La noi internetul zboară. Zboară așa de sus că lasă în urmă bandwith-ul din țări mult mai bogate, mult mai civilizate, mult mai moțate decât a noastră.
Și nu numai asta zboară. Românul stăpânește IT-ul ca nimeni altul. Și nu vorbesc despre zecile de mii de tineri profesioniști în domeniu, singurii care primesc constant salarii decente în economia noastră, ci de românul de rând. Să bage un windows, sa scoată un torrent, să folosească un soft spart, să învețe rapid și intuitiv o aplicație care-i trebuie, sunt lucruri banale pentru extrem de mulți dintre noi.
Internetul, IT-ul în general, sunt unul dintre puține lucruri care au scos România din budă, care i-au făcut românului viața mai ușoară, mai frumoasă. Iar asta, fără să ne ascundem după deget, se datorează, tam-tam-taram, pirateriei.
Fără piraterie și fără goana după fișiere mai mari decât un text, o poză și-un mail, rețelele noastre de cartier, cele care au pornit internetul pe drumul de mare viteză de acum, ar fi rămas să numere netul în kilo.
Fără piraterie, noi nu am fi avut windows. Nu e de discutat, asta e realitatea. Cu mari sacrificii și efort se lua computerul (hardware-ul era scump după revoluție, tehnologia a devenit teribil de acesibilă acum) iar pentru restul… te descurcai. Eram pirați toți, cred că nici în Tortuga nu era media mai ridicată ca la noi.
Toți, de la puștiul care primea scula până la patronul de firmă IT, care dădea și-o copie de windows, eram pirați… nici nu mai detaliez despre cum înregistram casete cu jocuri și cât de tunate erau casetofoanele rusești pe care se făcea treaba, că asta era un pic înainte de 386.
Fără piraterie, noi nu am fi avut o generație nativă digital. Fără piraterie, 99,99% dintre profesioniștii noștrii în IT nu ar fi azi acolo unde sunt.
Ăsta e adevărul. Pirateria a salvat o generație și a adus bucurie și relaxare pentru alte câteva. Din păcate asta a avut și efectul negativ de a considera munca altuia, atâta vreme cât se concretizează în proprietate intelectuală, drept un lucru automat gratis, o nesimțire să se ceară bani pe el și o fudulie să se dea.
Despre asta însă în episodul următor. Până atunci, Piraterie, mulțumesc.
Vlad B PopaScriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional. Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati |
---|
Da, mi-am incalzit tastele de cateva ori pe tema asta. Nu cred ca are sens sa explicam de ce “Sharing is not caring” si de ce pirateria nu e furt, ci furt si raspandire de bunuri contrafacute. In prima faza, lumea ar trebui sa inteleaga mai clar ideile de bun si serviciu digital.
Mai mult, mai e pana sa intelegem ideea de valoare financiara si modul in care ea este atasata unui bun cultural/artistic: http://www.krossfire.ro/ai-fura-ceva-gratuit/ (daca imi este permis).
Multi au ramas inca la mentalitatea aia de “sala de net” pe care o aminteai si tu. Daca-i acolo, de ce sa platesc?
^Dorin Lazar a scris si el intensiv pe tema asta si a tinut chiar workshop-uri despre “trecerea pe legale”. Oricum, in epoca Steam-Origin-Gog.com, e cam ciudat sa mai piratezi jocuri 😛
Sincer, nu as spune asta. Da, este evident ca pirateria a ajutat la formarea si dezvoltarea domeniului IT din Romania, pentru ca a permis unui numar mai mare de oameni accesul la resurse informatice (in special software).
In opinea mea insa, pirateria “libera” nu a fost un factor decisiv in dezvoltarea domeniului IT din Romania.
Internetul la noi zboara, nu numai din cauza pirateriei dezvoltate, care a creat cerere pentru fisiere mari, ci pur si simplu din cauza ca dezvoltatorii nostrii au construit retelele metropotam de la zero, folosind tehnologii de ultima ora (cu infrastructura de suprafata, aeriana, care este mai ieftina si accesibila). Ceea ce in alte tari dezvoltate nu a fost posibil, pentru ca ei sunt condamnati sa foloseasca inca tehnologie invechita (in mare parte subterana), care nu poate fi actualizata tehnologic, din ratiuni de profitabilitate si investitii care trebuiesc amortizate in anumiti ani.
Exista multe tari sarace material, cu piraterie “libera”, adica mai necontrolata, fara ca acest lucru sa fi dus la dezvoltarea unui sector puternic in domeniul IT. Tari sarace de acest gen sunt multe, insa foarte putine sunt comparabile cu nivelul Romaniei in IT.
De ce?
Unul dintre factorii decisivi – in opinea mea – a fost interesul romanilor pentru IT, precum si predispozitia lor, afinitatea aproape nativa a romanilor pentru calculatoare si domenii abstracte. Acest lucru nu s-a dezvoltat din cauza pirateriei, ci a fost deja existent la romani. Pirateria libera doar a facut ca aceasta afinitate existenta, sa gaseasca hrana imbelsugata si sa se dezvolte mai rapid.
Un lucru este cert: terenul a fost propice dezvoltarii acestui domeniu in Romania. Pe motiv de educatie foarte buna in stiintele abstracte (de pe vremea comunismului), care a fost buna si recunoscuta pe plan international, pana aproape de noul mileniu.
Alt factor decisiv este de natura politica, pentru ca dezvoltarea in domeniul IT, tine de dezvoltarea strategica a unei tari. In Romania sectorul IT a fost lasat sa se dezvolte natural.
Stim foarte bine ca in tarile mai sarace, pirateria este “sustinuta” de marile companii de software. Asa a fost si in Romania in perioada de dinainte aderarii noastre la CE.
Prin urmare accesul piratat la Windows a fost “sprijinit” si suportat, binenteles inoficial, chiar de Microsoft, pana la aderarea Romaniei la UE. Tot din motive strategice.
Asadar, pur teoretic vorbind, ca practic nu este demostrabil, Romania, si fara piraterie la liber (adica cu piraterie mai controlata, cum se intampla in tarile dezvoltate, pentru ca piraterie zero nu exista niciunde in lume) ar fi beneficiat de dezvoltarea sectorului IT.
Greu demonstrabil, si pentru ca este greu de imaginat cum ar fi putut Romania avea o legislatie functionala in domeniul drepturilor de autor, cand in tara noastra, economia subterana a fost si inca mai este factorul principal destabilizator din punct de vedere economic si politic…
100% corect.