Stupizenia unei industrii de miliarde

Real Madrid – juventus 1-3, după 3-0 în tur pentru Real. Calificare pentru spanioli cu scorul general de 4-3 și cel mai mare scandal fotbalistic de la celebrul Barcelona – PSG 6-1. De data asta, parcă și mai zgomotos, mai vulgar, cu zeci de fotbaliști și antrenori sărind la gâtul arbitrului. Atunci când stropii veninului sar din presă în teren, când superstaruri direct implicate în fenomen înșfacă topoare și tridente incandescente, poate că am depășit măsura.

Vorbim despre o industrie de sute de miliarde de euro, despre mii de specialiști, tehnologii revoluționare aplicate în medicina sportivă, în echipament, în organizarea și transmiterea meciurilor. Dar ne punem poalele-n cap, ca ultima țață isterică, pentru că ne-a furat arbitrul. Dincolo de miliarde și tehnologii, decizia finală o ia un nene care estimează la ochi, de la zeci de metri, printre căpățâni și craci.
O fi un semn că sportul ăsta trebuie să pută a primitivism, indiferent de investiții și progres tehnologic?

Și nu asistența video, înlocuirea arbitrului cu automatoni sau întreruperea jocului câteva minute la fiecare fază “discutabilă” ar fi soluții. Marea problemă a fotbalului este calitatea umană a celor implicați în fenomen. NU EXISTĂ pe planetă sport mai îngălat, grobieni mai nesuferiți decât fotbaliștii.

Uitați-vă la comportamentul lor și la cel al rugbiștior. În rugbi nu există adrenalină, nervi, nedreptate, orgolii, frustrări? Senzația că ai muncit degeaba? “Am muncit degeaba, și-a bătut golanul ăsta joc de noi!” – Tot aud stupizenia asta din gura unor analfabeți plătiți cu milioane de euro. Au muncit degeaba…
Fază discutablă?! Cum să fie discutabilă, dacă arbitrul deja a decis? Nu ăsta e rolul arbitrului într-un joc?

Tot în partida Real Madrid – Juventus s-a întâmplat asta:

Real Madrid putea egala, dar golul a fost anulat pentru offside la Isco. E toată lumea sigură că jucătorul alb este mai aproape de poartă decât galbenul? Mi se pare discutabilă poziția.
Dacă arbitrii aveau într-adevăr ceva cu Juve, puteau lăsa golul. Simplu. Marea conspirație anti-Juventus lovea în primul sfert de oră.

Stupizenia fenomenului nu se oprește doar la offsideuri și faulturi discutabile. În acest sport, regulile se schimbă în funcție de poziția în teren, de cine se apără, cine atacă, cine trage de timp, chiar de timp în ansamblu.

Cum să dea penalti în minutul 93? Cum? Hai, dacă era minutul 50, mai mergea. Aveau și ăialalții timp să egaleze, era mai onest. Cum să dea penalti la împingerea aia? Hai, dacă era faultul la mijlocul terenului, da. Dar în careu, cum să dai în careu?
Toate aceste întrebări, aparent idioate, chiar au rost în lumea fotbalului. Majoritatea celor implicați achiesează la asemenea nonsensuri. Ba se și manifestă violent în crezul și protestul lor.

Ce face opinia publică? Încurajează nebunia, bineînțeles. La meciul de miercuri, în afară de fanii înfocați ai Realului, toată planeta a ținut cu Juventus. Pentru că erau “underdogs”, pentru că luaseră bătaie cu 3-0 acasă și conduceau cu 3-0 în deplasare: telenovela perfectă! Iar golanul cu fluier a stricat totul. A vrut el să arbitreze.

Toate emoțiile și supărările puerile ar avea sens la o miuță pe maidan. Acolo îmbunăm arbitrul cu o ciorbă înainte de meci, ne așteptăm la un 5-10% (clasicul ajutor pentru gazda primitoare). Iar la final, îl fugărim cu pietre. Ar fi avut sens în epoca romantică a fotbalului: Romantismul sprințarilor care aleargă bășica în loc să ungă rulmenții la uzină.
Totuși, o industire de miliarde! Salarii de milioane! Tehnologii pe care niciun fotbalist nu le înțelege. Și înjurăm arbitrul două săptămâni după un meci. Pentru că minutul 93 și în careu, nu la jumatea terenului. Prea mult primitivism, prea multă prostie.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

4 Comments

  1. Ca suporter care nu a sustinut vreuna din echipele din Spania(Real sau Barcelona), sau pe Juventus(sustinator Milan, poti spune chiar ca speram la inceput la o calificare a Realului, dupa tragerea la sorti), pot sa zic ca nu poti da un penalty care sa decida o calificare pentru asa ceva. Un penalty decisiv se da in minutul 90+3 daca e clar, vezi cazul Dinamo – FCSB din finalul sezonului trecut, faultul la Romera. Probabil ca spaniolii s-ar fi calificat oricum, Juventus parea terminata fizic deja, dar o calificare in stilul asta si modul ostentativ in care s-au bucurat dupa un gol mai mult decat dubios, nu fac cinste unui club atat de mare.
    Nu zic ca a fost intentia arbitrului ca Realul sa se califice, dar asta nu schimba faptul ca nu a fost penalty.

    Reply
    • Poate arbitrul a greșit, nu asta contează. Dar a luat o decizie bună pentru madrileni, proastă pentru torinezi. Asta a decis cel desemnat să ia decizii. E gata! Înghiți în sec și îți vezi de joc.

      Se uită zeci de milioane de oameni la tine și ești plătit cu zeci de milioane de euro într-un an. Să joci fotbal, nu să te țigănești cu arbitrul în timpul meciului și să-l înjuri după, până se ascunde în gaură de șarpe.

      Dacă ar sări o armată de cațe și în capul fotbaliștilor, de fiecare dată când greșesc o pasă ori ratează un tackling? În cazul lor se aplică obositul “Cine nu muncește nu greșește.” Doar în cazul lor, pentru că ei sunt vedetele, meta-cetățenii planetei.

  2. Problema s-ar rezolva extrem de simplu. Ar trebui modificat punctajul, de exemplu: dai gol din afara careului, atunci echipa să primească 2 puncte, dai gol de la 30 m = 3puncte. Asta ar fi varianta mai uşoară. Sau ar putea să mărească porțile. Cu goluri mai multe şansele scad ca să se agațe de un moment crucial. În Nba nu vezi să protesteze atâta, că trebuie să-şi conserve energia pt. Următorul atac.
    Ps. Abia aştept să văd cu câte sute de milioane îl vinde Liverpool pe Salah.

    Reply
  3. Cu fiecare scandal, vom fi tot mai aproape de introducerea tehnologiei moderne in arbitraj. Deja s-a intamplat in Germania si Italia. Pentru prima oara va fi prezenta la CM din Rusia. In cativa ani, vom discuta doar despre cum denatureaza tehnologia fotbalul. 🙂

    Reply

Leave a Comment.