Exact românii trebuie să civilizeze englezii

Cum mai ia câte o poziție vreun occidental la adresa imigranților români, cum mai apare vreun documentar pe aceeași temă, cum se trezesc românii noștri să dea replici tăioase, pline de sevă patriotică și pline de penibil.

Da, penibil. Un post de genul ăsta mi-a pus capac, câteva poze cu englezoaice rupte de alcool pe la ieșirile din club însoțite de comentariul românului nostru de le postase – da, românii trebuie să vină la voi să vă civilizeze. Share-uri, like-uri, cuvinte de ocară și alte vorbe de mare clasă aruncate spre bădăranii de englezi.

Da, englezii beau. Scapă de la muncă și merg în bar să bea. În cluburi fetele se fac praștie mai tare decât la noi. Mai mult, turiștii britanici sunt recunoscuți pentru vacanțele lor gălăgioase și aburite de alcool. Niște porci, dom’le.

Și-acum să ne uităm un pic la noi. Știți care sunt principalele două probleme cu care se confruntă antreprenorul în mediul rural? Că se bea și că se fură. Da, de către muncitori și în timpul programului. Omul e obișnuit să bea când face fânul și bea și pe linia de producție.

Știți cum se traduce la noi beția în cluburile din orașe mai mici și sate? În rupt pari din gard, scos securea și cuțitul. Știți câte copile de 12-14 ani rămân însărcinate la noi cu unchiul, tatăl, bunicul? Știți câtă agresivitate, lipsă de respect pentru ceilalți și pentru reguli, întâlnești zilnic în traficul nostru și câți conduc beți sau fără permis?

Știți ce înseamnă la noi să-i atragi atenția cuiva care nu te-a servit cum trebuie? Să-i bați obrazul unui vânzător la piață că-ți bagă roșii stricate în plasă? Știți câți copii ajung la liceu fără să știe să citească și să scrie?

Normal că știți, doar trăiți în aceeași țară și vă plângeți de 1-2 dintre lucrurile astea în fiecare azi. Și atunci de unde vine pornirea asta ridicolă de a arăta cu degetul spre niște curci bete, ca argument suprem al faptului că, vezi Doamne, englezii sunt niște babuini abia coborâți din copaci pe lângă noi, rafinații exponenți ai latinității?

Problema românului este că habar nu are să fie obiectiv. În absolut nimic. Și e constant în subiectivitatea asta în orice domeniu. Nu știe să-și aprecizeze munca obiectiv și nu se gândește niciodată la perspectiva celuilalt. I se pare că dacă cineva îl încurcă cu ceva e automat vina ăluia și nu stă să judece dacă nu cumva e a lui, iar dacă a doua zi rolurile se inversează, plasează imediat vina pe celălalt fără să-i pese o clipă că se contrazice singur.

Vedeți voi… dacă la noi ar veni vreo jumătate de milion de indieni, fără să știe să lege două cuvinte în română și a căror primă grijă ar fi să aplice pentru ceva asistență socială, suportată de buget, deci de noi, sigur sigur românii i-ar primi cu brațele deschise, zâmbetul pe buze și ar porni imediat o campanie de integrare.

Terminați, mă, cu chestiile astea care ne îngroapă în ridicol.

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

12 Comments

  • uite, Hary, numai pentru tine si numai de data asta, am dat scroll la FB-ul meu pana am ajuns la postul care a fost scanteia pentru articol.

   “Astazi cum am deschis calculatorul am vazut ” Atacul” englezilor de la Canal 4, cu tema ” VIN ROMANII”. Nu am putut sa ma abtin, sa nu pun cateva fotografii, cu cei care se tem de poporul nostru.
   DA! VIN ROMANII SA VA EDUCE!”

   https://www.facebook.com/christianadventure/posts/931496180218673

   si pe drum, tot in facebook-ul meu, am mai dat peste inca vreo doua, pe care nu le-am citit, dar presupun ca-s tot in aceeasi nota. Probabil ca daca dau un search gasesc zeci de pozitii asemanatoare, cu o gramada de fani….

   http://www.reportervirtual.ro/2015/02/episodul-1-o-tara-care-produce-teroristi-pe-banda-rulanta-critica-o-tara-care-produce-emigranti-saraci-cateodata-hoti.html

   http://www.b1.ro/stiri/externe/imaginea-angliei-civilizate-care-se-teme-de-romani-si-de-bulgari-foto-104293.html

   Tin se precizez ca vuieste online-ul si social media-ul si pana si pana si oficialii au luat pozitii contra documentarului The romanians are coming, de cel putin o saptamana.

   Nu vreau sa ajung ca de fiecare data cand scriu un subiect despre o atitudine din asta sa trebuiasca sa tin inlista mizeriile respective si sa le mai si dau link. Pune si tu un dram de incredere ca nu inventez noaptea subiecte sau ma cert singur, ca nu e vina mea ca tu ti-ai restrand informatia la cateva canale curate, asa cum, recunosc, ar trebui sa faca orice om normal.

  • Vlad,
   nu e vorba de neincredere, stiu ca nu ai inventat tu mizeriile pe care le comentezi, as vrea insa sa aflu cui te adresezi cu articolul tau…

   Ca sa stiu cui sa promovez articolul pe facebook :))

  • din păcate, mă adresez unei majorități – cel puțin așa reiese dacă te apuci să umbli printre comentariile la postul care mi-a declanșat tastatura.

   Deși românul înjură în fiecare zi nivelul nostru de trai și cât e de înapoiată țara, deși arată în fiecare zi cu degetul spre ceilalți români care nu sunt civilizați și deși aruncă des cu noroi în moldoveni,olteni,ardeleni,banațeni, sau orice altă regiune din care nu face parte chiar el, când cineva de afară spune lucrurilor pe nume îi ia foc părul și nu poate primi așa o umilință nedreaptă.

 1. Ca idee, abia rezist să mă uit la episodul 2. Știu că ăștia suntem și cu ăștia defilăm, dar mi-e la fel de greu să suport un documentar pe tema asta cât mi-e să tolerez valurile de bădărănie și cretinism cu care mă asaltează netul.

  Iar spectacolul oamenilor care se duc sa doarma prin cartoane pana gasesc un loc de munca, ma doare fizic.

  Reply
  • păi nu te uita 🙂 eu de exemplu nu m-am uitat la primul, nu am citit niciun articol pe tema asta (nici pe ăsta), nu citesc nimic de pe fb. În lumea mea totul e ZEN și civilizat.
   E drept că-i și cam pustiu, dar cu atât mai bine :))

  • Realist ca idee, însă foarte puține din producțiile de azi sunt făcute pe bune, ba câte unul care zice ce trebuie (pentru un personaj care nu înțelege când i se spune să ridice mâna stângă, e ciudat de articulat când vine vorba de slogane cu impact pentru publicul englez), ba alegerea unor locuri nu neapărat reprezentative și așa mai departe…

Leave a Comment.