Nu-s eu cel mai în măsură să-mi dau cu părerea despre englezi, nu am stat chiar atât de mult acolo încât să devin un expert, dar oricum sunt mai potrivit pentru asta decât majoritatea românilor care fumegă acum contra lor.
De multe ori poziția mea de a nu contrazice adevărul lucrurilor rele care se spun despre români este privită ca o ridicare în slăvi a străinilor, în cazul ăsta a englezilor, cărora nu le văd petele negre. Ori nu despre asta e vorba, despre pete negre, despre vârfuri culturale, despre polul de sus sau cel de jos al unei națiuni.
Când vorbești despre cât de civilizat, dezvoltat și educat este un un neam, nu te referi la excepții de niciun fel ci la climatul general pe care îl întâlnești în țara aia și la comportamentul celor mulți, a majorității.
Da și englezii au țiganii lor (nu-s așa de tuciurii ca ai noștrii, nu operează cu atâta nerușinare pe față, dar sunt mult mai răi – în general grupările mafiote/criminale din țările dezvoltate sunt mai rele/dure decât la noi). Da și englezii au nesimțiții și bădăranii lor. Da și englezii au hoții lor, încă dinainte de a veni ai noștri. Da și englezii au șmenarii lor. Ba chiar au cartiere atât de rău-famate încât nici măcar cel mai dubios cartier al nostru nu ar intra acolo în top 10. Bătăi sălbatice, ultrași cretini, mult mai rele decât la noi.
Păi și atunci? Păi uite și atunci ce:
Peste tot ești tratat de 3 ori mai bine decât la noi de către oricine. În magazine, pe stradă, în trafic, să nu mai vorbim de spitale sau de administrație. Da, are legătură cu civilizația, educația, bunul simț și deschiderea față de celălalt.
Regulile, orice fel de reguli, se respectă infinit mai bine decât la noi. Și ăsta este semnul unui popor civilizat. care nu alege să respecte regulile doar când îi convin sau îi vine ușor să o facă, știind că încălcându-le își bate joc de cel de lângă el.
Voi nu vedeți nicio legătură între un sistem mai bun și poporul din el, e o chestie românească să aștepți până ești silit să faci ce trebuie. Un sistem bun și civilizat se creează însă din două direcții, cea legislativă și cea cetățenească. Ok, la noi nu e destul de puternic să-mi dea amendă când arunc mizeria pe stradă/în natură, dar asta înseamnă că trebuie și s-o fac deși știu că e împotriva legii și bunului simt?
Știți cine trage în jos climatul unui stat dezvoltat (și aici mă refer exact la chestiile astea normale – respectarea unor reguli de bun simț, prevăzute sau nu de lege și tratarea celuilalt cu respect) ? Imigranții. Și așa a fost dintotdeauna. De asta niciodată nu vor fi primiți cu brațele deschise, pentru că ăsta e adevărul.
Fluxul de imigranții va fi întotdeauna orientat spre unde e mai bine, mai dezvoltat. Durează extrem de mult, generații întregi, să educi omul care vine din afară și să-l faci să-ți respecte sistemul tău, mai ales dacă vine dintr-o societate cu reguli diferite. Câteodată nici nu reușești. Iar când vine câte un val destul de consistent poate chiar să-ți șteargă zeci de ani de evoluție socială.
Eu am trăit diferența dintre nivelul social de acolo și cel de aici și, pentru mine, e colosală. Nu mă refer nicio clipă la inteligență, la cultura individuală, la bunătatea și deschiderea oamenilor – luați individual, în relații inter-personale, englezii nu sunt cu nimic diferiți de noi. Odată însă puși în societate și în fața regulilor statului, suntem ca zi și noapte.
Despre asta e vorba:
– la noi, dacă nu e cine să ne ardă, încălcăm orice regulă dacă ne face viața mai comodă; la ei, nu.
– noi considerăm normal să ciupim câte ceva de la stat sau de la patron; ei,nu.
– noi nu ne gândim niciodată la celălalt când blocăm traficul, când sărim rândul la coadă, când aruncăm pachetul de țigări pe fereastră sau scuturăm pătura pe geamul blocului; ei, incredibil, da.
Exemple sunt zeci dar toate conduc în același punct – diferența între climatul general și cum se simte societatea acolo față de cum merge pe aici, este incredibil de mare. O să spuneți că și la noi dacă ar sta cineva cu biciul, să ne ardă până de doare pentru orice mârlănie, am fi la fel în ceva timp. Da, dar nu suntem.
Asta vă spune unul dintre voi care consideră că e deja acolo, la un nivel de educație și civilizație normal. Și asta fără poliție, justiție și fisc care să funcționeze brici.
Vă spune unul care în Anglia a dus-o excelent deși nu eram încă în UE și, de exemplu, ca să-mi pot face card de membru la un club de snooker a trebuit să garanteze cu formular scris un cetățean pentru mine. Am fost acolo când aveam mult muuuult mai puține drepturi decât are un imigrant acum. Ghici ce? Am fost tratat de către cetățeanul englez în general, mai bine decît sunt tratat de cetățeanul român aici. Mai politicos, mai corect, mai drăguț și mai deschis decât sunt tratat de ani de zile în țară de românii obișnuiți pe care nu-i cunosc.
De ce te-ai întors atunci, dacă era atât de bine? Pentru că patriotismul meu, pe care nici nu simt nevoia să-l declar cu orice ocazie, care nu înseamnă să acopăr cu pătura toate mizeriile românilor, nici să-i înjur pe toți străinii care le văd, m-a dus cu forță spre ideea de a face ceva aici, ba chiar de a reuși să schimb ceva aici.
Idee proastă, tinerească și idealistă, care nu s-a concretizat în nimic vreun deceniu și nici nu știu dacă o va face vreodată. Și știți de ce?Exact din cauză că românii nu sunt încă acolo și, mai mult, nici nu vor să fie. Îți aruncă lături în cap dacă încerci să-i ridici un pic din mocirla în care le place.
Vlad B PopaScriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional. Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati |
---|
some girls are bigger then others… 🙂