Finala Brazilia – Croaţia (II)

Pronosticul meu iniţial prinde contur, Brazilia şi Croaţia fiind favorite pe cele două culoare spre finală. În articolul trecut, mi-am dat cu părerea despre toate cele opt partide jucate între echipele care au scos capul din grupe. Din opt am greşit doar două, motiv suficient să îmi continuu analiza şi nobila ştiinţă a ghicitului.

Uruguay – Franţa mi se pare cea mai echilibrată şi impredictibilă partidă. Va fi o luptă a lipsurilor, un meci între “infirmi”. Uruguay va fi incompletă în atac, Stuani de la Girona şi Gomez de la Celta reprezentând mediocritatea absolută în fotbal. Nici o legătură cu nivelul accidentatului Cavani ori cu nivelul competiţiei în care vor fi aruncaţi.
Ar mai fi varianta Luis Suarez atacant de careu, singurul atacant din “unşpele” uruguayan. Dar mi se pare un artificiu riscant, ar trebui rearanjată întreaga echipă.

Lipsul francezilor nu este cauzat de vreo accidentare ci de incapacitatea de a desface apărări. Franţa are nevoie de echipe ofensive, de spaţii, de tot ce le-a oferit Argentina şi nu vor primi din partea Uruguayului.
Totuşi, îi văd favoriţi la calificare, în urma unui meci lung şi anost.

Brazilia – Belgia promite mai mult spectacol decât primul sfert de finală, ambele echipe fiind ticsite de talent. Belgienii mi se par mult mai naivi în apărare, în special mijlocaşii laterali Meunier şi Carrasco, doi comozi care au făcut marcaj la firele de iarbă în meciul cu Japonia.

În sistemul 3-4-3 jucat de belgieni, mijlocaşii laterali trebuie să coboare atunci când echipa se apără, la fel şi atacanţii laterali Hazard şi Mertens. Aşezarea 3-4-3 se transformă în 5-4-1, în momentele defensive. Nu s-a întâmplat asta în meciul cu Japonia, motiv pentru care belgienii au fost aproape să egaleze ruşinea Germaniei sau a Spaniei.
Brazilienii mi se par mai lucizi, chiar mai pragmatici: Favoriţi la calificare.

Rusia – Croaţia va fi ultimul meci pentru gazdele campionatului mondial. Croaţii nu îşi propun peste o mie de pase într-un meci, nici să ne crape monitoarele de plictiseală. Tot ce le-au oferit spaniolii ruşilor (lentoare şi pase inutile, la trecerea timpului) nu vom vedea la croaţi. O echipă solidă, ciolănoasă, stăpână pe jocul direct şi pe dueluri fizice.
Victorie pentru croaţi în primele 90 de minute!

Suedia – Anglia, partidă între două echipe cu stil asemănător, dar cu mari diferenţe valorice. Dacă nu îi loveşte pe englezi panica reeditării perormanţei din 1966, rezultatul este neîndoios: Calificare Anglia.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

14 Comments

  • Improbabil. Asta da surprizá, să elimine Uruguay Franța și Brazilia. Sunt organizați, au apărare solidă prin așezare și disciplină tactică, nu datorită vedetelor. Prima grijă a mijlocașilor este tot apărarea – în meciul cu Portugalia l-au mutat în flanc pe Bentancur (mijlocaș central defensiv, de aproape 1,9 metri, fără viteză). Vecino, Torreira și Bentancur, trei mijlocași defensivi, toți trei jucători în Serie A 🙂

 1. Finala mea e Belgia – Rusia
  Rusia va juca semifinala cu Anglia si o va castiga.
  Belgia va bate Franta in semifinala.
  Daca castiga Rusia finala, ii va fi luata trofeul dupa inca o ancheta internationale Antidoping fara precedent. 🙂

  Reply
  • Anchetă antidoping și sesiune de acatiste organizată de biserica ortodoxă 🙂
   Am un prieten (cel care făcea rebusul pentru Vocea din Castel) care a pariat 20 de lei pe Rusia campionă, înainte să înceapă campionatul. Eventualul câștig este de 666 RON.

 2. Finala, în opinia mea, e Suedia – Franța. Avem un nou zeu al fotbalului – Mbappe.
  Cele mai puternice echipe ale turneului sunt Brazilia și Franța, dar se vor întâlni, din păcate, în semifinale. Merg pe Franța în fața Braziliei, dar cu rezerve pentru că Brazilia e ceea ce e. Franța are totuși o echipă de excepție, plus un jucător care se naște la o dată la câteva generații și care e și în formă maximă, chiar dacă nu e încă suficient de matur. Mbappe poate aduce cupa Franței de unul singur. Amintește foarte mult de Pele din 1958.
  Suedia este într-un moment de grație, echipa perfectă, fără vedete, o mașinărie de fotbal ce merge din ce în ce mai bine. Nu văd cum se pot împiedica de Anglia sau Rusia, iar Croația de obicei este inconstantă și limitată.
  De Belgia n-am spus nimic. Au un lot deosebit. Nu sunt victime sigure în fața Braziliei, dar le trebuie încredere și multă șansă. Și chiar de trec, îi așteaptă Mbappe.

  Reply
 3. Brasilia go home. Ati ras de mine, dar am avut dreptate. 🙂
  Belgia e la maturitate si va elimina si basina Franta. Pe contraatac. Cu Russia in finala am emotii. 🙂

  Reply
  • Hai, Belgia înţeleg, am scris şi în articol că este o echipă “ticsită de talent”. Exista loc de surprize la Brazilia – Belgia, mai ales la cât au ratat brazilienii în repriza a doua (au avut şi ghinion).
   Dar nu înţeleg încrederea în ruşi. Au o echipă de mediocri, un fundaş de 39 de ani, nici un jucător care să impresioneze prin viteză sau tehnică. Doar grupa uşoară (Arabia Saudită, Egipt) şi miserupismul spaniolilor i-au adus în sferturi.

  • De ce Rusia?
   Pentru ca au aratat ca-si pot depasi limitele cu publicul in spate, pentru ca sunt un grup unit si au un moral foarte crescut.
   Dpdv tactic sunt foarte disciplinati.
   Nu am zis ca vor juca fotbal, ca nu au mijloace, insa sunt capabili de rezultate. Eu ii vad departe.

 4. OK, unii au gresit prespunand finala intre tari cu traditii in fotbal,
  dar nici sa nu recunosti cand gresesti, nu este fair.
  Imi doresc o finala intre Anglia si Belgia

  Reply
  • Le recunosc pe toate, cum nu? 🙂
   Ín optimi am greșit 2 calificate din 8, iar în sferturi 1 din 4. De fiecare dată când pariez pe fotbal, o fac aproape convins că voi greși. De-asta sumele pariate sund modice, doar pentru a-mi spori interesul față de meciuri.
   Atunci când sunt implicate echipe românești, pariul este un back-up, o compensație emoțională – aici discuția este mai amplă.
   Per total, ies câștigat la finalul unui turneu (emoțional și financiar). Deocamdată, am 4 bilete câștigate din 8, cote între 3 și 6.

Leave a Comment.