Legile noastre ne depăşesc

fotbalDe multe ori am impresia că legile noastre au fost aduse de o civilizaţie superioară, pasionată de puzzle-uri. Am primit nişte tăblițe de piatră, scrijelite lapidar într-un limbaj codificat. Le-am studiat încruntaţi, ca orice primate ambiţioase, şi, incapabili să desluşim criptarea, le-am găsit rapid altă întrebuinţare – Acum ne pălim reciproc cu ele peste ceafă şi strigăm “Dreptate!”

Nu sunt un cunoscător al legislaţiei, cum bine semnala colegul Vlad. Nici nu mă pot decide care legi ni se potrivesc (dacă o fi vreuna) şi care sunt banale instrumente de spart capul. Dar le văd efectele păgubitoare de fiecare dată când îmi intersectează spectrul de interes. Efectele din sport, de exemplu (fotbal în mod special).

Cu tăbliţele în mână, am săltat oamenii răi din fotbalul românesc. Nu pe toţi, dar câţiva guguştiuci care s-au gudurat prea mult în vârful gardului. Inevitabil, au atras invidia şi ura dobitoacelor care nu pot zbura din ogradă. “Guguştiucii v-au furat grăunţele!” – strigă cineva, prefăcându-se că a desluşit tainele tăbliţelor. “Daaa! Să-i opărim şi să-i jumulim!” – jubilează dobitoacele din ogradă.

Aşa o fi fost. Guguştiucii se hrănesc cu grăunţe şi n-am văzut vreunul preocupat de muncile câmpului. I-am opărit, i-am jumulit, am sărbătorit. Şi unde am ajuns?
Avem astăzi un fotbal falimentar (cu acte) în care niciun privat nu mai vrea să investească. Da, dar măcar este un fotbal curat! Curat şi sănătos!
Aşa să fie?

Echipele din prima ligă au ajuns să fie ţinute în braţe de stat. Sunt finanţate de primării. Este sănătos fenomenul? Din nou, mă uit la efecte:

Pandurii Târgu Jiu şi ACS Poli Timişoara se duc cu paşi mari spre faliment – nu mai vin bani de la stat. Târgu Mureş, Chiajna şi Voluntari se răsfaţă în linişte şi confort (chiar în condiţii luxuriante, dacă ne uităm la jucătorii aduşi) – Din banii aceluiaşi stat!

Unii slujbaşi ai statului au considerat că este inutilă finanţarea unei echipe cu şanse la titlu (Pandurii), a uneia care poate aduna zeci de mii de suporteri (Poli Timişoara). Sau, depăşind pârleazul fotbalului, a uneia calificată în primele 8 din Europa – HCM Baia Mare, echipa de handbal care a rămas fără finanţare, imediat după ce s-a calificat în sferturile Ligii Campionilor.

Alţi slujbaşi ai statului găsesc de cuviinţă să investească milioane de euro în echipe care adună 100 de suporteri în tribune, doar momiţi cu mici şi bere gratis.
Marş d-aci cu Pandurii, Poli, HCM! Chiajna şi Voluntari sunt viitorul!
Numai că viitorul lor este ombilical legat de al primarilor. Când le expiră mandatul sau îi omeneşte Codruţa, din faimoasele proiecte sportive rămâne doar o cenuşă foarte scumpă.

Colac peste pupăză guguştiuc, MApN plăteşte peste 100 de mii de euro unei firme fantomă care face evaluarea mărcii Steaua: 57.306.150 Euro.
Ok, ăştia sunt bani fictivi pe care nimeni nu îi va vedea vreodată. Dar suta de mii a fost plătită tot din traista statului. Măcar au dat lovitura cei doi angajaţi ai firmei de evaluare. În toată activitatea lor obscură nu au încasat atât.

Sunt foarte bucuros cu legiuitorii, Codruţele şi arestările filmate HD în prime time. Fără ironie, chiar sunt. Ai furat grăunţe, ciocul mic şi la colivie! Nu înţeleg totuşi efectele.
Propunere – după ce terminaţi pălitul peste ceafă, zic să mai citiţi tăbliţele o dată. Poate n-aţi înţeles bine. Nu pot crede că o civilizaţie superioară a scris asemenea bazaconii.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

15 Comments

  1. Foarte bine punctat, Dani.

    Din pacate Romania nu are o schema de tratament (o strategie), care sa poata izola si distruge agentii patogeni din sistemul corupt, permitand organismului sa se refaca si sa se insanatoseasca. Justitia la noi stie sa aplice doar chimioterapia clasica, indiferent de boala de care sufera pacientul si de starea lui clinica.

