Cărţile, poporul, ambulanţa

Doamna scriitoare Doina Popescu s-a gândit că ar fi o ideea bună să cutreiere ţara într-o ambulanţă inscripţionată “Ambulanţa pentru literatură”. Un fel de turneu prin care fanii doamnei Doina vor avea acces la romanele şi autografele dânsei.

Doamna scriitoare Doina Popescu a fost crunt bătută de locuitorii capitalei în ambulanţa inscripţionată “Ambulanţa pentru literatură”.

Martorii şi agresorii spun că ambulanţa a parcat în cartierul reziduuţial din zona Gării de Nord pentru a le fura copiii. Copii care, în cazul multora, erau deja la al doilea, al treilea proprietar. Buuun…

Eu cred că-i doar o scuză născocită în secţia de poliţie (da, agresorii au fost arestaţi). Adevărata problemă a respectivilor bucureşteni a fost alergia la cărţi.

Mai multe detalii în filmarea postată de stimabila Maryy Edy:
Nu rataţi comentariile aferente postării! Şirurile compuse din maximum 3 vocale şi vreo zece X, Y şi $ sunt numele comentatorilor. Ceva IT-işti, probabil…

Nu filmarea în sine ar fi pentru mine o surpriză. Nici măcar totalitatea comentariilor fie agramate, fie culese din miezul nerodului. Sunt conştient de naivitatea şi analfabetismul majorităţii; ştiu cum arată România în vastitatea sa, nu doar interiorul bulei mele.

Ce nu pot înţelege este strategia de promovarea a doamnei Doina Popescu. Ce să cauţi în zona respectivă cu o ambulanţă care vinde cărţi?! Presupunând cazul fericit în care un individ dintr-o mie este capabil să citească şi să înţeleagă fraze mai lungi de cinci cuvinte – Care sunt şansele să-l întâlneşti?
Poate e misogin, poate nu-i place de romanul tău. Sau de faţa ta. Prea multe variabile şi o singură constantă: Prostia omenească.

Nu m-aş grăbi să-i judec aspru pe locuitorii din zona gării. Sau pe locuitorii cartierelor Militari, Drumul Taberei, Pantelimon, Crângași, Ferentari, Balta Albă, Berceni, Dămăroaia… hai să spunem simplu “majoritatea bucureştenilor”. Cum să crezi că a venit cineva să-şi promoveze cartea între blocurile tale mânjite cu untură de porc şi putoare de om?
Logic, şansele mai mari erau ca ambulanţa respectivă să fure copii.

PS: Doamna Maryy Edy a şters filmarea. Avem alta realizată de d-l Dinca Robert:

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

6 Comments

 1. Păcat de madam Popescu, o prezență plină de pitoresc și bizar pe care am reperat-o la Gaudeamus-ul din Timișoara. După ani de absență nesesizabilă, cortul încins și cocoșat cu cărți la metru era vegheat de ambulanța cu pricina. De la distanță, am crezut că organizatorii au aranjat să îi salveze pe cititorii leșinați de lecturile copleșitoare sau reducerile șocante. Apoi am văzut-o pe tanti care a și vândut ceva bucăți din opera proprie, fără să o caftească cineva! Deci locația garanordista fu de vină! Și lipsa târgurilor de carte pe timp de vară!

  Reply
  • A sărit şi Poliţia Română cu un comunicat după bătaia încasată de doamna:
   https://www.facebook.com/PolitiaRomanawww.politiaromana.ro/photos/a.561513930626512.1073741828.561241820653723/1670599039717990/?type=3&theater

   “Nu e neagră, e albă și nu fură copii, aduce cultura în comunitate…este o simplă ambulanță casată, folosită într-un proiect cultural.

   MIT: O ambulanță neagră se plimbă prin oraș și răpește copii pentru a le lua organele.

   ADEVĂR: În România nu au fost înregistrate astfel de cazuri.”

   Şi

   “Periodic în spațiul public revine mitul ambulanței negre cu care se răpesc copiii!
   Facem un apel ferm la toți cei care primesc astfel de mesaje: NU LE POPULARIZAȚI ȘI NU LE REDISTRIBUIȚI!
   Acestea sunt mesaje false și nu fac altceva decât să creeze o stare de panică nejustificată.
   Oameni buni, AMBULANȚA NEAGRĂ NU EXISTĂ!”

   ***

   Problema nu apare din cauza celor care produc fake news ci din cauza modului în care funcţionează “piaţa” de ştiri.
   O ştire falsă, dar senzaţională va fi cu mai mult avânt consumată decât una banală, dar adevărată. Filmarea cu garanordiştii care se perpelesc de frica ambulanţei negre a depăşit 500 de mii de vizualizări în câteva ore. Comunicatul Poliţiei Române a rămas încă o postare anonimă în haosul facebook.

  • Dați share pentru copiii voștri!
   Îi dă drumul la hoață, e pe blat cu gaborii!

   Ademenea copiii cu bomboane de la Mega! Avea și costum de călugăriță: 17:30 – 21:00, minutele de haur ale generației facebook 🙂

Leave a Comment.