Jocurile olimpice nu sunt despre medalii

Bocet şi suspin pe câmpia păstorească, nepoţii dacilor au dat în depresie din cauza olimpiadei. Cum să nu avem măcar o medalie? Noi, românii, nicio medalie, cum aşa ceva?!
Da, olimpioţii lui Zamolxe, geniile interstelare care au unit Vf. Omu şi piramidele egiptene prin tuneluri secrete nu sunt în stare să ia o amărâtă de medalie. Una, bă, una! Să se bucure si puiul de dac rămas acasă.

Şi parcă n-ar fi dacul atât de negru dacă…

olimpiada

Nuuuu! Ungurii pe locul 5 în LUME! Deja au cinci medalii de aur. Şi noi, noi? O tinichea de bronz măcar, hai că se poate!

Este posibil, ca într-un final apoteotic, să vâneze şi “ai noştri” ceva. Pentru puii de acasă. Care râgâie în fotolii şi înjură, cu spume şi seminţe revărsate peste buric.
Sincer, aş prefera să nu, dar avem şanse la scrimă (posibil şi tenis dublu masculin şi gimnastică masculin).

Aş prefera să nu, pentru că nu văd rostul. De ce TREBUIE să câştige puii de dac medalii? Ca să ce? Să ne umflăm DIN NOU orgoliul cu tâmpenii naţionaliste? Medaliile astea au fost pentru noi stupefiante, droguri din categoria “Ce meseriaşi suntem!” Noi, românii, în top 10. Noi, românii, cei mai buni din lume la gimnastică. Cei mai buni din lume la dat în bărci. Cu pagaia ruptă!

Noi, românii, nu avem spitale, drumuri, educaţie, decenţă, politicieni, strategie, economie, în principiu nimic din ce ar trebui. Dar nici nu avem nevoie. Pentru că Nadia. Suntem miezul miezurilor şi avem o stivă de medalii care ne demonstrează irefutabil valoarea. Orice supărare trece când se ridică tricolorul deasupra unor fetiţe de 14 ani şi, la a treia încercare, organizatorii nimeresc CD-ul cu “Deşteaptă-te române”.

Mi-ar plăcea să terminăm cu prostelile astea; frizează până şi în cazul unor popoare care într-adevăr au investit în sport. Noi, pigmeii rupţi în fund, vânătorii de medalii.
Jocurile olimpice nu mai sunt de foarte mulţi ani întrecerea puritană a titanilor din sport. Poate a titanilor dopaţi din sporturi care nu interesează pe nimeni. Decât o dată la 4 ani.

Cei mai buni sportivi din lume (din sporturile care într-adevăr contează) nu se omoară cu spiritul olimpic şi goana după medalii. Fotbaliştii îşi văd de cluburile lor, baschetbaliştii strâmbă la rându-le din nas, iar tenismenii pleacă acasă după încălzire.

Este pueril să ne uităm la jocurile olimpice ca la competiţia sportivă supremă, în epoca Meldonium şi a salariilor cu şapte zerouri.
Fiţi bucuroşi că încă mai participăm la atâtea sporturi şi ne permitem deplasări până în Brazilia.

Mai multă pâine, mai puţin circ, nu fiţi chinezi!

*min. 2:10

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

14 Comments

 1. Spiritul olimpic din pacate s-a inecat de ceva vreme, in groapa financiara a marilor competitii sportive. Succesul se traduce exclusiv in bani, iar sporturile care nu reusesc sa atraga bani, practic nu exista.
  Olimpiada nu ar mai exista daca nu ar fi o resursa de imagine politica importanta pentru fiecare tara participanta, atat pe plan intern cat si extern.

  Din pacate clasa politica s-a urinat cu jet, pe aceasta resursa de imagine politica, care este sportul in general si olimpiada in special.

  Acelasi lucru l-a facut si cu toate domeniile strategice: infrastructura, cercetare stiintifica, sanatate, educatie, resurse naturale, turism.

  Cu jet!

  Reply
  • Bulache,de unde i-ai găsit mă p-ăștia doi, pe Fomescu și Corban? DIn desene animate cumva? :))))))))))))) Corban zici că e Șrek în mizerie, iar Fomescu seamănă cu Grinch ăla care a furat Crăciunul :))))))))) Fomescu de fapt zici că e un orc :)))))))) Zici că e bunicul orcilor din Stăpânul Inelelor :)))) Ce dracu mă, de unde i-ai găsit mă frate :)) Tu mai arăți a om decent cât de cît da ăștia doi zici că-s din desene animate, frate :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

  • ”Bunicul orcilor din Stăpânul Inelelor” – asta merită o bere bună, poate chiar două. Da, eu i-am aprobat comentariul, am râs cu lacrimi.

