Marodona din Carpați: Luxemburg – România 5-2

CFR Cluj, campioana României la fotbal, le-a provocat dureri de cap luxemburghezilor de la F91 Dudelange. Amatorii sunt obligați să se prezinte în grupele Europa League, scenariu considerat imposibil la startul calificărilor. În regulă, au dat de pământ cu profesioniștii noștri (5-2 scor general), dar luxemburghezii s-au încins la miuță în luna concediilor. Din septembrie, trebuie să meargă la serviciu, acolo unde sunt remunerați. Păcat de cele 6 meciuri rămase de jucat în grupe.

Am asistat la cel mai amuzant meci de fotbal din istoria competițiilor europene. Au intrat în teren niște maneliști defazați, plătiți cu sute de mii de euro și mințiți c-ar fi jucători de fotbal. Și au venit din Luxemburg niște zilieri, unii care joacă fotbal seara, între job și lista de cumpărături. Maneliștii noștri au fost inferiori tactic, fizic, tehnic, intelectual.

Dudelange m-a impresionat prin normalitate. Știți episoadele când vă uitați la fotbaliștii români și vă prăbușiți în perplexitate? Nu înțelegeți de ce vedeta noastră nu a dat pasa evidentă, simplă, aducătoare de izbăvire. Nu înțelegeți unde aleargă bezmetic. Sau de ce nu a șutat cu poarta goală. Sau de ce a mai făcut un dribling. Sau de ce a pasat la adversar. Sau de ce nu le funcționează circuitele ca unor oameni normali.

Până la meciul de azi, m-am mulțumit cu explicațiile mestecate de corifeii fenomenului: trac, presiune, vuietul tribunelor, gropile din pământ, norii de pe cer.
Astăzi, i-am văzut pe luxemburghezii de la Dudelange. Jucători banali – nu mi s-a părut vreunul capabil să joace într-un campionat profesionist, din primele 50.

Doar că “neproști”. Înzestrați fizic și tehnic suficient cât să țină bășica sub control, amatorii luxemburghezi chiar gândeau înainte să acționeze. Tu, spectatorul, nu mai rătăceai în uluire, totul părea normal. Iar la final, îmbrățișai concluzia: Mare lucru să fii neprost!

Tot azi, echipa finanțată și antrenată de Gigi Becali a fost eliminată de Rapid Viena. Un rezultat previzibil, singurele sezoane de succes pentru steliști fiind cele în care Becali a stat liniștit, la pușcărie. În dulcele iz brânzovenesc, ratarea calificării va fi aruncată în cârca unui copil de 20 de ani, portarul Vlad.
Nu mă dezic de Nea Gigi – Este mare conducător. Imens în spatele gratiilor!

Toate limpezi până acum. Ce nu pot înțelege este obsesia politicienilor (fie că-s primari sau guvernanți) de a arunca sume imense din banii contribuabililor pentru finanțarea prostiei. Credeam că avem destulă, chiar este zăcământul nostru cel mai răspândit. Și mai multă prostie vreți?!

Zeci, sute de milioane, miliarde investite în breasla maneliștilor defazați. Finanțăm golănia, putoarea vulgului, derbedeii care aruncă fecale în jandarmi. Și ne smiorcăim că au crescut salariile medicilor.
În anul 2018, mi se pare mai stupid să investești bani într-un stadion decât în Catedrala Neamului.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

3 Comments

 1. În meciul cu Hajduk, tot echipa mai norocoasă s-a calificat 🙂

  Steaua a fost în nota normală: în fiecare an, s-a prezentat cel mai bine dintre echipele românești calificate în competiții europene. La fel și acum, mult peste nivelul campionatului nostru. Doar că nivelul campionatului a scăzut atât de mult încât nu mai există repere. În 2013, eliminam Ajax și băteam Chelsea cu 1-0 pe Arena Natională. După doar 5 ani, avem șanse egale cu Hajduc ori Rapid Viena.

  Dudelange pare o echipă de oameni inteligenți, chiar dacă nu sunt fotbaliști de meserie. Nu i-am văzut să facă prostii. Se poziționau corect în teren, pasau corect, gândeau corect.

  Când jucătorii tăi, plătiți cu peste 10 mii euro/lună doar pentru fotbal, sunt eliminați de unii care fac asta din pasiune, trebuie să te întrebi dacă într-adevăr ai “fotbal profesionist” sau doar salarii profesioniste.
  Austria Salzburg probabil și-a pus întrebarea asta în 2012. Astăzi mi se par o echipă foarte puternică; m-a mirat eliminarea în fața sârbilor de la Steaua Roșie.

  Reply
  • Atentie: Austria Salzburg nu e Red Bull Salzburg! Proiectul de la Red Bull este unul foarte ambitios, la Salzburg in Austria si la Leipzig in Germania, au bagat foarte multi bani in scoli de fotbal ultramoderne.

   Red Bull Salzburg e campioana abonata in Austria, deobicei cu echipe tinere, cu jucatori din propria pepiniera. Cei mai buni sunt transferati in Germania la RB Leipzig, in rest mai vand jucatori in campionate puternice.
   Acum 2 ani RB Salzburg a castigat Champions Leage la juniori pana in 19 ani! Asta inseamna ceva in fotbalul mare.

   Scoala de fotbal a celor de la Red Bull Salzburg si Leipzig este poate cea mai remarcabila si profitabila din Europa in acest moment.

   Cu toate acestea, in 2012 au suferit o umilinta de proportii de la echipa din Düdelingen. 🙂

Leave a Comment.