    Romania este din acest punct de vedere inca in evul mediu. Tehnicile folosite de Justitie in combaterea coruptiei sunt arderea pe rug si tragerea in teapa in mujlocul pietei, strict dupa traditia lui Vlad Tepes, totul spre deliciul publicului insetat de sange.

    In acest tablou, Johannis parca e picat de pe alta planeta. 🙂

    Reply
    • A picat pe nepregătite. Fără valul de emoţie dintre cele două tururi, care a dus la cea mai spectaculoasă răsturnare de scor din istorie, românii nu ar fi ales Iohannis.
      Se vede cu fiecare ocazie că au ales corect (din punctul meu de vedere), dar din motive false.

    • Hary, cand ai 2,3 agenti patogeni poti lupta impotriva lor; cand inclusiv “celulele albe” lupta impotriva ta nu prea ai cum sa rezolvi altfel.

    • Attilla,
      Daca ar fi cum zici tu, pacientul ar fi murit deja. Adica Romania nu ar mai putea functiona ca stat.
      Nu e totul stricat si putred in tara asta, trebuie insa sa ai un plan, o strategie coerenta de reconstructie si trebuie sa iti doresti sa investesti in ea.
      In acest moment nu vad niciun efort in directia asta, a reconstructiei. In continuare pleaca oameni din tara, pentru ca nu au un viitor aici, pentru ca nu exista perspective in domenii strategice precum sanatate, invatamant sau institutii publice.

      Tot efortul este concentrat pe anticoruptie. Toti politicienii sunt urmariti, toti sunt suspecti, nimeni nu mai este credibil. Inclusiv presedintele.

      Nimeni nu se gandeste ce se intampla dupa ce toti platitorii de taxe si impozite vor pleca, lasand in urma doar pensionarii si asistatii sociali. Dar e bine, ca macar i-am bagat pe toti vinovatii la bulau. Eu unul m-am saturat de circul asta justitiaro-mediatic. Vreau sa vad ca se trece la un alt nivel, vreau sa vad ca incepe reconstructia tarii. Vreau sa vad proiecte, investitii si oameni care-si fac treaba.

    • @hary: si cum vrei sa vezi proiecte daca totul e inecat de coruptie? si eu m-am saturat de circ, poate lucrurile se pot face mai finut, dar oamenii pleaca din tara si n-au un viitor nu din cauza circului, ci din cauza coruptiei si a nepasarii statului.

  2. Hary,daca eram convins ca totul e stricat si putred si nu mai aveam nici o speranta, ramaneam ca cetatean de mana a treia intr-unul din locurile pe unde m-a purtat munca.

    Hai sa facem un exercitiu: hai sa luam autostrada de-o vrea Dacia sa poata sa-si trmita tirurile cu masini la export; faptul ca s-a inceput Bucuresti – Brasov si s-a ignorant ideea francezilor crezi ca a fost numai vina lui Ponta? sau au mai fost si alti “populisti”? crezi ca in stadiul asta se poate starpi ideea de spaga pentru orice activitate numai din educatie?

    Reply
    • Attilla,
      vezi lucurile prea atomic. In acest caz prezentat de tine, problema nu a fost spaga. Francezii ar fi dat spaga cat cuprinde numai sa se faca blestamata aceea de autostrada.
      Este vorba despre incapacitatea Romaniei de a realiza proiecte de asemenea anvergura. Lispesc profesionistii care sa poata initia, organiza, urmari si implementa proiecte de mare anvergura. Mai este si frica demnitarilor de a misca un deget fara a risca parnaie. Cine ia decizii politice in Romania de astazi, risca sa se trezeasca cu DNAul la usa.

    • Pai da, demnitarii au frica de DNA si parnaie pentru ca nu sunt obisnuiti sa faca lucrurile corect si legal, nu-s in stare sa respecte niste reguli, niste termene si sa nu ia spaga.

