Capul lui Motzöch

Sub presiunea opiniei publice, preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, l-a decapitat pe neamţul Daum. L-au împins atât rezultatele proaste cât şi guralivii din presă. Până a făcut ditai saltul pe toată lungimea diametrului: din punctul “ne trebuie mentalitate nemţească!” până în “tot românul lucrează mai bine cu ai lui”.

Întrebat dacă poartă şi el din vina rezultatelor, Burleanu s-a fofilal burlesc. În futila-i apărare, a început să arunce căpăţâni şi sânge, până a lovit inadecvarea absolută “Oameni ca Becali au distrus fotbalul românesc!”
Culmea, deşi argumentul Becali are validitatea unei copiuţe scoase din mânecă de elevul leneş, s-au găsit foarte mulţi care să-l aprobe. Da, domne, aşa e… Becali! Becali a distrus.

Dacă mai era cazul de noi dovezi, pentru mine aceasta a fost suprema: Răzvan Burleanu este principalul vinovat. Un papion stingher, un cărăuş de hârțoage rătăcit prin lumi străine, pe care nu le înţelege şi, mai grav, le repudiază sub maglavaisul de infatuare şi ignoranţă.
Pentru cei care nu suferă de aceeaşi obtuzitate (demnă de un conducător FRF) este facil următorul exerciţiu de imaginaţie: Cum arăta fotbalul românesc fără Becali?

Era şi la noi ca-n Germania şi Anglia? (exemple alese tot de şeful FRF: Credeţi că în Germania şi Anglia ar avea loc patroni ca Becali?) Pogorau şi la noi șeicii pe ghirlandele din petrol? Aveam 3 sau 4 echipe în grupele Champions League?
Cât de performantă ar fi fost Steaua lui Isteţescu în comparaţie cu FCSB-ul lui Becali? Ce l-a împiedicat (şi încă îl împiedică) pe Isteţescu să investească în alt club?

“Becali este un exemplu negativ! Un caraghios, un limbut”
Exemplu negativ pentru cine? Dacă vorbim despre fotbaliştii români, Becali poate fi lejer titlul unui pomelnic de conduită sănătoasă: Să nu bei alcool în exces, să nu fumezi, să nu preacurveşti, să nu te cerţi, să fii muncitor, să nu-ţi risipeşti banii câştigaţi într-un an pentru o maşină!

Exemplu negativ pentru copii, pentru tinerii care încă nu s-au convins dacă vor să ajungă medici ori bişniţari? În loc să-l ponegrim pe Becali, cum ar fi să le oferim copiilor alte exemple? Elucubraţiile becaliene apar în Click, Libertatea, Gazeta Sporturilor şi alte câteva fiţuici ori emisiuni de cancan. Dacă îl excludem pe Becali din acest mediu gazetăresc insalubru, am rezolvat problema! Sau hai să fim drastici până la capăt: să-i excludem pe toţi! Ce punem în loc?

Răspunsul la întrebarea “Ce punem în loc?” este singurul motiv pentru care există funcţia ocupată de Răzvan Burleanu. Iar el, stingherul cu papion, ignoră cu nesimţire întrebarea. Mai mult, are “inspiraţia” să ne prezinte ca exemplu negativ cel mai performant finanţator al unui club românesc de fotbal. Singurul club care a funcţionat profitabil în ultimii 15 ani.

Nu, nu este suficient capul lui Motzöch!

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

Leave a Comment.