 2. La spadă le-am bătut pe americance, acum le batem pe rusoaice. Vom fi în finală. Trebuie să ținem cu românii care sunt acolo, că și noi suntem români. Bine când spun NOI, mă refer la mine și la alții, că tu nu eșt român Corbane, ești un jidan.

  Nu să fim defetiști și să mâncăm căcat . Dacă pierd nu tre să îi criticăm ca pe niște nimicuri, ci tre să căutăm cauzele.

  Trebuie să avem mentalitate de învingatori. Ce dacă vine City? Au tot două mâini, două picioare! Îi spulberăm , asta tre să fie gandirea mentalitatea, să îi rupem. Nu defetism mizerabil.

  AUUUUU! AUUUUU! AUUUUU!

  Reply
  • Nimeni de aici nu critica sportivii, ci sistemul. Sportivii sunt nevinovati, ei trebuie laudati ca au ajuns asa de departe, in ciuda conditiilor mizerabile de la noi.

  • Nu e ca şi cum aş fi scris în articol că avem şanse la spadă, tenis masculin şi gimnastică masculin. Faptul că vom câştiga o medalie sau două la olimpiadă nu schimbă nimic. Decăderea este evidentă, sportul a ajuns la acelaşi nivel cu restul României.

  • Unii sportivi se incapatineaza sa faca performanta, indiferent de conditii. Pentru o medalie sacrifica tot, scoala, sanatate, familie, prieteni. Ca sa constate la cativa ani dupa medalie, ca nimeni nu-si mai aduce aminte de ei.

 3. Și hai să-ți mai spun un secret, oltene puțin la minte, de ce grăsanul se va duce la vale. A făcut o mare eroare ANUNȚÂND CĂ M-A MIERLIT VIRTUAL. Dacă m-ar fi mierlit tacit, fără să anunțe, lumea poate ar fi crezut că eu am renunțat de bună voie să mai comentez. ceea ce am făcut, eu am renunțat, înainte de a îmi face el acel post funebru, eu l-am înjurat și i-am spus că nu mai comentez la el. Și prostu în loc să mă mierlească tacit, a făcut-o cu surle și trâmbițe. Și-a semnat condamnarea bulangiul, pentru că acum fanii mei, peste 1000 lejer ultrași duri i-o vor da la… … exact!- papastroacă! La papastroacă. Adică în muie, în muian :)))
  Că mâncai tu căcat că domle nu au comentat decat cativa. Păi au comentat și sub formă de caterincă. Avea vreunu tupeu să comenteze ceva in favoarea mea, să-mi ia apărarea? Nu-i CENZURA TURCU? Erdoganu ăsta tătar care mi-a dat puciul ăsta. Exact ca la turci. A arestat acum, a băgat în spam toată opoziția, toți care mi-au luat apărarea :)) nimeni nu îl contrazice, nimeni n=are voie să sufle în fața acestui tătar, ce să spun.
  Tu ești un gunoi, faci parte din lingăii lui

  Asta a fost greșeala lui că m-a mierlit virtual public, dacă o făcea tacit n-ar fi pierdut. Așa va pierde multă audiență, iar eu nu pot decât să mă bucur.

  Reply
 4. Apropo de unguri. M-am uitat pe un clasament all time al jocurilor olimpice (iarna si vara). Ungurii sunt pe locul 10!!! Romania pe un onorabil loc 18, dar in mod clar mult dupa Ungaria.

  Reply
  • Mi se pare stupid modul în care se fac clasamentele astea. Dacă eu, Vanuatu, iau o medalie de aur, iar tu, Togo, iei 99 de argint, eu sunt mai bun! Sunt peste tine în clasament.
   O medalie de aur este mai apreciată decât o infinitate de argint. Mi se pare stupid şi nedrept. Se merge pe logica “Ori eşti primul, ori eşti degeaba”.
   Mi se părea mai corect să facă un sistem simplu, cu puncte. Aur – 10 pct, argint – 5 pct, bronz – 2 pct. Iar la final se adună punctele pentru fiecare stat.

  • Fraugedank, ai auzit oferta, da?
   Spui cine eşti sau îngropat vei rămâne. Nu mai există variante de mijloc :))
   Următorul tău comentariu, dacă vrei să mai fie citit înainte de a intra în Trash, trebuie să conţină deconspirarea.

  • Dani, da, la prima vedere pare stupid si oarecum nedrept sistemul, INSA daca te uiti pe clasament, vei vedea ca natiunile cu cele mai multe medalii per total (aur-argint-bronz) sunt in topul listei, ceea ce inseamna ca au si cele mai multe medalii de aur. Exceptiile sunt irelevante.

Leave a Comment.