    • Perkele,
      “demnitarii au frica de DNA si parnaie pentru ca nu sunt obisnuiti sa faca lucrurile corect si legal, nu-s in stare sa respecte niste reguli, niste termene si sa nu ia spaga.”

      Din pacate nu mai este asa demult. Acum foarte multi demnitari bine intentionati, care chiar vor sa faca ceva pentru comunitate, se tem sa aplice legea pentru ca poate fi interpretata gresit si atunci se fac vinovati de coruptie si risca sa faca parnaie. Din pacate nu avem o lege care sa reglementeze clar sustinerea sportului din bani publici.
      Unele orase isi asuma riscul, altele nu. De aceea avem situatia descrisa de Dani in articol.

    • Cand aproape fiecare demnitar bine intentionat cheltuie in campania electorala de cateva ori cuantumul salariilor pe care le va primi daca va fi ales, mi-e greu sa cred bunele sale intentii. Asta in orasele mari, ca sunt sigur ca in unele comune si comunitati mici, exista oameni bine intentionati si pentru ca mizele sunt mult mai mici. Si oricum, fiecare demnitar are partidul in spate, care are finantatorii sai care trebuie sa castige anumite contracte si care au rude care au nevoie de un loc de munca si asa mai departe.

      Unde ai dreptate e ca si oamenii bine intentionati nu prea au ce sa faca pentru ca se lovesc de un zid de birocratie si legi complicate.

  3. Nu stiu in ce stat normal si sanatos financiar statul finanteaza in mod direct echipe de fotbal, mai ales ca Targu Jiu, Targu Mures, Iasi, Botosani sau Timisoara nu-s chiar orase care au buget prea mare si nu mai stiu cum sa-l cheltuie.

    Iar in ultimii ani, fotbalul a devenit un fenomen de nisa in tara la noi, a se vedea cifrele de audienta la TV si numarul de spectatori care vin la meciuri, de ce sa investeasca statul in fenomene de nisa?

    Unul dintre raspunsurile la ce a intrebat Corban: prin finantarea sportului se sifoneaza simplu si eficient banul public, asa ca unor primarii le convine asta (inclusiv ca jucatorii au un salariu pe hartie, iar practic primesc mai putin, diferenta mergand la cine trebuie).

    Ca sa avem un fotbal curat trebuia sistata complet finantarea de la stat (in afara de baza materiala, stadioane si locuri unde se poate face sport trebuie finantate si de primarii), 99% din cluburi sa dea faliment si sa pornim de la 0 cu cati bani avem si cu cat ne permitem.

    Reply
    • Perkele,
      Fara finantare de la bugetul local, Real Madrid nu ar exista ca echipa. Nu mai vorbim despre Bundesliga, care si ea este sustinuta in mod exclusiv de sponzorizari private si publice.
      Sportul este un interes national si chiar ar trebui sustinut din banii publici!

    • Da, sportul de masa e interes national, de aceea trebuie facilitati sa se faca sport. dar sa cheltui cateva milioane de euro ca sa platesti 30 de jucatori + staff-ul unui club nu e nici interes local, nici sport de masa. Sportul de performanta nu e interes national. In plus, fiecare oras ar trebui sa cheltuie cat isi permite pe cluburi sportive si mai ales pe dezvoltare, adica pe grupe de copii si juniori, care chiar fac bine comunitatii. Ce fac cluburile finantate de stat pentru juniori, de exemplu?

      Iar la Pandurii vorbim de o medie de 1877 spectatori (10% din capacitate) si-n general vorbim de 2-3000 de spectatori pe meci in orase de 100-400.000 de locuitori (conform http://www.liga1.ro/html/clasament_spectatori ). Pentru atatia spectatori merita sa chelui bani?

      Nu am cifre exacte, dar mi-e greu sa cred ca Real Madrid e finantata majoritar de la bugetul local sau din sponsorizari de la institutii publice, chiar daca a fost investigata pentru asta http://www.bbc.com/sport/football/22037966 . Si presupun ca te referi la perioada actuala, nu la cea franchista.

    • In plus, daca ne uitam pe cifrele de mai sus, mediile de spectatori din Romania sunt comparabile cu cele din League 2 si Conference (adica diviziile 4 si 5 din Anglia, tara cu o populatie de 3 ori mai mare decat a noastra).

Leave a Comment.