (douăzeci şi cinci de mii) de spectatori! Şi intrarea nu a fost liberă. Un bilet a costat între 40 şi 300 de lei. S-au strâns la Polivalentă 25 de mii de plătitori, iar online încă 300 de mii. Pentru a urmări meciurile de Counter-Strike şi Dota.
Ca să vă faceţi o idee despre amploarea fenomenului:

comentatori dota

Aceasta este una dintre ligile analiştilor şi comentatorilor de Dota.

Cu siguranţă există şi cluburi, antrenori şi sponsori implicaţi în noua ramură sportivă. Veste excelentă pentru sportul românesc. După ce am reuşit să îngropăm gimnastica şi canotajul, avem, în sfârşit, un nou sport la care ne pricepem. O spun fără vreo urmă de ironie.

Românii şi esticii migdalaţi sunt cei mai buni jucători de Dota. În urmă cu mulţi ani, obişnuiam să intru pe tot felul de “camere” online. Da, în tinereţile îndepărtate, am fost şi eu jucător (amator) de Dota.

Preferam să găsesc camere virtuale din alte ţări. Pentru că alea româneşti erau pline cu români. Mult prea buni pentru neiniţiatul de mine. Posibil să fi contat şi faptul că am prins generaţia noastră de aur: Echipa care câştiga ani la rând campionatul mondial.

De ce sunt românii printre cei mai buni gameri din lume? O explicaţie ar fi bagajul genetic. România este recunoscută pentru anomaliile ce apar periodic într-un sistem educaţional falimentar, şi câştigă medalii de aur la tot felul de olimpiade internaţionale.

O altă explicaţie ar fi mediul în care au crescut copiii români născuţi după ’90. Într-o societate sărăcăcioasă, cu posibilităţi limitate, internet cafe-urile au fost adevărate temple.
Până în urmă cu vreo 4-5 ani, românii nu aveau habar ce e aia “After School”. Sporturile erau scumpe, excursiile la fel, spaţiile verzi dintre blocuri, tot mai pline cu rable.

Dar România avea al treilea cel mai rapid internet din lume. Şi printre cele mai ieftine. Acum am căzut pe locul 6, fiind devansaţi de, surpriză, esticii migdalaţi! (Hong Kong, Coreea de Sud, Singapore, Japonia).

Aşadar, fără să vrem, am creat mediul ideal pentru viitoare generaţii de campioni mondiali. Uite că avem şi noi, nu doar vecinii.

În urmă cu 3 zile, Naționala U20 de fotbal a Serbiei a câştigat Campionatul Mondial în fața Braziliei.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

8 Comments

 1. In Dota 2 (jocul pentru care se organizeaza campionatul, ca nu stiu cine mai joaca primul Dota), romanii n-au avut cine stie ce perfomante in ultima vreme (ma indoiesc chiar si de acel loc 6). Vorbim de versiunea pe Steam, gratuita, dar care implica totusi o participare la comunitatea Steam mai nou (deci si niste bani lasati pe-acolo). Eram oricum sub ucrainieni (cu sau fara Navi ai lor). Am inteles insa ca avem crestere pe Hots (Heroes of the Storm), un joc ascuns in spatele unui Paywall. Nu stiu cum stam pe League of Legends si alte Moba-uri.

  Altfel, am fost la prima editie DreamHack si ce mi-a atras atentia a fost media de varsta, mult peste cea a adolescentilor la care te-ai fi asteptat (pe plan international, fenomenul e imens – pot recomanda vreo 3-4 filme pe tema aia, daca intereseaza pe cineva, dar pe plan local comunitatea este inca mica si se cam reduce la grupul utilizatorilor si platitorilor pe Steam, adica la maxim 2.5 milioane de oameni, din care vreo 900 000 activi).

  Reply
  • Dani, cum e aia sa fi fost pe locul 3 si dupa ce am fost devansati de patru tari sa picam pe locul 6? 🙂

  • Of, tare ambiguu trebuie sa fi iesit paragraful asta de intelege fiecare altceva decat am vrut 😀
   “Dar România avea al treilea cel mai rapid internet din lume. Şi printre cele mai ieftine. Acum am căzut pe locul 6, fiind devansaţi de, surpriză, esticii migdalaţi! (Hong Kong, Coreea de Sud, Singapore, Japonia).”

   La capitolul “viteza internet” am fost pe locul 3 in lume.
   Acum suntem pe locul 6. Suntem devansati de 5 tari, ca de-aia suntem pe locul 6. Cele 4 din paranteza si inca una pe care am omis-o :))
   Israel

   PS: devansati cu sensul de “întrecuţi”, “depăşiţi” la capitolul respectiv.

  • Dani, am inteles ce inseamna devansat, nu-mi iesea insa numaratoarea. Ori locul 6 era gresit, ori tarile care ne-au intrecut erau prea putine…:)

  • Imi si imaginez un summit la care sefii statelor poarta tricouri personalizate Dota:
   Obama – First blood, as indeed I am first in everything
   Erdogan – Moonlight shines upon the guilty and the innocent alike
   Merkel – Make way for your Queen
   Putin – Okay, let’s blow something up!
   Iohannis – They have megacreeps. Just go hide in the fountain.

Leave a Comment.