Oamenii au gusturi ciudate

Mi se întâmplă, de câteva ori într-un an, să fiu în aceeași cameră cu un televizor. Mai exact, de fiecare dată când îmi vizitez orașul natal. Pentru mine, relația cu televizorul seamănă cu împerecherea dintre un pudel și damigeana cu țuică. Tot îi dă ocol, încearcă să o încalece; nu se simte în regulă, dar în lipsă de altceva… Până se dumirește cum să-i scoată dopul, deja dragostea s-a consumat. Da, s-a iubit cu sticla.

Eu sunt pudelul în comparația asta, să nu existe confuzii. În lipsă de altceva, mă iubesc cu sticla. Am și câteva poziții preferate: Comedy Central, Fishing & Hunting și posturile cu animale sălbatice. Până la urmă, ăsta-i scopul televizorului: relaxare, câteva glumițe, omorâm timpul până anunță mama că s-au fiert sarmalele.

Nu cred că se uită cineva la Tv pentru informație sau pentru îmbogățirea paletei culturale. Ar fi o inițiativă zadarnică, informația fiind mult mai eficient depistată și asimilată în infinitatea articolelor online. Până și știrile zilei – o oră de tv este echivalentul a 5 minute de “răsfoit” principalele site-uri de știri.
În concluzie, glumițe, relaxare, așteptăm sarmale.

Eh, fix posturile Tv care livrează așa ceva sunt cel mai puțin vizionate de telespectatori. Comedy Central: un maraton de filme și seriale care n-au cum să te lase nefericit și rece. Comedii pe toate gusturile, cele mai apreciate producții din ultimii 40 de ani – De la MASH la The Big Bang Theory, de la Seinfeld la porcismul haotic din ultimul sezon South Park.

Iar animalele… cui nu-i plac fabuloasele imagini cu lacuri, râuri, savane, oceane, jungle și miracolul faunei care le însuflețește? Da, acesta este un miracol! Să stai la etajul 9 al unui bloc comunist din Rm. Vâlcea și să vezi cum naște cașalotul. Întrebarea “Oare ce mai face Lulu, babirusa din Insula Sulavesi?” chiar să aibă răspuns. Unul explicit.

Am deprimantul obicei să mă uit peste audiențele Tv. Comedy Central, Digi World, BBC Nature și tot ce intră în categoria lor practic nu există. Toate adunate au o zecime din audiența unui film indian de pe Kanal D. Sau a douăzecea parte din audiența unei emisiuni cu niște români care țipă unii la alții. Sau mănâncă sarmale. Sau spun glume care-ți crapă termopanele de jenă.
Și eu mănânc sarmale. Și eu țip (când joc fotbal sau mă cert cu câinii). Dar nu simt nevoia să mă uit la alții făcând exact același lucru.

Abosolut halucinant! Avem de ales între imagini filmate pe fundul Oceanului Indian, la vreo 8000 de metri adâncime. Groapa Diamantelor, unde presiunea îți strivește și gândul. Saaau imagini cu Tanța halind cârnați și ciocnind ouă roșii. 19 din 20 de telespectatori o aleg pe Tanța.
Gândiți-vă la tehnologia din spatele unei camere care filmează pe fundul oceanului și tehnologia amestecului de porc și usturoi. 19 din 20!

Aveți AICI informații relevante despre audiențele Tv. Mi-a fost imposibil să găsesc în top 30 o emisiune la care nu fac implozie de plictiseală ori de nervi. Pe multe nu le recunosc – asta înseamnă că au fost atât de iritante încât am schimbat canalul în primele 5 secunde.

Atunci când divertismentul audiovizual se mută din televizor în online, ai posibilitatea să filtrezi, să alegi doar ce ți se potrivește. Tot alegând, îți formezi un habitat prietenos, iar indivizii asemănători care populează același habitat îți dau impresia de normalitate. Nimic mai fals! Oamenii din jur sunt niște ciudați. Dacă nu credeți, porniți televizorul.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

4 Comments

 1. Poate pentru ca acel minunat continut despre care vorbesti e perfect reproductibil in mediul online. Un Netflix sanatos si chiar nu mai ai nevoie de “seriale”.

  Pe de alta parte, Exatlon e o experienta unica :))
  Aveam si un articol pe tema, dar am zis sa ma abtin o vreme. Nu pentru urlete sau competitie e de urmarit, ci din perspectiva psihologului amator. Sunt tot felul de patologii si de situatii bizare acolo, mai ales ca, amatori fiind, Kanal D au cam lasat reality show-ul sa aiba si o parte de “realitate” (urlete, accidentari, iesiri din cadru). E peste competitie tocmai pentru ca nu glumeste cu partea fizica si cu privarea de confort: oamenii cand sunt pusi in situatii de genul asta reactioneaza bizar si o sa vezi indivizi cu facultati si pretentii urland si injurand, pe cand fosti sportivi dubiosi isi vor tine mult mai bine nervii (sau caracterul) in frau. Recunosc, mai umflu si eu audientele alea din cand in cand si nicio justificare nu e suficienta pentru asta :))

  Altfel, tot pe la Comedy Central si posturile cu documentare ma uit in putinele momente in care ma uit, dar nu “savurez” cu adevarat mai nimic, exact din primul motiv expus aici.

  Reply
  • Pái NU ai online, asta e ideea. De ce te-ai uita la televizor dacá ai calculator cu internet? 😀
   Singurul internet este hotspot de pe cartela Orange. Nu îți vine să te uiți la filme cu așa ceva, dar e ok pentru citit chestii (articole, știri).
   Exatlon asta trebuie sa fie ceva nou, încă nu m-am documentat suficient. Posibil să-l fi văzut pe Giani Kiriță (fost Dinamo) sărind prin niște băltoace, dar am zapat mai departe.

  • Exact! Ai vazut bine. Giani e parte dintr-o patologie complexa, doar ca el, in onestitatea fotbalistului „de cursa lunga”, e egal cu el insusi. Sunt interesant de urmarit cei care au intrat in concurs cu ceva “pretentii” 😛

 2. M-am dus la eR.Ce.eS.-eR.De.eS și le-am spus că renunț la TeVe. M-au intrebat: “Sunteți sigur ?” Le-am spus că da. Mi-au făcut oamenii hârtiile și apoi m-au invitat să cumpăr de la ei energie electrică pentru net. Așa se fac afacerile … 🙂

  Reply

Leave a Comment.