ANAF-ul trebuie să moară

Sau să ardă. Iar din cenuşa-i puturoasă, un pui de Phoenix să răsară.

De un an şi jumătate am început să interacţionez cu structurile fiscului din România. Pentru un amărât de PFA, trei lulele, trei surcele, floare la ureche. Am citit legile care mă privesc, m-am documentat, m-am aşezat conştiincios la coadă, să completez declaraţii şi să plătesc taxe. Simplu, nu?

Eh, pă dracu. Doar vorbim de ANAF.

Cei care au PFA-uri (şi nu numai) probabil au auzit de declaraţia informativă 392. Este o declaraţie ce trebuie depusă la ANAF până cel târziu mâine, 25 februarie. Nu îţi calculează nimeni nici o taxă în funcţie de respectiva declaraţie. O depui doar pentru a ajuta fiscul să îşi facă un bilanţ cu plătitorii şi neplătitorii de TVA. Ar putea să facă asta şi fără să îţi dea ţie teme suplimentare, dar na. Dacă lucrătorii ANAF vor totul mură-n gură, de ce să nu le facem noi, contribuabilii, şi munca lor?

Şi dacă nu vrei să o completezi sau depăşeşti termenul, te ia mămicuţa dracului. Amenda este între 2000 şi 3500 de lei. Pentru o declaraţie strict informativă, care nu te afectează în mod direct.

Bine atunci, hai să o completăm. Cât de greu poate fi? Deocamdată, cu o zi înainte de termenul limită, nu este greu, ci imposibil. Vedeţi voi, declaraţia asta este mai moţată. Nu se completează pe o foaie de hârtie, aşa cum am fost învăţaţi. Nuuu, trebuie să descarci un soft special de pe site-ul ANAF. Să îţi prinzi urechile în toate prostiuţele lor, să salvezi softul pe un CD, să completezi şi de mână un formular clasic şi să te duci cu pacheţelul complet la ANAF.

Doar că softul nu merge. Bineînţeles că nu merge. Cum anafura fiscului prăjit să meargă?!
soft anaf1

Dat click pe “Soft A”, în repetate rânduri, şi apărut asta:

anaf2

Şi aşteptat şi aşteptat şi încă mai aştept.

Da, sunt cu Adobe la zi, nu de acolo e problema.

O fi bine când te obligă statul să le faci munca văcuţelor de la ANAF? Pentru că ele sunt mult prea ocupate cu scărpinatul între corniţe. Şi din cale afară de incompetente. Atât de incompetente încât mi-au calculat greşit taxele pentru 2014. Două taxe aveau, atât. Impozit şi sănătate. Au calculat doar impozitul, normal. Dacă tot au un prost care se duce special la Vâlcea să anunţe eroarea, de ce nu?

O fi bine când statul îţi fixează nişte amenzi usturătoare pentru o sarcină ce nu te prea priveşte? Între 2000 şi 3500 de lei pentru o declaraţie pe care nu o poţi completa. ANAF-ul trebuie să moară. Văcuţele încălţate trebuie să facă nişte cursuri intensive de vreo 5-6 ani. La care să înveţe cum se folosesc tastatura şi mouseul. Aici nu e vorba de taxe mari sau mici, nu e vorba de şmecheria contribuabilului care vrea să dea nişte ţepe. E doar clasica bătaie de joc la care suntem supuşi noi, cetăţenii.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

14 Comments

 1. Poate citeste cineva de la anaf pe aici si de irita putin pe faptul ca ii balacaresti pe net:)) O sa isi zica in gand ” Ia sa vad eu cine e dani corban si sa ii ard o amenda..gasesc eu ceva:))”

  Mi mi-a venit calculat totul corect intr-un tabelas frumos construit. Astia din bucuresti or sti sa calculeze mai bine:)

  Reply
 2. Din pacate asa este.
  Este o realitate in practica fiscala din Romania, ca contribuabilul este vazut ca un potential infractor care vrea doar sa se sustraga de la taxe si impozite si sa pacaleasca statul.
  De aici rezulta sicanele, abuzurile si reavointa din partea reprezentantilor ANAF. Institutia se ascunde in spatele unor legi ambigue, pe care le interpreteaza cum vrea.

  Ce demnitate, ce respect fata de cel care plateste taxe si impozite?

  Legat de declaratiile care trebuie depuse maine.
  Daca nu le merge softul, poti sa le depui si pe cale normala, adica pe hartie, la ghiseu.

  Reply
  • Nu merge doar pe hartie. Trebuie sa te duci cu CD plus hartie. Si eu as fi vrut sa trimit prin posta cd-ul plus hartia. Nu pot sa trimit prin posta doar hartia si o scrisorica in care le explic ca nu a mers softul 🙂

 3. Fii multumit ca nu trebuie sa duci si pe hartie si pe CD si pe dischetă. Pana nu demult discheta era o piesă de referinţă în instituţia ANAF-ului.

