Sfada cu polițaii

Se bate monedă grea zilele astea pe reacția turmei de privitori la o acțiune decisivă a poliției în cazul unei treceri pe roșu. Ce mârlani, dom’le, ce înapoiați, ce societate de căcat e asta care nu pricepe că dacă nu respecți legea e normal să fii pedepsit…

Și așa e, că te-apucă plânsul de fiecare dată când dai piept cu strada și vezi nesimțirea, bădărănia și lipsa de obraz cu care românul se comportă și încalcă reguli atât de ușor de respectat.

DAR

Măi, băieți, noi uităm ce poliție avem? Noi uităm cine-i de vină pentru zeflemeaua asta vis-a-vis de lege?

Coruptă de la mic la mare, de la polițistul de șosea până la șeriful de capitală, plină ochi de avuții imposibil de explicat, împănată cu înceți (că nu durează juma de oră să scrii trei linii de proces verbal degeaba) care ajung în funcții grele, de prestigiu, promovați nu pe eficiență ci tocmai pe uitatul în altă parte la afacerile rechinilor.

La orice privire pe care o aruncă DNA-ul spre o secție, pleacă de acolo nu unu-doi polițiști ci mai toți…

Să recapitulăm: aproape toate cadrele de conducere au fost numite pe considerente politice/economice și aproape toți agenții sunt deschiși la șpagă, la plan de amenzi, la trecut cu vederea faptele puternicilor, adică exact la tot ce nu ar avea ce căuta în sânul organului de aplicare al legii.

Și să nu credeți că s-a schimbat mare lucru acu că-l avem pe Godină pe facebook și pe Cioloș la guvern. De exemplu, se strânge taxă pentru examenul de conducere, o sută două de euro acolo… acu 18 ani nu se strângea…

În condițiile astea eu nu văd de ce așteaptă poliția sau noi, ăștia super educați, miezul României curate, ca cetățeanul de rând să-i respecte pe ei sau legea, când tocmai exemplul lor este exact contrar.

Deși sunt de acord că huiduielile asupra unor agenți care-și fac treaba sunt un semn de mizerie, l-aș vedea în primul rând ca pe un indicator al stării poliției nu al societății. Când un sfert de secol ai văzut, că toată lumea a văzut, cum poliția fură, protejează infractori și își găsește puterea doar când e vorba de cei de la care nu are ce primi, e greu s-o sprijini și s-o aplauzi la scenă deschisă când își umflă penele pentru nimicuri.

*Nu încurajez lipsa de respect pentru uniformă și consider normală ducerea la secție a unui om ce refuză să se legitimeze, ca orice amendă și sancțiune dată conform legii. Să nu vezi însă ”meritul” instituției și s-arunci cu zoaie doar într-o parte mi se pare și nedrept și stupid.

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

5 Comments

 1. La mine se fac curse pe bulevard, măcar o dată pe săptămână. Acum chiar mai des, că e frumos afară. După 1 noaptea aşa îi auzi “Vium! Vium! Viuuum!” Se pun şi în paralel, câte unul pe bandă, şi turează motoarele vreo 30 de secude în continuu, până să-şi dea drumul. Au maşini meseriaşe ce-i drept, nu doar bmw-uri din ’99.
  La finalul cursei, băieţii şi fetele trag la OMV-ul de peste stradă (cred că se cunosc cu vânzătorul sau ceva). Îşi cumpără chestii să “ude” competiţia şi începe cheful cu başii în blană “Aş da zile de la mineeee” – Tremură blocurile (la propriu) pe manele cu bas. Asta se întâmplă pe la un 2 noaptea aşa, la finalul curselor.

  Na, tineret, ce să le faci?.. Dar de fiecare dată m-am întrebat unde rahat este Poliţia Rutieră? Nu vezi cozoroc când se distrează tineretul. Acum nu mai întreb, am aflat. Sunt toţi în misiune să anihileze pietonii nebuni.

  Reply
  • De asta întrebarea ”voi altă treabă nu aveți?” pe cât e de absurdă, pe atât e de legitimă :).

 2. Si totusi, Politia de astazi este cu ani inaintea celei de la finalul anilor ’90 si din anii 2000 (si la propriu si la figurat). Gasesti si agenti tineri, gasesti si oameni bine intentionati, inclusiv in conducere. Da, au mult de recuperat la nivel de imagine (desi se descurca binisor pe Social Media in ultima vreme), dar prefer sa incurajez efortul, indiferent cat de mic sau mare este.

  Reply
  • Și mie mi se par ăștia tineri din total altă lume față de cei de-acu 10-15 ani și bineînțeles că orice aplicare a legii e de susținut.

   Nu vreau însă să fim nedrepți și să punem la zid doar o parte a problemei, ci să arătăm cu degetul atât spre o societate civilă care nu înțelege că o încălcare minoră a legii trebuie să atragă o pedeapsă cât și spre o poliție care timp de un sfert de veac s-a ocupat cu orice altceva decât apărarea nediscriminatorie a legii.

   Numai când mă gândesc cu câtă lejeritate sunt încă tratate furturile și găinarii de rând m-apucă bâțul…

  • Da, aici ai dreptate si in general apare vesnicul argument: Si eu ce sa fac? (urmat de “veniti sa depuneti o plangere”). In multe cazuri, argumentul este legitim (oamenii n-au logistica suficienta si asta este cunoscut), dar in altele, parca ai vrea si numai consolarea aia de tip “O sa facem tot posibilul” (n-am fost pus in situatia asta, din fericire, si sper ca nici nu o sa fiu).

Leave a Comment.