Ce-i desparte pe romani de ceilalti romani?

Am citit astazi un interviu acordat lui Sabin Gherman si mi-am amintit de renumitul manifest “M-am saturat de Romania” din 1998. L-am citit inca odata si m-am cutremurat, cat de real si de autentic este si in ziua de astazi acest manifest. Cine vrea sa-l reciteasca, il gaseste aici.

Iata cateva spicuiri din interviul mentionat mai sus, luat de Adevarul, domnului Gherman:

Reporter: Cum interpretaţi dumneavoastră harta cu rezultatul votului în turul I- în care Muntenia/Moldova sunt colorate în roşu (alegătorii lui Ponta), iar Ardealul/Banatul sunt albastre (alegătorii lui Iohannis)?

Sabin Gherman:

“…v-aţi întrebat de ce la noi se spune “spor la lucru” şi dincolo de Carpaţi “serviciu uşor”? […] Şi la noi bat cerşetorii pe la poartă, dar nu cer direct pâine şi slănină, ci întreabă dacă n-ai de tăiat lemne sau de strâns fânul. Cer de muncă. Dincolo de Carpaţi – întrebaţi-l pe Dragnea cum stă treaba, cum a reuşit să facă dintr-un judeţ – cu cel mai bun pământ agricol din România – pol al sărăciei naţionale. Ar fi cazul să vedem că în cele mai sărace judeţe sunt şi cei mai bogaţi baroni. De-aia s-a votat aşa: pentru că în Transilvania şi Banat vrem să fie mai bine, iar în Moldova şi Muntenia – mai rău să nu fie

Reporter: Sunt aceste alegeri un semn că în România sunt două ţări diferite?

Sabin Gherman: Da, categoric. Una cere să i se dea mai mult şi votează cu stânga, alta cere să i se ia mai puţin şi votează cu dreapta. Prima e dependentă de stat şi de pomenile lui, a doua e dată de pereţi de câte ori cere descentralizare. Şi pentru că Ponta zicea că cei mai mari duşmani ai României în străinătate sunt românii, îi spun că nimeni, din afara sau dinlăuntrul României, nu a trasat o graniţă între România şi Transilvania aşa cum a reuşit domnia sa, premierul României.

Reporter: La manifestarea de ieri de la Timisoara a apărut şi un baner pe care scrie: “Nu jefuirii Banatului. Susţinem descentralizarea fiscală!”. Oamenii fluturau, pe lângă steagul României, şi steagurile Banatului şi al Transilvaniei.” Cum interpretaţi aceste mesaje?

Sabin Gherman:
Banatul e jefuit de decenii. Îl cităm un pic pe Iuliu Maniu?: „Luăm exemplul Ţinutului Timiş, ţinut relativ bogat. Din acest Ţinut, Statul încasează pe an aproximativ 5-6 miliarde. Ştiţi cât îi rămân din aceste miliarde pentru nevoile lui administrative, culturale, economice, sanitare, etc.? 200 milioane!”.
În 1928, Transilvania şi Banatul contribuiau cu 86% la bugetul naţional, Regatul şi Moldova cu 14%. Astea sunt cifre concrete, date istorice. Bun, pot să înţeleg, România anului 1915 era în faliment, trebuia să se dezvolte şi e normal ca fratele care are să dea celui care n-are. Dar banii ardelenilor şi bănăţenilor n-au ajuns la moldoveanul simplu şi nici la regăţeanul simplu, ci la găştile de politicieni de-acolo. Şi Moldova tot nu s-a dezvoltat, Regatul iarăşi nu, dar banii s-au dus.

Spatiul nu a fost niciodata problema mea, nici timpul. Infinitul si vesnicia in schimb, ma omoara…

7 Comments

 1. În Moldova, Gherman ar fi întrebat din ce ţară provine că nu arată a fi din zonă. Vorbind numai de rasă. Ce să mai discutăm… Nu există un popor român omogen. Există ardeleni, bănăţeni, moroşeni, dobrogeni, munteni, bucovineni, moldoveni etc. La nivelul mentalităţii, falia mare e între Vechiul Regat şi părţile Austro-Ungureşti şi asta contează mai mult decât rasa. E o chestiune de ani, cel mult decenii, până România se va diviza.

  Reply
 2. Acest Sabin Gherman mananca rahat la greu. Un tradator spurcat. Sper ca romanii adevarati din Banat sa nu se lase manipulati de acest agent al unor interese straine Romaniei. Pentru ca asta e. SRI ar trebui sa-l aiba in vizor si sal-l monitorizeze atent. Pe el si pe jigodiile care il sprijina. Toti suntem romani, indiferent ca suntem dincolo sau dincoace de Carpati. Treziti-va! Am fost jecmaniti sute de ani de unguri si austrieci. Credeti ca acum, dintr-o data, le suntem dragi? Nu. Dar ar vrea sa ne vada dezbinati, pentru a ne putea exploata si domina mai usor! E de vina si Bucurestiul la faza asta. Nu luati bani doar de la unii, pentru a-i ajuta pe ceilalti. Gherman are si el dreptatea lui, desi o foloseste anti romanesc. Nu-i mai dati apa la moara, gestionati mai intelept banii publici, mai drept, atat.

  Reply
  • Tradator? Sa-l monitorizeze cine? SRI? Pentru ce, pentru ca a facut o comparatie intre mentalitatile romanilor din Banat/Transilvania si cei din vechiul regat?
   Stiu ca doare ce spune Gherman, dar in loc sa te revolti si sa urli in gura mare ca-i tradator de tara, mai bine ai reflecta asupra celor spuse. Sunt niste adevaruri care deranjeaza, dar ele trebuiesc acceptate si asumate, altfel doar fugi de problema in sine, ascunzandu-ti capul in nisip. Saracia nu va trece, nici manipularea si nici abuzurile. Mentalitatea oamenilor este direct proportionala cu modul in care sunt tratati de cei care-i conduc.

   In vechi stil comunist, este mai simplu sa-i inchizi gura cuiva care critica un sistem, etichetandu-l tradator de tara, decat sa incerci sa inveti ceva din critica si sa scoti capul din nisip.

  • Am acelasi raspuns pentru tine, ca si pentru d-l Sorescu.

   Apropo de mandria de a fi roman, am o intrebare:
   Ce ar fi mai bine pentru tine, sa fii condus de un strain, care te respecta, care investeste in tine, care iti creaza conditii de trai mai bune, care iti ofera o perspectiva de viitor tie si familiei tale sau sa fii condus de un roman, care isi bate joc de tine, te vrea dezinformat si needucat, care-ti impune conditii de trai mizere, te tine dependent de mila ajutorului social si iti ia orice perspectiva de viitor?

Leave a Comment.