  Reply
  • Ai de mine și de mine, numai eu știu cum m-a chinuit cu dischetele pentru tata și apoi, după vreo 4 ani, să găsesc o unitate care să citească așa ceva, când am avut nevoie eu :)))

 4. Birocrația asta inumană, faptul că pentru orice greșeală a funcționarilor fiscului tu trebuie să duci hîrtii și să o corectezi, fără nicio considerație pentru timpul/jobul tău, fiscalitatea în continuă schimbare și atitudinea generală de care vorbește Hary sunt lucrurile care te îndeamnă pentru o soluție externă…

  Și eu am primit azi vești de la Fisc, încă nu mă pot acomoda cu ideea de a plăti impozit pe un profit care nu există, pur și simplu nu pot. Nici nu mai vorbim de întrebarea la care nu e în stare să-ți răspundă niciun fiscalist de ăsta – dacă nu intră bani, de unde să-ți dau și ție , mă boule?

  Reply
  • Nu prea ii intereseaza pe ei de unde scoti banii. Au argumentul suprem de partea lor: “Asa e legea”
   In timp ce ma documentam despre formulare si declaratii, am mai aflat ceva fabulos. Atunci cand completezi formularul 600 pentru plata pensiei, te raportezi la venitul de anul trecut.

   De exemplu: Daca ti-ai deschis PFA in decembrie 2014, iar in luna respectiva ai incasat 850 de lei, trebuie sa completezi declaratia 600 si platesti pensie pentru luna respectiva. Vreo 250 de lei e minimul.
   Pe urma, in ianuarie 2015, trebuie sa completezi din nou declaratia 600 (pentru ca se ia venit baza de calcul 850 per luna din 2014). Asta inseamna ca o sa iti vina in 2015 o nota de plata de vreo 3000 de lei (adica minimul de 250 x 12). Pentru pensie. Pe care trebuie sa ii platesti. Chit ca tu in 2015 poate ai incasari de 10 lei per luna.
   Pentru ca asa e legea 🙂

  • La asta ma refeream si eu cu – de unde sa-ti dau, boule – in ideea in care mie mi-au calculat cat am de platit impozitul pe 3 luni in martie pe baza incasarilor de anul trecut, indiferent de ce a intrat in PFA in astea 3 luni prezente.

   Nu e vorba numai că e bătaie de joc ca idee, ci că te pune practic în imposibilitatea de plată și devii, deși tu ai plătit absolut tot ce ai datorat din banii încasați, rău-platnic cu conturi poprite și așa mai departe.

   Lasă că dacă nu ai făcut cât zicem noi c-o să încasezi, o să plătești mai puțin la anul. Zău, mă? Trecem peste faptul că s-ar putea să nu am de unde să plătesc contribuții pe niște bani care nu există dar pe ce rațiuni îmi țineți voi banii un an de zile?

   Mi-a înmuiat picioarele calculul respectiv și încă nu mi-am revenit din greață și din uitat pe hartă…

 5. Exista multe anomalii si lucruri complet fara sens in legislatia fiscala romana. Intro oarecare masura exista si in vest aceleasi taxe tampite, mult umflate si nonsens, si cu aplicari halucinante din partea fiscului.

  In Romania insa totul este asezonat cu sicana, lipsa de respect si reavointa. Dincolo macar ti-o trag amabil si respectuos. 🙂

  Reply
  • Stii care e ironia suprema la legea cu pensiile de mai sus?
   Vine dintr-o hotarare guvernamentala semnata in 2004 de…
   ADRIAN NASTASE
   Coruptul national numarul 1, infractorul fara de pereche, simbolul furaciunii in Romania, a semnat cu manuta lui o hotarare guvernamentala in 2004. Si pe baza ei, iti spune ANAF-ul azi “Asa e legea”

 6. Pentru cei care inca nu au auzit de “offshore” sau macar de Bulgaria…
  http://minitaxe.com/2015/02/10/pfa-sau-srl/

  Da, daca platiti taxe statului roman, va meritati soarta de amibe si parameci. Si nu va mai plangeti ca toti analfabetii si infractorii din institutiile statului v-o trag la falci. Fac acest lucru pentru ca pot si pentru ca voi sunteti masochisti.

  Cred ca va distrati maxim completand toate mizeriile alea si stand la cozi pe la tot felul de ghisee!

  …si nu trebuie sa fii cu “Adobe” la zi. Nu ai nici un motiv sa instalezi 2,5 giga de mizerii ca sa citesti un rahat de pdf. In general, lucurile foarte simple si gratuite sunt cele mai bune. In privinta software-ului, acronimul KISS = “Keep it short and simple” a fost transformat in KISS = “Keep it simple stupid”.

  Daca tot vrei sa citesti un amarat de document pdf nu ai nevoie de “Moloz Reader” de la compania “Chirpici”. Un cititor simplu si gratuit, gasesti aici:
  http://www.sumatrapdfreader.org/free-pdf-reader-ro.html

  Apropo de cunostintele IT…
  http://dantanasescu.ro/2015/02/22/noua-ordine-mondiala-si-analfabetismul-it.html

  Reply

Leave a Comment.