Românii sunt cea mai inteligentă nație de pe pământul ăsta, se știe clar – păi nu există geniu în istoria lumii care să nu fie și-un pic român, că doar așa aflăm de prin toate paginile pline de sentiment național.
E bun românul la inventat toate cele și la soluționat miezul problemelor omenirii, la o singură chestie nu-l prea duce capul: la făcut legături de-a dreptul evidente pentru alte nații europene, mult inferioare nouă.
Nicio legătură între mersul economiei, taxele plătite de mediul privat și buget. Nu, statul stă de fapt pe o grămadă de bani, total independentă de piață și numai nenorociții ăștia de guvernanți nu vor să ne dea la toți de-un Ferrari și-o vilă la munte. Noroc cu pesedeii, că știa-s băieți buni…
Nicio legătură între pomana electorală din campanie, jupuirea mediului privat pentru acoperirea găurilor din buget rezultate, creșterea adaosului și forțarea randamentului muncii la privați și scăderea nivelului de trai a beneficiarului pomenii. Noroc cu ăia ne-au dat, dacă acu o ducem mai prost, îți dai seama cum am fi dus-o fără ce-am primit…
Nicio legătură între averile imense adunate de clasa politică și sărăcia lucie în care disperă jumătate din populație, nicio legătură între diplomele cumpărate și incompetența teribilă, nicio legătură între intratul pe pile și lucrul făcut prost.
Nicio legătură între hoția de la locul de muncă și străzile care se sfarmă la primul dezgheț, nicio legătură între cumpăratul de chilipiruri fără acte și furtul din locuințe, nicio legătură între neplata biletului și rugina autobuzului.
Nicio legătură între aruncatul gunoiului pe stradă, înghesuitul în față ca oile, căutarea portițelor legale la orice, șpaga pentru fentarea regulilor, scandalul și agresivitatea când ți se atrage atenția că te porți greșit, nicio legătură între astea și disprețul cu care se uită vesticii la noi. Nuuu, sunt doar niște invidioși, că ei n-au inventat nici stiloul nici penicilina.
Nu are vreo vină românul pentru ce se întâmplă cu țara asta. Cum ar putea să aibă dacă el n-are nicio legătură?
Vlad B PopaScriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional. Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati |
---|
Prin 2007 lucram in zona PR-ului politic si voiam cu niste amici sa fac un sondaj la nivel de populatie, inaintea alegerilor europene (pentru Parlamentul European) de atunci, dar si inaintea viitoarelor alegeri locale (cele din 2008).
Nimeni, dar nimeni nu facea legatura intre legislatie, parcul din fata casei demolat de Primarie si obsesia cu care isi lasau stampila pe aceeasi imbecili (sau nu o lasau deloc, in cazul cetatenilor sectorului 5, unde tot castiga Vanghelie).
E înfiorător cum singurele chestii pe care bugetarul le leagă de putere sunt salariul/pensia, iar cel din mediul privat nu e nici el departe, ci mai ia în considerare și impozitul. La ambii vorbim de strict ce ține de ei.
Asta apropo de “hai sa-i lasam pe oameni sa-si calculeze si plateascca singuri impozitele”. Hai sa nu-i lasam, dar macar sa le trimitem o fisa acasa, sa vada cat platesc.
Chiar – nu a sărit poporul în sus acu câteva luni că li se mărește colosal impozitul(când au vrut să treacă contribuțiile de la angajator la angajat ca să fie mai ușor de primit la buget)? Habar nu aveau că angajatorul mai plătește și el contribuții pentru fiecare angajat, de unde să înțeleagă mutarea?
Daca nu simti cand ti se baga mana in buzunar, n-ai de ce sa te revolti. Ca in vremea comunismului: aveau toti aceeasi cafea cu naut si aceiasi “adidasi” pe masa? Perfect. Nu conta cat se fura de la fiecare.