Finala Brazilia – Croaţia

Acesta este programul Campionatului Mondial, Rusia 2018. Simt necasar să-l afişez, nu doar pentru a-mi lua avânt în pronosticuri puerile, dar trebuie şterse din memoria colectivă a online-ului finalele “de vis” Franţa – Brazilia, Portugalia – Argentina ori Brazilia – Belgia. Astea sunt culoarele stabilite, doar urmărind schema putem anticipa o finală.

De ce Brazilia – Croaţia?

Mi se par singurele echipe care au zburat până în Rusia cu gândul să joace şi fotbal. În rest, o legănare a îmbuibaţilor, nişte vedetuţe care șontâcăiesc cu gândul la contractele de publicitate şi la debutul marilor campionate europene.

Importanţa acordată Campionatului Mondial a scăzut odată cu profesionalizarea şi industrializarea fotbalului. Doar dimensiunile terenului şi forma mingii mai seamănă cu Mexic ’86, Italia ’90, SUA ’94 şi Franţa ’98 – probabil ultimul campionat mondial din epoca romantică a fotbalului.

Vremurile când mijlocaşii de bandă stăteau mai mult în jumătatea adversă, nu dublau în permanenţă fundaşii laterali, iar Henry sau Nedved păreau cei mai rapizi, tehnici şi imaginativi fotbalişti din istoria fotbalului. Sau când mijlocaşii centrali se preocupau mai mult de construcţie, nu de distrugere, iar Rivaldo, Carlos şi Pernambucano rupeau plasa în fiecare meci. Mai greu astăzi, când ai permanent în faţă doi închizători gata să devină kamikaze.

Vremurile când “jucătorii-vedetă” nu aveau salarii de 20-30 mil. anual şi nu ajungeau la turneul final complet storși de vlagă şi de motivaţie.
În septembrie deja încep campionatele mari, asta înseamnă că în august se reunesc loturile şî încep pregătirile. Câţi jucători sunt dispuşi să rişte vreo accidentare în luna iulie? Câţi mai aveau energie la începutul lui iunie, după ce au jucat pe zeci de milioane până la sfârşitul lui mai?

Pronosticuri:

Uruguay – Portugalia: Se califică Uruguay – singura echipă fără gol primit (nici adversarii nu au fost cele mai strălucitoare becuri din candelabru). Portugalia joacă mult sub nivel, doar un accident ar putea s-o arunce în sferturi.

Franţa – Argentina: Se califică Franţa – o echipă care joacă prost, dar nu suficient de prost încât să o împiedice leşinaţii lui Messi.  Apărarea argentiniană mi s-a părut printre cele mai lente şi buimăcite dintre toate participantele.

Brazilia – Mexic: Se califică Brazilia – printre singurii care mimează cu succes fotbalul. Mexicanii au un palmares teribil împotriva sud-americanilor, iar anul 2018 i-a prins cu una dintre cele mai slabe generaţii din ultimele două decenii.

Belgia – Japonia: Se califică Belgia – prea mare diferenţa de valoare pentru o surpriză.

Spania – Rusia: Se califică Spania – deşi au jucat ruşinos de slab până acum, spaniolii nu pot pierde în faţa unei echipe alcătuite exclusiv din mediocri. Nici o vedetă în echipa Rusiei! La fel ca în cazul Mexicului, una dintre cele mai slabe generaţii.

Croaţia – Danemarca – deja i-am lăudat pe croaţi. Prea mare diferenţa pentru surprize. Croaţia este favorită până în finala cu Brazilia.

Suedia – Elveţia: Se califică Elveţia – echipele sunt apropiate valoric, dar elveţienii mi se par mai constanţi. Suedia şi-a bifat deja marele meci împotriva Mexicului.

Columbia – Anglia: Se califică Anglia – columbienii arată excelent în atac şi mijloc ofensiv, dar mi se par romantici în apărare. Nu-i puţin lucru să primeşti gol de la Japonia, din corner, cu capul! Anglia s-a dovedit mai prezentă în jocuri decât la ediţiile trecute. Are şanse mari să joace semifinala.

 

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

13 Comments

 1. Am presimitit acelasi antifotbal ca in meciul cu Germania vs Coreea, de aceea am mizat pe rusi. Era clar ca se vor apara si vor specula fazele fixe.
  Echipele de posesie nu stiu sa joace impotriva echipelor mici, care refuza sa joace…

  Reply
  • Mi-a picat pronosticul, dar mă bucur că am scăpat de îmbuibații nesuferiți 😀
   Toți spaniolii au jucat la alibi, nimeni nu și-a asumat vreun risc, vreo acțiune. Iar pe bancă a fost găina de Hiero, la fel de blazată. În minutul 110, Hiero le făcea semne jucătorilor că totul este ok, sunt în grafic “Bine băieți, tot așa!” Dezgustătoare echipă! Cu gândul doar la contracte și cluburi, nu care cumva să facă vreo gafă personală, și-au bătut joc de campionat. I-a eliminat o echipă de mediocri, cu un fundaș care face 39 de ani în curând.

 2. Ia sa vedem ce va juca Croatia. Prea i-a laudat toata lumea. Eu oricum nu-i vad in finala. Mare lucru daca trece de Danemarca.
  Eu vad in Belgia noua campioana mondiala.

  Reply
 3. Mi-a parut rau de Japonia. A jucat Fotbal si a pierdut. Daca alegeau sa se inchida ca Rusia sau Coreea de Süd, ar fi avut mai multe sanse sa treaca de Belgia. Au riscat tot, daca castigau ar fi fost eroi, asa sunt doar romantici si naivi.
  Belgia insa a aratat ca este o echipa.
  Mizez pe ei in meciul impotriva Braziliei. Eu ii vad campioni mondiali.

  Reply

Leave a Comment.